Sztanyiszlav Csercseszov a Bajnokok Ligája következő szezonjában egyike lehet Oroszország kevés képviselőjének a sorozatban, miután az ukrajnai háborús helyzet miatt az orosz klubok nem indulhatnak el a BL-ben. A tréner csapata, a Ferencváros hat fordulóval a vége előtt kilencpontos előnnyel vezeti a magyar bajnokságot és a Magyar Kupáért is harcban van még. A szakember hazája egyik szaklapjának, a championat.com-nak adott interjút. Ebből idézünk az alábbiakban, témakörök szerint.

Nemrég a hónap edzőjeként választották meg Magyarországon

Ez egy apróság, de nagyon szép dolog. A csapat jól játszik, teljesíti a követelményeket, pontokat szerez. A díjat én kaptam, de a csapat érdemelte meg. A legutóbbi mérkőzés fölényes sikerrel zárult számunkra, 3-0-ra vertük otthon a Debrecent. Amely egy olyan csapat, amelyik jobban játszik idegenben, mint otthon. Nehéz meccsre készültünk és jó, hogy rögtön sikerült gólt szereznünk, aztán domináltunk a pályán. Az ellenfélnek 1-0-nál azért volt esélye, de a kapusunk menteni tudott. De a lényeg, hogy nagyon stabilan játszunk, ez boldoggá tesz. 

A kilencpontos előnyről és a Fradi-táborról

A közönség elfogadott minket, a szurkolók szép számban megtöltik az arénát. Ezért különösen szerettünk volna nekik örömet szerezni egy győzelemmel az utolsó mérkőzésen. Különösen figyelembe véve, hogy előtte a Puskás Akadémia elleni meccsen két pontot vesztettünk. Örülök, hogy sikerült meggyőző sikert aratnunk. A lényeg, hogy olyan futballt mutassunk, ami győzelmeket, azaz pontokat hoz.

Persze mindig lehet szebben játszani és kiegyensúlyozottabb futballt is szeretnék látni. Vannak pillanatok, amikor kiengedjük a kezünkből a mérkőzések menetét. Például a Puskás Akadémia, a legfőbb vetélytársunk ellen 2-0-ra vezettünk, de csak 2-2-re végeztünk.

Valahol az előnyünk megnyugtatott minket, ráadásul a rangadó a válogatott meccsei után volt. A különböző nemzeti csapatoknál összesen 12 játékosunk járt, volt egy kis kiegyensúlyozatlanság akkor. Láttuk, hogy nem vagyunk elég kezdeményezőek 2-0-nál, dupla cserére készültem, de amint a játékosok a pálya szélére álltak, hogy beálljanak, két gólt kaptunk három perc alatt. De a lényeg, hogy jól reagáltak a játékosok és megnyerték a következő meccset.

A magyar futball legfőbb jellemzőiről és a legnagyobb nehézségekről

Nagyon mások a csapatok. Játszottunk a Debrecennel, amelynek spanyol edzője van, de vannak szerb szakemberek vagy német edzők is a bajnokságban.

Mindenki egy kicsit más focit vall. Igaz, hogy nem veszítünk el 10 meccset, de csak a legutóbbi győzelmünk volt igazán nagy különbségű. A mérkőzések nagyon nehezek, senki sem akarja feladni a harcot a pályán, mindenki igyekszik a maximumot nyújtani.

A bajnokságban jó esélyeink vannak a bajnoki címre, a kupáért pedig versenyben vagyunk. A fő nehézség a munka legelején volt. Megérkeztünk, de nem állt a rendelkezésünkre 13 alapemberünk: tizen koronavírusos betegek voltak, hárman pedig elutaztak az Afrika Kupára. Az első meccs előtti 24 edzésnapból 18-on keresztül nem láttuk őket, aztán én is megbetegedtem. Emiatt nem is tudtuk rendesen befejezni a felkészülést. Nehéz és új tapasztalat volt ez az edzői pályafutásomban. De a legfontosabb, hogy megtaláltuk a kiutat ebből a nehéz helyzetből.

Milyen a magyar bajnokság színvonala az orosz élvonalhoz képest?

Itt is jó játékosok vannak. Legutóbb ugye a CSZKA játszott egy magyar klubbal és emlékszünk az eredményre, bár az csak két meccs volt. Általában véve az orosz bajnokság egy kicsit erősebb.

Az orosz válogatott csatár, Artjem Dzjuba állítólagos átigazolásáról

Nem tudom, ki mondja ezt… Dzjuba egy topfutballista, de egyelőre nem gondolkodtunk a szerződtetésén. Jó munkát végeztünk a télen az átigazolások terén. Minden igazolás az én jóváhagyásommal történt, elégedett vagyok a szerzeményekkel.

Beszélt már a szerződése meghosszabbításáról a vezetőséggel?

Nem, hiszen nemrég érkeztünk csak a klubhoz. Építjük, fejlesztjük a Ferencvárost, nyugodtan dolgozunk. Ezek a dolgok majd automatikusan jönnek. Edzőként sok mindent meg kell oldanom, mert a következő szezonra való felkészülés is nehéz lesz. Amikor befejezzük majd az első edzőtábort, sokan már a válogatottaknál kell, hogy legyenek majd. Van olyan helyzet, amikor örülök, hogy a játékosaim nem játszanak a válogatottban…. Bármilyen viccesen is hangzik ez most.

Érez-e nyomást Magyarországon “a jelenlegi geopolitikai helyzet” miatt?

Ez nem zavar minket, tesszük a dolgunkat. Én a sport miatt vagyok itt. A Ferencváros támogatja az edzői stábunkat. A klub már nyilatkozott arról, hogy nem foglalkozik politikai kérdésekkel. A szurkolók is támogattak: volt egy felmérés a jövőmmel kapcsolatban és a helyi szurkolók 93 százaléka támogatott engem és a munkámat, illetve elleneztek mindenféle politikai személyi döntést. Általánosságban a helyzet egyértelmű, nem szeretnék sokat beszélni róla. Focizunk, és mindent megpróbálunk megtenni azért, hogy a Ferencváros sikeres legyen.

Fradi: A korábbi szövetségi kapitány szerint Csercseszovot két topligából is kereshetik