A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint jó esély van arra, hogy a kedden vállsérülést szenvedett Szalai Attila a nemzeti csapat rendelkezésére állhat a júniusi négy Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

A Fenerbahce magyar védője a Sahtar Donyeck elleni barátságos mérkőzésén sérült meg, török sajtóhírek szerint kiugrott a válla és a bajnoki szezonban már nem léphet pályára. Marco Rossi az M4 Sport péntek délelőtti Sporthíradójában elmondta, beszélt a játékossal,

aki jelenleg az isztambuli klub orvosainak felügyelete mellett terápián vesz részt, és szeretne négy hét múlva visszatérni.

– Nem lehetünk biztosak ebben, de mérsékelten optimista vagyok abban, hogy számíthatok rá a keretben – fogalmazott.

A márciusi két felkészülési mérkőzésről az olasz edző azt mondta, a Szerbiától elszenvedett hazai 1–0-s vereség alkalmával sok pozitívumot tapasztalt, a csapat presszionálni tudta az ellenfelet, ugyanakkor túl sok ki nem kényszerített hibát vétett, különösen a befejezés szakaszában. Hozzátette, hogy a szerbek gólját kezezés miatt érvénytelenítenie kellett volna a videobírónak. Az északírek vendégeként játszott meccset a győzelem ellenére „más szájízzel” zárta, mivel a 80. perc után az ellenfélnek több esélye is volt az egyenlítésre, a csapat pedig sokat vesztett az önbizalmából, de ez is szolgált tanulságokkal.

Az újoncokkal, Ádám Martinnal és Callum Stylesszal elégedett volt, előbbinek a hozzáállását, utóbbinak a sokoldalúságát emelte ki a kapitány, az egyelőre az U21-es válogatottnál szereplő Baráth Péterrel kapcsolatban pedig kijelentette, a Debrecen fiatal játékosa elért arra a szintre, hogy már a felnőtt válogatottban is számítani lehet rá.

– Minden magyar labdarúgó játékát követjük, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, különös tekintettel a fiatalokra. Nemrégiben behívtuk Baloghot, Kiss Tamást és most lesz lehetőségünk arra, hogy meghívjuk újra Baráthot is. Németh Andrásban is nagyon nagy fantáziát látunk, nyilván több játékpercet kéne kapnia a Genkben, amely vezetőedzőjéről tudom, hogy nagyon jó véleménnyel van Andrásról. Bízom benne, hogy minél hamarabb több játékperc lesz a lábában és akkor nagyon komolyan szóba jöhet az A-válogatottnál is.

A magyar válogatott június 4-én Angliát fogadja, három nappal később Olaszországban lép pályára, újabb négy nappal később a németeket fogadja, június 14-én pedig Angliában játszik a Nemzetek Ligája A divíziójában. Rossi szerint rövid időn belül vár a csapatra négy nehéz mérkőzés, ezért várhatóan a szokásosnál több, 24-25 mezőnyjátékost fog behívni a keretbe, amelyet május 13-án hirdet ki, a csapat pedig május 23-án kezdi meg a felkészülést.

– Ha abból kell kiindulnunk, hogy 2020-tól kezdve nagyon sok meccset kellett lejátszani zárt kapuk mögött és jó eredményeket sikerült elérnünk, akkor ez nem feltétlenül hat ki a játékunkra, ez feljogosít minket a reménykedésre.

Ha nincsenek nézők, könnyebb a játékosokkal kommunikálni, jobban hallják, milyen utasításokat adok nekik – mondta Rossi az angolok elleni zártkapus mérkőzéssel kapcsolatban, majd kitért az Olaszország elleni NL-találkozóra is. – Csapattársak voltunk Mancinivel, mindig is jó volt vele a kapcsolatom. Néhányszor találkoztunk az elmúlt évtizedekben. Egy ilyen nehéz pillanatban, amit most él meg ő, számomra nem idegen érzésvilág, mert hasonlót éltem át, amikor Albánia ellen kétszer kikaptunk. Legalább ha egyet megnyertünk volna, akkor versenyben maradunk a vb-ért, de sajnos pont ezt a kettőt elveszítettük és nagy keserűség volt a szurkolók, a játékosok, a stáb és az én részemről is. Nagyon szerettünk volna kijutni és visszakerülni a vb vérkeringésébe. Nagy alázattal állunk hozzá az olaszokhoz, tudjuk, hogy nem vagyunk az ő szintjükön. De azt is tudjuk, amit gyakran mondok a játékosoknak, hogy nekünk is két lábunk, két tüdőnk, egy fejünk és egy szívünk van, úgyhogy egyenlő vetélytársak lehetünk.

Marco Rossi reagált arra is, hogy Szoboszlai Dominik az utóbbi időben egyre jobb formában játszik a Leipzigben.

– Öt olyan játékosunk van, akik Németországban játszanak. Sajnos csak ők azok, akik topligában játszanak, de ők meghaladják a mérlegelést a részemről, hiszen adva van, hogy ha öt játékosom topligás, akkor automatikusan meghívom.

Ennek árnyoldala is van, hiszen ha ötük közül elkövet valaki egy hibát, akár végzeteset, akkor olyan kritikákat kapnak, amik nem jogosak. Például a Szerbia elleni meccs után Dominik nagyon durva kritikákat kapott, de azt kell mondjam, hogy ő nagyon sokat javult, mert ha számolunk azzal, hogy technikai szempontból a legtehetségesebb, akkor azt is el kell ismerni, hogy sokat fejlődött futásban, harci kedvben és a meccs minden szakaszában hatékonyabban segíti a csapatmunkát. Nyilván nem lehet elvárni, hogy egy 20 éves játékos minden alkalommal eldöntse a találkozót, ő is hibázhat, benne van a pakliban. A bírálatnak is lehet helye, ha van helye, de meg kell tartani ebben az egyensúlyt.

Reagált az ügyvezető az MLSZ súlyos büntetésre: “Annyit mondott, hogy »Elcsaltátok a mérkőzést!«” – nem látják értelmét az óvásnak