Mint ismeretes, az NB I-es kiesést követően 19 év után távozik a DVSC 73 százalékos többségi tulajdonosa, Szima Gábor. A részesedését a debreceni önkormányzat vásárolta meg, így már a teljes egészében a városé a Loki.

Ha a 94. percben a labda nem a gólvonalra, hanem picit beljebb pattan, akkor is nagyon komoly stratégiaváltásra lett volna szükség. Hangsúlyozom az elvi megegyezésünk már megvan, hiszen a múlt héten a városi és a DVSC közgyűlés is még csak a menedzsment váltásról döntött, de a továbbiakhoz még megfelelő eljárások szükségesek – kezdte Papp László, Debrecen polgármestere a DIGI Sprot Reggeli Start műsorában, majd kérdésre válaszolva elmondta, hogyan sikerült megállapodniuk tíz perc alatt Szima Gáborral a tulajdonosváltással kapcsolatban.

Azt hiszem, mindenki elfáradt ebben a helyzetben, és mindenki újat akart. Maximálisan megértem Szima Gábort abban a tekintetben, amikor azt az ajánlatot tettem neki, hogy válasszuk szét a dolgokat. Az önkormányzat hadd legyen a fő tulajdonosa a DVSC-nek, és ne egy személy, hanem egy nagyobb közösség, a város határozza meg a klub működését. Ő pedig vigye tovább a kaszinórészesedéseket és folytassa az üzleti tevékenységét. Ez volt az alapelv, amiben megállapodtunk. Ezek után jönnek majd a megfelelő átvilágítások, értékelések, és utána lehet megkötni a szerződéseket. Nem titok, az elmúlt évben nem volt teljesen felhőtlen a viszony. Szerintem ez is vezethetett a gyors megállapodáshoz, egy úgynevezett tiszta fejezet elindításához.

A városvezető szerint “a DVSC a BL-szereplés után indult el lefelé a lejtőn és ennek a folyamatnak az első osztályból kiesés lett a vége”. Úgy emlékszik, a korábbi főtulajdonos, Szima Gábor túl sok pénzt vett ki a klubból. Az akkor még csak 26 százalékos tulajdonrésszel rendelkező önkormányzat a rá eső bevételt bár felvette, de azt azonnal visszaforgatta a klubba.

A költségvetés kapcsán elmondta, reméli, hogy nem egyedül kell támogatnia csapatot az elkövetkező évben.

Célunk, hogy megtartsuk az elmúlt szezon költségvetését, amiből a DVSC gazdálkodott, ez 1,2 milliárd körüli összeg volt. Nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy nem lesz a város egyedül ebben a helyzetben.

A döntés és a megegyezés megszületése után nagyon sok olyan jelzést kaptam, hogy szívesen állnak az önkormányzat mellé és támogatják a klub működését helyi üzletemberek, vállalkozások. Bízom benne, hogy ezek valóban effektív támogatásokként, szponzori forrásokként jelenik meg a DVSC gazdálkodásában. Bízom benne, nem egyedül kell majd végigküzdeni és finanszírozni ezt az esztendőt és sikeresek leszünk.

Papp megemlítette, a DVSC számára iránymutató lehet a Fradinál kialakult klubmodell, azonban a két csapat között jelen állás szerint osztálykülönbség van. Hozzátette, a városnak többe kerül majd a következő szezon, mint az előző volt.

Az elmúlt években az NB I-ben játszó DVSC-t nem támogattuk, nem adtunk pénzügyi támogatást a csapatnak. A kialakult helyzetben akkor úgy gondoltuk, hogy az utánpótlást kell támogatnunk és ott hajtottunk végre nagy fejlesztéseket, amire körülbelül 1,5 milliárd forintot fordított Debrecen önkormányzata az elmúlt 3-4 évben a Labdarúgó Akadémiára.

Végül a városvezető megerősítette a korábbi híreket, amelyek szerint Kondás Elemér irányítja majd az NB II-ben is a hajdúságiakat.

Megerősíthetem, hogy Kondás Elemér viszi tovább egyelőre a csapatot. Nem is volt mozgásterünk, nem gondolkodtunk másban, hiszen ma már elkezdődtek az edzések és a szezon pedig augusztusban kezdődik. Mindenkinek hidegzuhanyként jött az kiesés élménye – már ha ezt lehet élménynek nevezni -, majd jött egy gyors váltás. Elemér szerintem kihozta a csapatból a maximumot, amit a néhány mérkőzésen lehetett. Ismeri a csapatot és fontos szempont számunkra, hogy tartsuk össze ezt a társaságot, és ebben Tőzsér Dánielnek nagy szerepe van, hiszen egykori csapatkapitányként jól ismeri a játékosokat, és személyes viszonyban van velük – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette,

a következő szezonban 5-6 ezres átlagnézőszámmal elégedett lenne (a nemrég véget ért NB I-es idényben, a magyarfutball.hu statisztikája szerint 3156 fő volt a DVSC hazai átlaga)

Egy korszak véget ért a Lokinál: Debrecenben megszavazták az átvételt, Szima teljesen kilép