AZ EDZŐVÁLTÁSRÓL

– A klubvezetésnél nem vagyunk megelégedve a csapat fejlődésével, és végre változást szeretnénk látni fogalmazott Bobic Dárdai Pál menesztésével kapcsolatban. – Még messze vagyunk attól, hogy a liga legalján legyünk, de van egy kész keretünk, amely keresi az útját és a struktúráját.

Nemcsak az eredmények nem jöttek, hanem a játékstílus sem adott okot a bizakodásra. Ebből arra a következtetésre jutottam: valamit változtatnunk kell.

TAYFUN KORKUT ELSŐ FELADATAI

– Azt várom el tőle, amit ő képvisel: azaz, hogy jól tud alkalmazkodni a helyzethez, és rövid idő alatt a legjobbat hozza ki magából. A téli szünetig még van négy meccsünk, azután még jobban megismerheti a csapatot. Meggyőződésem, hogy a frissen szerzett első benyomások alapján sok olyan játékoshoz megtalálja a kulcsot, akik eddig nem úgy teljesítettek, ahogyan szeretnénk. A kulcs az, hogy a csapat egységesebben és következetesebben teljesítsen, hiszen ezidáig a mérkőzéseken nyújtott teljesítmény rendkívül változatos volt.

DOLGOK, AMIKET MOSTANÁBAN HIÁNYOLT

– A következetesség és a fejlődés, amit a csapatban éreznem kell. Figyeltem a játékosok fejlődését és viszonyát az edzőhöz és a környezethez.

Azt is elmondtam nekik, hogy nem vagyok elégedett a teljesítményükkel, de azt is tudom, hogy minőségi játékosaink vannak, akik képesek a fejlődésre. Ez egy nagyon tisztességes csapat, és nem arra pozícióra hivatottak, ahol jelenleg állnak.

DÁRDAI ELBOCSÁTÁSÁNAK FOLYAMATA

– Ez az érzés egyre csak erősödött, ahogy teltek a hetek. Sokszor kérdezték tőlem, hogy miért nem léptünk semmit a lipcsei 0:6 után. Ez lett volna a legegyszerűbb döntés. Ezután újra reagáltunk, és eredményeket értünk el. Két hete, az Union Berlin elleni meccs után mondtam azt, hogy újra pokolian sok tudást szereztem, és a kép most kiteljesedett.

Azt láttam akkor, hogy a csapat játékosai mindent beleadnak, de mindent egyedül adnak bele, és nem működnek együtt csapatként. Ez látszik a játékunkon.

FOLYAMATOS ZAVARGÁSOK A HERTHÁNÁL

– Amikor idejöttem, azt mondtam, hogy stabilitásra van szükségünk az edzői poszton is. Ez egyelőre nem sikerült. Ennek számos oka van, amelyek közül sok a múltban is keresendő. De én nem ezt keresem, realistaként mindig előre dolgozom. Most mindenki kárörvend a Hertha BSC-n, beszélhetnek káoszról. Én nem érzem azt, hogy káosz lenne.

A felületes szemlélő most egy kicsit köpködhet, ezt el kell viselnünk. Ezt mondom mindenkinek, aki jót akar a Herthának: tűrjétek ezt el. Sötét időket élünk, és a Hertha imidzse most nem a legjobb.

A folyamatok, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy ezt a tendenciát megfordítsuk, már megkezdődtek. Sok pozitív dolgot láttam, de ezeket kívülről csak akkor látod, amikor győzöl. Akkor hirtelen minden újra szexi lesz. De ez a folyamat időbe telik.

A KÜLSŐ ELVÁRÁSOK

– Nekem sem volt kedvem edzőt váltani. De szükség volt rá, és megtettük. Senki ne várja el tőlünk, hogy a koronavírus idején egy szezon alatt felvirágoztatjuk a csapatot.

AZ UTOLSÓ NÉGY MECCS KARÁCSONYIG

– A legfontosabb, hogy az edző a kívülről hozott tudását belülről hozott új ismeretekkel bővítse. Az is lényeges, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzük meg a hátralévő négy meccsen, hogy a szezon második felében látótávolságon belül, és jó helyzetben legyünk. De természetesen főleg pontokat és az ezzel járó nyugalmat szeretnénk. Így a szezon második felét már könnyebben és reményekkel telve kezdhetjük meg, hogy visszaszerezzük azokat a pontokat, amelyeket az előző fordulókban sajnos “elajándékoztunk”.

A CSAPAT TELJESÍTMÉNYE

– Láttam egy olyan csapatot, amely taktikailag kiválóan és egységesen tud játszani, mint a Frankfurt ellen. Alig enged esélyt, topmeccset játszik és nyer. Aztán a Gladbach ellen egy olyan csapatot láttam, amely nem játszott szépen, de mentalitásban és küzdőszellemben simán verte az ellenfelet. De láttam más mérkőzéseket is, ahol mindenki csak magáért, öncélúan futballozott.

A CSAPAT REAKCIÓJA AZ EDZŐVÁLTÁSRA

– Nem volt az az érzésem, hogy mindenki magába borult, inkább kíváncsiak voltak. Persze egy-kettőnek van kapcsolata a korábbi edzővel, de ez már csak üzlet.

Teljesítményorientált társadalomban élünk, és a teljesítményt számon kell kérni. Ez nem csak az edzőre vagy a segédedzőre, hanem a játékosokra is vonatkozik.

Csak a szokásos: Dárdait is a Bundesliga sorozatgyilkosa intézte el