Fradi: Lábbal megy, fejjel nem

A Whoscored.com statisztikái szerint a Ferencváros csapatszinten egyelőre egy fontos, a támadójátékot érintő mutatóban tudott kiemelkedő produkálni a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ez pedig a passzok pontosságát jelenti: az FTC a teljes mezőnyt tekintve a 6. legjobb “célzókával” rendelkezik, a játékosok átadásainak 86,8%-a talált társat az eddigi két csoportmeccs alapján, ebben a zöld-fehéreket a Manchester City (90,1%), a Real Madrid (90), a Barcelona (89,9%), a Borussia Dortmund (89,2) és a Juventus (87,5) előzi csak meg.

Labdabirtoklásban a Fradi a középmezőny alsó felében tanyázik egyelőre (45,6% átlagban), holtversenyben a Manchester Uniteddel.

A fejpárbajok viszont egyelőre nagyon nem a magyar bajnok műfajába tartoznak, az FTC a mezőny legvégén található, mindössze 3,5 légicsatát megnyerve meccsenként (Csak összehasonlításképpen: az ebben listavezető Zenit 26,5-tel áll, a második Lokomotiv Moszkva pedig 24,5-tel. Érdekesség, hogy a csoportellenfelek mindegyike alsóházi e tekintben: Dinamo – 8,5, Juventus – 6, Barcelona – 5, azaz a G-jelzésű négyesre egyébként sem jellemzőek a fejpárbajok és ívelgetések). Lövésekben a Fradi a 15., a csel-kísérleteket tekintve viszont csak a 31., pont a kijevieket megelőzve.

A portál átlagosztályzatai (1-10-ig értékelik a játékosokat) alapján a Fradi csak a 30., épp a Dinamo Kijev mögött, illetve a Marseille-t és a dán Midtjyllandot megelőzve.

A védekezési mutatókban sem az FTC-ről szólt eddig többnyire a főtábla, hiszen a 9. legtöbb lövést (14,5 átlagban) eddig Dibusz kapujára irányozták, ugyanakkor a szerelések számában (16/meccs, 16. hely), és különösen a jó közbeavatkozásokat tekintve (19/találkozó és 3. hely) nem szégyenkezhetnek a zöldek. Akik a szabálytalanságokban is ott vannak a TOP 10-ben (14,5 – 9. hely).

Szoboszlai Haaland és Joao Felix mellett

Ami az egyéni statisztikákat illeti, a góllövőlistán rögtön van egy komoly hazai vonatkozású részeredmény, hiszen a minden idők legeredményebb magyar BL-gólszerzőjévé előrelépő Szoboszlai Dominik (Salzburg) holtversenyben a harmadik egyelőre a sorozat mesterlövészeinek listáján. A 20 éves magyar középpályás a Lokomotiv Moszkva után az Atlético Madridnak is betalált, 2 találata pedig egyelőre elég a dobogó megosztott harmadik fokához.

Az FTC nyári igazolása szerelni nagyon tud

A Ferencváros játékosai közül a bosnyák Adnan Kovacevic az egyik TOP 10-es, ő a sikeres szerelések számában (4/meccs) a tizedik az egész BL-mezőnyben.

Ihor Haratin és Franck Boli pedig egyelőre a passzolásban emelkedett ki.  A Dinamo Kijev ellen egyenlítő gólt szerző csatár azon hét játékos közé tartozik, akik két meccsen pályára lépve egyetlen passzt sem rontottak el (azaz 100%-os hatékonysággal passzoltak eddig), míg az ukrán középpályás is ott van a TOP 10-ben azon futballistákat figyelembe véve, akik mindkét csoportmeccsen kezdők voltak. Haratin 94,5 százalékkal passzolt eddig, és 64,5 átadása volt meccsenként – mindkettő kiemelkedőnek mondtató adat.

Fradi: “Közepes csapat, néhány gyors játékossal; zöld csirkék” – 12 ok, amiért nem nyert a Dinamo az ukránok szerint