A Salzburgtól gólpasszal búcsúzó és karácsony után Lipcsébe igazoló Szoboszlai Dominik hosszabban beszélt az átigazolása és mezválasztása hátteréről is többek között.

“A legjobb döntést hoztuk meg”

A 20 éves középpályás januártól szerepel a német Bundesligában szereplő RB Leipzigben, négy és fél évre írt alá új klubjával, amelyben a szintén magyar válogatott Gulácsi Péter és Willi Orbán is szerepel. A csapat jelenleg a harmadik helyen áll a bajnoki tabellán, a Bajnokok Ligájában pedig nyolcaddöntőbe jutott, ahol a Liverpool vár rá.

Elég nagy lépést tettem most a karrieremben, úgy gondolom, hogy a fejlődésem és a jövőm szempontjából a legjobb döntést hoztuk meg. Nem olyan csapatot választottunk, ahol nagyon kevés esélyem lett volna játszani, hanem arra figyeltünk, hogy van játéklehetőség, hogy hasonló szisztémában játszanak, mint a Salzburg, de mégis egy fokkal nagyobb és jobb csapat – nyilatkozta Szoboszlai az M4 Sportnak, hozzátéve, hogy bár több másik csapat is szóba került lehetséges célállomásként, a lipcsei klub esetétben érezte azt leginkább, hogy tényleg őt akarják megszerezni.

“Lehet, hogy egyből bedobnak a mélyvízbe”

Julian Nagelsmann vezetőedzővel az orvosi vizsgálat előtt találkozott személyesen is, a 190 centis tréner a magasságával azonnal lenyűgözte őt.

Iszonyatosan nagy ember, nagyon magas, meglepődtem – mondta új edzőjéről a válogatott futballista.

Szoboszlai minél több játékpercet akar eltölteni majd a pályán, bár tudja, hogy nem lesz könnyű dolga az RB Leipzig együttesénél, és még nem tudja, melyik poszton számolnának vele elsősorban új klubjánál.

Nem az lesz, hogy ott egy összeszokott csapat, aztán majd jövök én és csak úgy beállítanak. Aztán lehet, hogy mégis egyből bedobnak a mélyvízbe, ez az edzőnktől függ. Én minél többet akarok játszani, és ha lehet, a Bundesligát megnyerném – mondta a fiatal magyar, aki a BL-győzelmet sem tartja kizártnak új klubja esetében.

“A Lipcse alkalmas arra, hogy megnyerje a BL-t”

Az a célom, hogy megnyerjem majd a Bajnokok Ligáját. A Lipcse tavaly elődöntős volt, úgyhogy igen, alkalmasnak találom rá. Szerintem minden játékosnak az álma a BL-győzelem, annál pedig senkinél nem kell nagyobb motiváció, mint hogy a Liverpool ellen játszhat. Majd kiderül, most is izgulok-e majd annyira az Anfielden, mint legutóbb, de remélem, nem úgy jövök le a pályáról, mint legutóbb, hanem győztes csapat tagjaként.

“Mindig lesznek emberek, akiknek valami nem fog tetszeni”

Kérdésre válaszolva  elmondta, egzisztenciálisan óriási különbség van az osztrák és a német Bundesliga között, mind a fizetések, mind a prémiumok szempontjából, ő azonban nem a pénz miatt váltott országot.

Teljesen más ez a Bundesliga és az a Bundesliga, nem lehet összehasonlítani a kettőt a fizetések és a prémiumok terén sem. De én nem a pénz miatt mentem oda, vagy mentem volna bárhová.

Egyszerűen csak a fejlődésemet figyeltem és azt, hogy a Salzburgból egy olyan lépcsőfokot tudjak megugrani, ami számomra reális és minél hamarabb meg tudom ugrani. Mindig lesznek olyan emberek, akiknek valami miatt nem fog tetszeni, hogy hova mentem, de ez az én életem, az én döntésem. Úgy gondolom, már az is elég nagy dolog, amit eddig elértem, és még csak 20 éves vagyok. Számomra innentől csak felfele van, kitűztem magamnak célokat, ezeket mind el szeretném érni és el is fogom – tette hozzá Szoboszlai, akit Marco Rossi nem akart arról győzködni, hogy a Serie A-ba igazoljon,

a Premier League-et pedig nem tartja túl keménynek, mivel “még nem játszott ott”.

A futballista az interjúban elmondta, az elmúlt két évben többször is lett volna lehetősége klubot váltani, de az előző szezonban a Salzburg BL-csoportkörös szereplése miatt nem kívánt távozni, a mostani idény előtt pedig úgy vélte, szeretne segíteni a csapatnak a BL-selejtezőben.

Úgy voltam vele, hogy elég sokat kaptam ettől a klubtól, hogy itt maradjak még fél évet ahhoz, hogy a kvalifikáció során bejussak a BL-be, ami tizenkét éve nem történt meg.

Szoboszlai a lipcsei csapatban a 17-es mezben fog szerepelni, a számválasztásban pedig Erling Haalandnak is volt szerepe. Amikor ugyanis a norvég támadó a Salzburgból a Dortmundba igazolt, először 17-esben játszott a BVB-ben, a három szabad lipcsei mezszám közül ezért a magyar játékos a 17-est választotta.

Szoboszlai éppen a jelenleg sérüléséből lábadozó barátja ellen mutatkozhat be új csapatában, a Leipzig ugyanis január 9-én éppen a Dortmundot fogadja a Bundesligában.