Tartalmas interjút közölt a Kisvárda korábbi, a DAC jelenlegi vezetőedzőjével, Joao Janeiróval a portugál maisfutebol.iol.pt oldal, amelyben részletesen bemutatták a szakember eddigi pályafutását. A tréner több, a magyar labdarúgás szempontjából is érdekes témát érintett.

“A mai napig megkeresnek a kisvárdai játékosok”

Joao Janeiro elsőként azt mesélte el, hogyan került a szabolcsi együtteshez, és miként sikerült az ő irányítása alatt a szezon első felében bravúrt bravúrra halmoznia, és még a bajnokságot is vezetnie csapatával.

– Már a 2021/22 előtti szezonban szerződésem volt a Kisvárdával, de a magyar szövetség nem fogadta el a kérelmemet, amiért még csak folyamatban volt az UEFA Pro-képesítésem. Ezért egy év kimaradt, ez alatt megszereztem a Pro-licencet, majd átvettem a Kisvárda irányítását. Nem csodát tenni mentem oda, de persze a csodák mindig csak a kemény munkából születnek. Inkább azt mondanám, hogy nagyon jól megterveztünk mindent.

Nagyon nehéz volt elhagyni a csapatot, még a mai napig is vannak játékosok, akik megkeresnek, és tanácsot, segítséget kérnek tőlem.

A szezon végén szerintem összejön a csapatnak az európai kupaindulás, ami egészen kivételes. 

“Ha ez igaz volna, fejedelmi fizetésem lenne”

A portugál edző arról is beszélt, hogyan történt a dunaszerdahelyi ajánlattétel.

– Megjelent a DAC azzal a szándékkal, hogy kifizeti a kivásárlási záradékban lévő összeget. Persze, mondhattam volna nemet, de amikor egy érdeklődő klub megjelenik érted… Klisésen hangzik, de mindenki szereti, ha érdeklődnek a munkája iránt, a találkozók pedig meggyőztek arról, hogy nagyon komolyan engem akarnak.

Másfelől ott volt egy klub, amely nem szerepelt túl jól, amely krízisben volt, sőt, még van is amiatt, hogy a keret 80 százalékát eladták

– mondta Janeiro, majd arra a kérdésre is reagált, igaz-e, hogy a DAC 1 millió eurót fizetett érte a Kisvárdának.

– Nem volt ekkora összes, ha egymillió euró lett volna, akkor fejedelmi fizetést is kapnék, de azért nem ez a helyzet. Kisvárdán nem tudtam sokat a családommal lenni, és ebbe kicsit belefáradtam. Itt azonban három repülőtér is van a közelben, és a családom nagyon sűrűn meg tud látogatni, ha a következő szezonra is maradok, az is lehet, hogy ideköltözik. 

“Aki idejön, annak sokat kell szenvednie”

A sárga-kékek jelenleg a negyedikek a bajnokságban, amelynek már a felsőházi rájátszása zajlik, és a csapat 11 pontra van a biztos EKL-indulást érő harmadik pozíciótól. (Igaz, ha a Slovan vagy a Trnava nyeri a Szlovák Kupát, egy újabb európai helyért lesz rájátszás.)

– Ha sikerülne a DAC-cal kiharcolni az európai kupaindulást, az majdnem egy herkulesi hőstettel érne fel, de így talán az is megtörténne, hogy a Dunaszerdahely és a Kisvárda is nemzetközi szereplő lenne. A DAC az összes támadó paramétert tekintve az első helyen áll, a cselezéseket, a területekre való betörést, a lövéseket, a lövőhelyzeteket és a várható gólszámokat tekintve is. De sajnos nem tudunk elég gólt szerezni. A támadósorban 18-19 éves játékosok vannak kevés tapasztalattal, de a klubnak az a felfogása, hogy eladja a futballistákat, és nagyon jól is csinálja. Igaz, aki idejön, annak sokat kell szenvednie ezért. 

Janeiro végül arra is reagált, miért olyan különleges a Dunaszerdahely csapatát irányítani.

– A DAC-ról folyamatosan hallottam már Magyarországon. A klub a magyar-szlovák határ közelében helyezkedik el, már Szlovákiában, de lényegében egy magyar egyesület, és a teljes régió is magyarlakta.

Nagyon különleges klub, mert Szlovákiában mindenki utálja, Magyarországon pedig mindenki imádja.

Elég sajátos helyzetben van, ráadásul vannak problémák a bírókkal is, de ezzel együtt kell élnünk, nem éri meg siránkozni miattuk. Nagyon sok mindennel gazdagít ez a tapasztalat, de óriási kihívás is, ebben az eddigi hat hónapban öt év munkáját érzem.

Megerősítve: Pintér Attila meglepő helyen tért vissza a magyar fociba – hivatalos