Hiába telt már el három hónap, Marco Rossit még mindig bántja a walesi Eb-selejtezős vereség, és még nem is lépett túl rajta a szövetségi kapitány.

Egyrészről dühös, másrészről pedig nagyon csalódott vagyok, mert számomra elfogadhatatlan az a második félidő, amit ott nyújtottunk. Nem arról van szó, veszíthetünk, ha ez ellenfél jobb nálunk veszíthetünk. De küzdenünk kell a legvégéig, amit nem tettünk meg – nyilatkozta a tréner az M4 Sportnak.

Sallai, Szoboszlai: Ígéretek, nem topjátékosok

Rossi beszélt arról is, mit gondol a két fiatal, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik válogatottban betöltött szerepéről.

Két nagyon ígéretes játékos, de még nem topjátékosok. Nagy ígéretek, de még dolgozniuk kell azon, hogy azzá váljanak. A Wales elleni meccsen pontosan láthattuk a különbséget. Az igazi topjátékosok ugyanis eldöntik a legfontosabb mérkőzéseket. Ezen a meccsen ez a játékos Ramsey volt. Háromszor ért labdához és két gólt szerzett. Bale ugyanez – nyomatékosította megállapítását az olasz szakember.

Rossi úgy látja, nem a motiváció hiányzik a futballistáiból, hanem az a belső mentális erő, amit nem nevezne önbizalomhiánynak, de olyan tehernek igen, ami már a nagy meccsek előtti napokban, a felkészülés során kimeríti az energiakészleteiket.

Csak olyan játékosokat szeretnék kiválasztani, akik képesek akár meghalni a válogatottért – tette hozzá.

Kérdőjelek a védelemben

Willi Orbán sérülése kényszerhelyzetbe hozta Rossit, amit Kádár Tamás helyzete sem könnyít meg, akiről elárulta, szinte biztos, hogy nem számol majd vele a pótselejtezőn, hiszen a Dinamo Kijevnél kikerült a keretből, így nem kap megfelelő szintű terhelést.

99 százalék, hogy most nem fog játszani a válogatottban, hiszen nem is az első csapattal edz Kijevben, nem az első vonalban játszik, így nem éri el a nemzetközi színvonalat, amire szüksége volna. 

Mi több, Baráth Botond sincs játékban, mert még nem kezdődött el az amerikai bajnokság.

Lang Ádám és Szalai Attila játékban van, de még meg kell néznünk, hogy mi újság Baráthtal és Orbánnal. Valószínűleg szükségünk lesz még egy belső védőre. Otigbát én személy szerint még sosem hívtam, de korábban már szerepelt a válogatottban, ahol nagyon határozott, magabiztos, és gyors volt. Őt is megnézzük, és az utolsó héten döntünk majd – adott tájékoztatást a jelöltjeiről.

Dzsudzsák: Igen, Nikolics: Nem

A támadók közül az utóbbi időben egyaránt klubot váltó Dzsudzsák Balázs és Nikolics Nemanja behívása vetett fel kérdéseket. Szavai alapján egyértelmű, az emírségekben maradó szélsőre számít a kapitány.

Jelen pillanatban ugyanúgy 108 válogatottsággal rendelkezik, mint a rekorder Király Gábor. De hamarosan ő lehet az abszolút csúcstartó, és én szeretném megadni neki az esélyt.

Azt azonban hozzáfűzte, “nagyon fontos, hogy mindenki megértse: a magyar válogatott nem Marco Rossi csapata, és nem is Dzsudzsák Balázsé, hanem a magyar embereké.

A Fehérvárra visszatérő csatár esete más, és ha korábban nem mondta volna le a válogatottságot – amit valószínűleg nem von vissza –, akkor sem jelentene számára előnyt, hogy itthon folytatja.

Nikolicsot azonnal felhívtam, amikor hazajött, ő viszont azt mondta nekem, hogy nem most kellene beszélnünk, hanem legalább egy évvel ezelőtt kellett volna. A játékosok háromhavonta mást gondolnak. Másfél év elteltével egy játékos képes teljesen megváltozni. Amit láttam az alapján azt mondhatom, hogy Nemanja jelenleg nincs azon a szinten és abban a formában, hogy válogatott legyen – jelentette ki Rossi határozottan.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a tervek szerint március 16-án hirdeti ki keretét a március 26-án sorra kerülő, bulgáriai Eb-pótselejtezőre. A magyar válogatott győzelme esetén öt nappal később a Puskás Arénában fogadja az Izland-Románia párharc továbbjutóját. A második összecsapás győztese kijut a nyári kontinensviadalra, amelynek egyik helyszíne Budapest lesz.

Vidi-játékost is behívtak a magyar válogatott riválisánál – itt a keretük