Fotó: fradi.hu

Tokmac: "Nem biztos, hogy jó edző lesz valaki, aki korábban topjátékos volt" - interjú a búcsúról, Fradi-mesterekről és a svéd debütálásról

Tokmac ferencvárosi búcsújáról, első svéd meccséről, valamint korábbi külföldi ajánlatairól is őszintén nyilatkozott a csakfoci.hu-nak. Elárulta, kivel szeretett legjobban együtt játszani a Fradiban, szót ejtett a Kubatov Gáborral való közös vacsorájáról, valamint rangsorolta az FTC-korszak alatti vezetőedzőit is. Interjú.
Póczik Dávid 2024. április 10., szerda 8:30
Fotó: fradi.hu
Tokmac ferencvárosi búcsújáról, első svéd meccséről, valamint korábbi külföldi ajánlatairól is őszintén nyilatkozott a csakfoci.hu-nak. Elárulta, kivel szeretett legjobban együtt játszani a Fradiban, szót ejtett a Kubatov Gáborral való közös vacsorájáról, valamint rangsorolta az FTC-korszak alatti vezetőedzőit is. Interjú.
Szerző: Póczik Dávid 2024. április 10., szerda 8:30

Tokmac Nguen 2019 és 2024 között volt a Ferencváros játékosa, mérlege 193 meccsen 47 gól és 33 gólpassz volt a zöld-fehéreknél, emellett öt magyar bajnoki címnek, egy Magyar Kupának, három EL- és egy BL-csoportkörnek is részese volt a norvég támadó. Tokmac nevéhez megannyi emlékezetes mérkőzés fűződött Fradi-mezben; győztes gólt szerzett a Celtic elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn, de a legendás Camp Nou-ban is szerzett egy hatalmas gólt, igaz, lesről. Épp ezért volt meglepő a nyilvánosság számára, hogy az FTC-drukkerek körében közönségkedvencnek számított futballistát a klub januárban kitette a keretből, és tárgyalásokat kezdett a távozásáról. A 30 éves játékos március végén meg is találta új csapatát, a svéd Djurgården együtteséhez szerződött, melynél őrületes bajnokin debütált. Tokmac első svéd meccséről, ferencvárosi búcsújáról, valamint korábbi külföldi ajánlatairól is őszintén nyilatkozott a csakfoci.hu-nak. Elárulta, kivel szeretett legjobban együtt játszani a Fradiban, szót ejtett a Kubatov Gáborral való közös vacsorájáról, valamint rangsorolta az FTC-korszak alatti vezetőedzőit is. Interjú.


A Ferencváros januárban adta hírül, hogy Anderson Esiti és Owusu Kwabena mellett a te játékodra sem számítanak a jövőben. Mi vezetett ehhez a döntéshez a klub részéről?

- Ezzel kapcsolatban nem tudok túl sok mindent mondani, egyszerűen a futballban vannak olyan időszakok, amikor a körülmények ellened szólnak, míg máskor minden neked klappol - kezdte Tokmac Nguen a csakfoci.hu-nak adott interjúját. - A vezetőedző így döntött, a klub pedig elfogadta ezt a döntést. Nem egyedül rajta (Dejan Stankovicon – a szerk.) múlott, hogy ez így alakult, azt megelőzően sokáig sérült voltam, idő kellett, hogy újra formába lendüljek, de ekkor már nem kaptam szerepet a csapatban. Igazából semmi drámai nem állt a háttérben, az utolsó decemberi mérkőzés után egyeztettünk, és arra jutottunk, hogy ezt a megoldást választjuk.

Őszintén szólva az utóbbi időben nem is tudtam a legjobbamat nyújtani, pedig a Fradiban minden meccsen 100 százalékot kell beleadnod, máskülönben játszik helyetted valaki minőségi játékos.

- Amikor egy csapathoz új edző érkezik, ő a saját útját szeretné járni, újabb, különbözőbb ötletei vannak, de ez nem egy hiba. Nem voltam játékban, nem élveztem a helyzetet. Öt évet töltöttem a Ferencvárosban, de az utolsó hetek, hónapok nem alakultak jól számomra, ezekről nem szívesen beszélek és nem szeretnék rájuk emlékezni.

Miként érintett, hogy közönségkedvencként így kellett elhagynod a klubot?

