Szalai Attila, a török élvonalbeli Fenerbahce magyar válogatott hátvédje remek formának örvend az idei szezonban. A 23 éves védő a téli klubváltását megelőzően még a ciprusi Apollon Limasszol játékosa volt, ahol 16 tétmeccsen két gólt és ugyanennyi gólpasszt jegyzett. Mindemellett nagyszerű őszt zárt a magyar válogatottban, hiszen alapemberévé vált a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra kijutott, és a Nemzetek Ligája-csoportját is megnyerő nemzeti együttesnek. Teljesítménye az RB Leipzig és a Galatasaray érdeklődését felkeltette, végül januárban az a Fenerbahce szerződtette – sajtóhírek szerint 2 millió eurót fizetett érte -, melynek színeiben töretlen maradt a formája.

Az elmúlt időszakban éppen ezért az ő nevével volt tele a török sajtó: a debütáló meccsén magabiztos játékkal járult hozzá csapata győzelméhez, februárban gólpasszig is eljutott, közben a törökök közül sokan már a klub korábbi ikonikus védőjéhez, Diego Luganóhoz hasonlították, majd törökországi teljesítményét megkoronázva bő egy héttel ezelőtt megszerezte első bajnoki gólját a Konyaspor ellen. Nemhiába, Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is úgy vélte, Szalai két hónap alatt a török bajnokság egyik legjobb védőjévé vált.

Mindent összevetve a 23 éves labdarúgó piaci értéke jelentősen megnőtt: októberben 800 ezer euróra becsülte a mértékadó Transfermarkt,

mostanra ez a szám közel ötszörösére, 3,7 millió euróra nőtt.

Ez a hatalmas “ugrás” a török élvonalbeli bajnokságot tekintve százalékban a 3. legnagyobb növekedés volt (362.5 %-os), tőle nagyobbat csak Doğan Alemdar (Kayserispor) és Aaron Boupendza (Hatayspor) tudhat magáénak.

Maradva a piaci értéknövekedésnél. A Transfermarkt frissített adatbázisából kiderül az is, hogy Szalai összeg szerint – euróban kifejezve – a 7. helyen zárt a török Süper Ligben.

Ha a százalékos változást nézzük, akkor Szalai a harmadik legnagyobb változást érte el – Fotó: Transfermarkt

Ha az összeg szerinti változást nézzük, akkor a 7. legnagyobb növekedést érte el euróban Szalai – Fotó: Transfermarkt

A Transfermarkt továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy Szalai a mostani értéknövekedésével

a 10. legértékesebb játékosnak számít a Fenerbahce 28 fős keretében.

Nagyon örülök, hogy hallom a rajongók bókjait rólam. Jó visszajelzéseket kapok a rajongóktól mindenre, és nagyon örülök ennek. Nagyon nagy rajongónk van, mindig úgy érezzük, hogy mögöttünk vannak, és küzdünk értük. Én is nagyon keményen dolgozom, és nem akarom válasz nélkül hagyni őket – mondta korábban a magyar játékos, aki itthonról is sok pozitív visszajelzést kapott a teljesítményét illetően.

A Fenerbahcéba történő átigazolásom jó reakciókat váltott ki a hazámban, hiszen ott is mindenki nagyon jól tudja, milyen nagy klub a Fener és milyen nagy közösséghez kerültem, és én is nagyon büszke vagyok az átigazolásomra. Nagyszerű dolog, hogy itt lehetek, nagyon kedves üzeneteket és jó visszajelzéseket kaptam a magyar emberektől is.

Szalai a most futó idényben minden sorozatot figyelembe véve összesen 30 tétmeccsen lépett pályára, 4 gólt szerzett és 3 gólpasszt jegyzett, és már 2 401 percet játszott a Transermarkt adatbázisa szerint.

“Szalai a legjobb igazolás az árát tekintve” – ennyit keres a magyar a sztárcsapatnál