TABELLA: Az NB I állása itt!

Miután öt gólt kapott a Paks a DVSC elleni bajnokin, Csertői Aurél váltásra határozta el magát a gólvonalon, a 22 éves Rácz Gergő pedig eddig élt az eséllyel, az FTC és a Videoton ellen összesen 4 pontot szerző tolnai gárda kezdőkapusaként.

Kilenc év ferencvárosi korszak után védhetett először az NB I-ben a 2016-ban Paksra igazolt kapus, épp az FTC ellen, majd jött a Videoton elleni ütközet…

Ha valaki azt mondja egy hónapja, hogy a Fradi és a Vidi ellen is te védesz és egyik meccsen sem szenvedtek vereséget, mi mondtál volna neki?

Nagyon jó érzés volt a kapuban állni, amikor megtudtam, hogy én fogok védeni, magam sem számítottam rá. Főleg, hogy 4 pontot is szereztünk, ez így nagyon nagy pozitívum. Az már nagyon extra lett volna, ha a Fradit is meg tudtuk volna verni. 

A Videoton ellen is sok dolgod volt, főleg a beadásoknál.

Én is azt éreztem a pályán, hogy főleg a beadásokat, az ívelgetéseket erőltették, de ezt meg tudtam, meg tudtuk oldani. Elég biztosan védekeztünk. A hét elején nézegettem összefoglalókat, azt láttam, hogy sokat próbálnak oldalról beívelgetni és hogy főként pontrúgásokból voltak eredményesek az utóbb fordulókban, így lehetett is erre készülni. A csapat érdeme is a győzelem, nagyon egyben voltunk és meg is érdemeltük a sikert. 

Volt egy keményebb ütközésetek Stopirával, ott te voltál az “erősebb”, mi történt pontosan?

Végig a labdát néztem, tovább is ütöttem, amikor belefejelt az öklömbe. Úgy láttam, mintha eltört volna az orra, de nyilván nem szándékos volt a mozdulat, nem akartam sérülést okozni neki, de bocsánatot kértem tőle. 

Stopirának eleredt az orra vére

Véres játék: Stopira óriási maflást kapott.

Közzétette: M4Sport – 2018. április 29., vasárnap

Mennyire tűnt távolinak az a Paks két rutinos kapusa mellett, hogy te is védhess majd az élvonalban?

Mindig is a munkában hittem, sosem adtam fel, annak, hogy kitartóan dolgoztam, meg is lett az eredménye. Azért óvatos vagyok, volt most két jó meccsem, de mindent megteszek majd a következő fordulókban is, mint eddig. 

Mit mondott Csertői Aurél vezetőedző, miért pont most kapott elő?

Még a múlt héten, a Fradi elleni meccs előtt behívtak, Csernyánszki Norbert kapusedző szólt, hogy készüljek, mert lehet, hogy én fogok védeni. Végül csak pénteken tudtam meg, hogy a kezdőcsapatban leszek. Erre vártam, mióta itt vagyok, így nagyon örültem, de próbáltam azért a helyén kezelni a dolgot, igyekeztem nem rágörcsölni. De akkor nyugodtam meg végleg, amikor kifutottunk a pályára.

Milyen volt egykori ferencvárosi kapusként védeni a Fradi ellen?

Rendesen belenyúltam, hiszen az első meccsemen – pont a volt csapatom ellen – volt minden a pályán, vezettünk, kiállítás, sárga lap nekem is, aztán a végén egy 11-es. Örültem azonban annak, hogy egy picit mozgalmasabb meccsen debütálhattam, én jobban szeretem az ilyen jellegű találkozókat. Lipcsei Péterrel és Végh Zoltánnal dolgoztam egyébként együtt a Fradinál, NB III-as bajnokok is voltunk együtt, teljesen meg voltak velem ott elégedve. Sosem gondoltam volna, hogy pont a Fradi ellen, a nevelőklubom ellen fogok bemutatkozni. Az NB I azért nagyon más, labdaügyesebb és erősebb játékosok vannak, több párharc. A Fradi ellen sokkal inkább a védekezésre koncentráltunk, mint a Videoton elleni találkozón, nem volt annyi időnk a támadásokra, mint most. 

Ott a végén egy büntetővel is szembe kellett nézned: hogy érezted, lett volna esélyed hárítani Varga Roland lövését?

Először nem éreztem jogosnak a büntetőt, de visszanézve úgy láttam, fújható volt. Először úgy voltam vele, hogy középen maradok a lövésnél, de mivel megnéztük Varga Roli 11-eseit korábban, azt láttuk Csernyánszki Norberttel, hogy általában jobbra lövi, így én is ebbe az irányba vetődtem. Végül balra ment…de szerintem ha arra vetődök, akkor sem valószínű, hogy védeni tudtam volna, olyan jól rúgta. 

Látva a két bajnokesélyest, szerinted melyikük lesz majd a befutó?

Remélem, hogy a Fradi nyeri a bajnokságot. Ellenünk szerintem egyik csapat sem játszott igazán jól, de a Fradit egy jobban összerakott csapatnak éreztem a pályán. Picit motivált is voltam amiatt is, hogy a Fradinak is segítsek picit a Videoton elleni meccsen, üzentek is onnan a meccs előtt, sok sikert kívánva. 

Mit vársz a hátralévő fordulóktól? Csertői Aurél a Videoton elleni bravúr után egyelőre még arról beszélt, legyen meg mielőbb a biztos bennmaradás.

Úgy vagyok vele, hogy “merjünk nagyot álmodni”, azaz ha el tudjuk érni a harmadik helyet, akkor érjük is el. 

MOKÁNY LAJOS

“A Fradi ellen másodperceken múlt, a Vidi ellen nagy dolog a győzelem” – interjú a Paks nyerőemberével