- Természetesen nagyszerű lett volna, ha méltóképpen tudok elbúcsúzni a klubtól és a szurkolóktól, de a futballban sokszor nincs idő ilyenekre, túl gyorsan követik egymást az események. A legfontosabb számomra az, hogy a Ferencváros mindig közel fog állni a szívemhez, hiszen mindenem, amim van az életben, azt ennek az egyesületnek köszönhetem. Nem tudom, most hol tartanék, ha 2019-ben nem igazoltam volna az FTC-hez. Kubatov Gáborral és Hajnal Tamással is mindig remek kapcsolatot ápoltam, mosolyogva fogok visszagondolni a csapatnál töltött évekre. Sok barátot szereztem az évek során a Fradiban, többekkel rengeteg időt töltöttem együtt, csak jó szájízzel gondolok rájuk is. Élveztem az itt töltött éveket, amint lehetőségem lesz, visszajövök Budapestre, és találkozom néhányukkal. Egyébként sem vallana rám, hogy haraggal gondoljak valakire, nem ilyen a személyiségem.


Fotó: fradi.hu

Egy alkalommal - 2021 telén - egyetlen lépésre voltál attól, hogy eligazolj a Fradiból; a klub és a belga Antwerpen meg is egyezett, de végül maradtál Magyarországon. Megbántad azt a döntést?

- Nem. Minden átigazolási időszakban volt arra lehetőségem, hogy máshova igazoljak, de ezt sosem léptem meg. Az volt mindig is az érzésem, hogy itt a helyem, megbántam volna, ha máshová megyek, és nem szerettem volna ilyen tudattal élni.

Még a 2022-es szerződéshosszabbításom előtt hívtak Japánból (Nagoya Grampus – a szerk.) is, azt az ajánlatot az emberek 99 százaléka elfogadta volna, de amint már említettem, nem tudok úgy cselekedni, ami karakteridegen számomra, ami egyszerűen nem én vagyok.

- A családom és az otthonom ide kötött, lojális ember vagyok, nehéz lett volna olyan embereknek hátat fordítani, akik iránt hűséges vagyok. Emellett mélyen hittem a klub filozófiájában, szerettem volna újra a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelni.

A sajtóból ismert, hogy a japán ajánlat idejében - még a szerződéshosszabbításod előtt - Kubatov Gábor elhívott vacsorázni, és maradtál. Mivel győzött meg akkor?

- Hétköznapi témákról beszéltünk akkor, semmi rendkívüliről nem esett szó; életről, családról, célokról társalogtunk, nem azért hívott, hogy győzködjön a maradásról. Amikor a vacsora után hazamentem, elmondtam a feleségemnek, milyen jót beszélgettünk, és milyen nagyra értékelem, hogy ilyen elfoglalt emberként szakított rám időt. A szerződésemet a szezon után hosszabbítottuk meg, hónapokkal később. Akkor is hittem abban, hogy további sikerek elé néz a klub, jó keretünk volt. Amikor a nyaralásból visszajöttem a felkészülési időszakra, semmit nem csináltam máshogy, mint előtte.


Fotó: fradi.hu

A ferencvárosi éveid alatt öt vezetőedző irányítása alatt játszottál: Szerhij Rebrov, Peter Stöger, Sztanyiszlav Csercseszov, Máté Csaba és Dejan Stankovic. Ki volt a legjobb edződ a Fradi-korszak alatt?

- A legjobb és a karrierem szempontjából legfontosabb edző Rebrov volt, nála mutatkoztam be, csodás sikereket értünk el, együtt jutottunk el a Bajnokok Ligája főtáblájáig. Utána Csercseszovot emelném ki, hozzá álltam a legközelebb, már ami a személyes kapcsolatot illeti. Egészen máshogy közelítette meg az edzőséget, nagyon jól értette a játékot és a játékosokat. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, mert az első perctől kezdve jó viszonyt ápoltunk. Máté Csabát régóta ismerem, hiszen az edzői stáb tagja volt. Amikor vezetőedző lett, nem voltam a legjobb formában, mert akkor még sérüléssel bajlódtam, de örültem neki, hogy sikeresen vezette akkor a csapatot. Látszott, mit akar kezdeni a kerettel, úgy gondolom, még több tapasztalattal nagyon jó edző lesz a jövőben. Stögernek nem jött ki a lépés a Fradinál, de nem jöttünk ki rosszul, amikor a csapatnál dolgozott.

