A szerdai Molde-Ferencváros BL-playoff találkozó (3-3) két hasonló, de teljesen eltérően megítélt büntető-szituációját vette górcső alá a vg.no, amely egy egykori FIFA-bírót is megszólaltatott az ügyben. Mint ismeretes, a magyar bajnok a hajrában, Ihor Haratin 11-esével egyenlített és alakította ki a végeredményt, de a norvégok szerint meglehetősén könnyű síppal fújta be a csereként beállt Brynhildsen kezezése miatt megítélt büntetőt a spanyol játékvezető, Carlos del Cerro Grande.

Ráadásul a bíró nem sokkal korábban, hasonló szituációban – és ott a VAR segítségét is igénybe véve – nem adott 11-est a hazaiaknak, amikor épp Haratin karját találta el egy lövés a 16-oson belül.

Teljesen rossz volt a két ítélet – mondta a 2014-ben visszavonult norvég játékvezető, Per Ivar Staberg, aki szerint teljesen fordított döntés született a két szituációban, mint kellett volna. – A Moldénak járt volna a 11-es, a Ferencvárosnak viszont nem.

Érthetetlen számomra, hogy miért használta a játékvezető először a VAR-t, majd aztán egy másik, jóval kétségesebbnek tűnő helyzetben pedig miért nem. A régi szabály szerint – amit én is jobban kedveltem – a kezezés szándékosságát kellett mérlegelnie a játékvezetőnek, ma viszont már ha mondhatni “megnagyobbítod” a tested a karoddal, akkor büntetőt kell fújni mindenképpen, ha a kézhez ér a labda. Szerintem a játékvezető csak remélte, hogy a második esetnél már jól látta a történteket, a büszkesége miatt nem kérte már a videóbíró használatát, nem akarta azzal elismerni, hogy tévedett – mondta az egykori bíró.

A korábbi norvég válogatott védő, Rune Bratseth szerint egyik büntetőt sem kellett befújni.

Az elsőnél meglőtték a játékos karját és a másodiknál még egyértelműbben. Vétlen esetek voltak, mindkettőnél továbbot kellett volna inteni – vélte az 1991-ben a Ferencváros ellen, a Werder Bremen játékosként a KEK-ben kétszer is pályára lépő ex-bekk.

A Molde szakvezetője, Erling Moe szerint az biztos, hogy az FTC-nek nem kellett volma 11-est kapnia a hajrában.

Fogalmam sincs már arról, pontosan mik az új 11-es szabályok, de szerintem ha megkérdeznék a játékvezetőket, ők maguk is lennének annyira őszinték, hogy egyértelmű választ ne tudjanak adni. Nagyon sok már az egyedi eset és döntés. Én afelé hajlok, hogy nem kell ilyen esetben büntetőt ítélni. Annyi a kérdés, hogy kereste-e a labdát a kéz, vagy a testhez szorítva találta el azt? Utóbbi esetben nincs szó szerintem kezezés. Hogyan is lehetne?

Számomra egészen hihetetlen, hogy amikor már a VAR is a rendelkezésre áll, a kapcsolódó szabályok egyáltalán nem egyértelműek. Én legalábbis biztosan nem értem őket…

– dohogott a tréner.

Fradi: “Hatalmas káosz lett a pályán; nem csak az utolsó 30 percről kell beszélnünk” – BL-értékelések