Névjegy

Az UEFA hivatalos oldaláról kiderült, hogy megvan a csütörtöki (20:00) Videoton-Partizan Belgrád Európa Liga-playoff visszavágó játékvezetője.

Az európai szövetség az angol Ande Marrinert jelölte bírónak a csoportkörbe jutásról döntő összecsapásra – mint ismert, a két csapat a 0-0-s első meccs után játszik majd Felcsúton. A sípmester munkáját Stephen Child és Constantine Hatzidakis (asszisztensek), illetve Paul Tierney (negyedik játékvezető) segítik majd a Pancho Arénában.

258 Premier League-találkozó, 28 BL- és EL-találkozó, valamint 8 felnőtt válogatott-meccs is a 46 éves sípmester mögött áll már, legnagyobb eredményének pedig azt tekinthető, hogy 2013-ban az FA-kupa döntőjét (Wigan-Manchester City 1-0) vezethette. 2009 óta tagja a FIFA bírói keretének, öt évvel korábban lett PL-játékvezető.

Nyerj komoly pénzt a Videoton csoportkörbe jutásával – kattints! 

Büntető a 102. percben

Az ő nevéhez fűződik az angol elitliga történetének legkésőbb megítélt 11-ese is, 2011 áprilisában a Liverpool a 102.(!) percben egyenlített az Arsenal otthonában, öt perccel azután, hogy a spori – szintén a ráadásban – a hazaiaknak is befújt egy büntetőt.

Minden idők egyik legkínosabb piros lapja Angliában

Éppen az Ágyúsokhoz kapcsolódik Marriner karrierjének talán legnagyobb bakija is. 2014 áprilisában, a Chelsea és az Arsenal 6-0-s rangadóján Alex Oxlade-Chamberlain a levegőben úszva kezezett saját kapuja előtt, Marriner játékvezető azonban nem őt, hanem csapattársát, az ártatlan Kieran Gibbset állította ki annak ellenére, hogy a vétkes is felhívta a figyelmét a tévedésre.

Gibbs az eltiltást megúszta a jogtalan piros után, a szövetség ezzel ismerte el Marriner hatalmas tévedését. A bíró ugyanakkor a következő heti fordulóban ismét meccset vezethetett, az indoklás szerint azért, hogy “feledtesse a hibáját”.

 “Nagyon sajnálatosak az ilyen esetek és gyakran különböző technikai okok miatt történnek csak meg. Amellett, hogy nem volt egyszerű döntés, Andre nagyon csalódott, hogy rossz embert állított ki. Ennek hangot is adott az események értékelése közben”

– írta a meccs után, hivatalos közleményében a brit játékvezetőket tömörítő szervezet.

 

Telefonon kértek miatta bocsánatot – nem kellett volna

De a Chelsea-tábort is felbosszantotta a bíró, mégha nem is közvetlenül személyesen. 2013 novemberében az angol játékvezetők első embere, Mike Riley telefonon kért elnézést azért a játékvezetői hibáért, amellyel Marriner a West Bromwich Albion csapatát sújtotta a Chelsea ellen: Steve Clarke akkori együttesével szemben egy jogtalan büntető után egyenlített a Chelsea a 94. percben.

A Kékek négy évvel ezelőtti menedzsere, José Mourinho azonban nehezményezte a bocsánatkérést.

A bírók egy dolgot már biztosan tudnak: amennyiben tegyük fel, véletlenül a Chelsea javára tévednének – ismétlem, ez csak elméleti feltételezés – akkor várhatnak egy nyilvános bocsánatkérést a főnöküktől. De ha a másik csapat javára tévednek, akkor semmi nem fog történni. Arra azért kíváncsi lennék, hogy mindez egy hivatalos, vagy egy informális beszélgetés volt? Arra is kíváncsi lennék, hogy a szurkolók miként ítélik meg ezt a helyzetet. És vajon akkor ez egy kezdet volt, és mindenki telefonja csörögni fog hasonló helyzetben? – füstölgött a portugál.

 

A Holdról is látható volt, mégsem tűnt fel a bírónak

Tavaly szeptemberben megint a Chelsea-t dühítette fel a spori és már nem is kellett “közvetítő” hozzá. Gary Cahill, a Kékek angol válogatott védője – és ma már csapatkapitánya – szerint Marriner orbitális hibát követett el, amikor nem ítélt szabálytalanságot a Swansea elleni bajnokin (2-2), ezzel gólhoz segítette ellenfelüket.

Egyértelmű szabálytalanság volt. Nagyon kivagyok. De tényleg, komolyan, a Holdon is ülhettél volna, onnan is tisztán láthattad volna a faultot!

– dühöngött a bekk a BBC riporterének.

Ez a legnagyobb szívatása

De hogy ne csak Marriner bakijairól legyen szó, a játékvezető a viccelődésben is otthon van, erről tanúskodik az a videó, amelyen a csütörtöki meccs bírója a még a Southamptonban futballozó, ma már liverpooli Sadio Manét egy “picit” megszívatta a Manchester City ellen triplája után, a meccslabda csókolgatása közben. Érdemes megnézni a támadó arcát. Többször is.