Stankovic volt a legutolsó edző, róla sem szeretnék semmi személyeskedőt vagy tiszteletlent mondani, de úgy gondolom, nem biztos, hogy jó edző lesz valaki, aki korábban topjátékos volt. Ha 1-től 5-ig kellene az edzőket rangsorolnom, az előbb felsorolt módon nézne ki a listám.

Mi volt a legemlékezetesebb momentumod Ferencváros-mezben?

- A Bajnokok Ligája menetelést mondanám, a kvalifikációtól egészen az utolsó csoportmeccsig. Rengeteg érzelem és kemény munka jellemezte azt az időszakot, fontos meccseket játszottunk, olykor sajnos nézők nélkül, de túljutottunk minden akadályon és a végén a Barcelonával és a Juventusszal játszottunk a főtáblán. A világ legjobbjai; Ronaldo és Messi ellen mérkőztünk, ami számomra azért is volt különleges, mert Barcelona-drukker vagyok és Messi a kedvenc játékosom. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen magas szintre eljutok.

A Barcelona ellen egy emlékezetes gólt is szereztél a Camp Nou-ban, amit aztán les miatt visszavontak...

- Igen, de én nem is különösen arra a jelenetre, vagy más - érvényes - gólra emlékszem vissza szívesen, hanem arra a néhány hónapra, és magára a tényre, hogy ezt elértük.

Ki volt a legjobb futballista, akivel csapattársak voltatok a Fradiban?

- A legjobb játékosnak Aissa Laidounit mondanám, szerettem vele játszani, valamint élveztem is nézni, ahogy mozog a pályán. Ki merem jelenteni, hogy ő volt a kedvenc csapattársam a fradis évek alatt. Franck Bolival is nagyon jól megértettük egymást a pályán, szerintem a támadószekcióban a mi kettősünk alkotta a legjobb párost a Fradiban.

Varga Barnabás pedig nagyon rövid idő alatt nyújtott kiváló teljesítményt, egy igazi góllövő, nagyon fontos játékosa a klubnak. A Fradinak mindent meg kell tennie, ha meg akarja őt tartani, egyrészt, mert válogatott játékos, másrészt mert nagyon jó ember.


Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mit vársz jelenleg a svéd kalandtól?

- Bajnokságot szeretnék nyerni a csapattal, amire jó esélyünk is van, hiszen az első hely sorsa a Malmö és köztünk dől majd el. Májusban pedig a kupadöntőben lehetőségem lesz megnyerni az első tróféámat a Djurgårdennel.

Az interjú elkészítése után debütált új klubjában Tokmac, első mérkőzése pedig igazi feltámadást hozott: a korábbi Fradi-támadó a 78. percben állt be, nem éppen hálás körülmények közé, ugyanis a hazai pályán szereplő együttese 3-0-s hátrányban volt a Häcken ellen. Tokmac azonban a 87. percben pazar tekeréssel szépített (1-3), a 89. percben bevágott egy kipattanót (2-3), majd a 94. percben az ő közreműködésével harcoltak ki egy 11-est, melyet csapattársa értékesített, így végül együttese 3-3-as döntetlennel zárt.

- Az edző nem mondott semmi különöset, mielőtt beálltam. Jól éreztem magam, és örültem, hogy hosszú idő után újra játszhattam. Amikor bejöttem, 3-0-s hátrányban voltunk, de az első gólom után úgy éreztem, hogy visszajöhetünk a meccsbe. Amikor megtörtént, utána elképesztő hangulat volt a stadionból - értékelte debütáló mérkőzését Tokmac a csakfoci.hu-nak.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ricardo Moniz
Hosszabb távra is kinevezhetik
A holland edző vezetésével négy bajnokin kilenc pontot szerzett, kiharcolta az európai kupát, így elérte a szezoncélt a Zürich.
Fradi
Edzőkérdés
Marek Papszunt nevezte ki új edzőjének a Raków. A Fradival is hírbe hozott edző kapcsán a Csakfoci korábban jelezte, hogy nem benne gondolkodnak az FTC-nél.
Fradi
Játékoseladások?
"Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost" - utalt Hajnal Tamás többek között Marquinhos vagy Varga Barnabás esetleges értékesítésére. (M4 Sport)
Tovább az összes átigazoláshoz