BL: A City két szerencsés góllal lépett egy nagyot a döntő felé – videó

Az elődöntő első félidejében sokkal jobban futballozott és előnybe is került a PSG, amelynek a teljesítménye azonban a második félidőre visszaesett (vagy a Manchester City javult fel a fordulás után, nézőpont kérdése). A Manchester City agresszív védekezéséről egy sokat mondó mutató:

a francia világbajnok Kylian Mbappé pályafutásában ez volt az első olyan BL-meccs, amikor egyetlen lövéssel sem tudott próbálkozni!

A támadónak egy számottevő megmozdulása volt, amikor lerázta őrzőjét, ám passzáról Marco Verratti centikkel lemaradt.

A PSG egyébként Marquinhos remek csúsztatása után került előnybe, ami remek ómennek tűnt: korábban, amikor a brazil védő gólt szerzett, a PSG mindig győzött, így ez volt az első elvesztett BL-meccse gólszerzőként. A védő így is beállított egy rekordot: mindössze ő a harmadik játékos – és az első védő – a BL-sorozat történetében, aki két egymást követő szezonban gólt szerzett a negyeddöntőben és az elődöntőben is. Ezt korábban csak Cristiano Ronaldo (2011–12, 2012–13, 2013–14) és Antoine Griezmann (2015–16, 2016–17) mondhatta el magáról.

Marquinhos a mérkőzés utáni nyilatkozatával igyekezett a lelket tartani társaiban.
– Ha nem hiszünk a továbbjutásban, akkor nincs is értelme elutazni a visszavágóra. Harcos mentalitással kell pályára lépnünk, mert nagyon közel a döntő. Nem szabad kételkednünk abban, hogy tudunk javítani azokon a dolgokon, amik most nem működtek. Minden esélyünk és tudásunk megvan ahhoz, hogy végül mi jussunk a döntőbe. A kulcs az lesz, hogy a visszavágón mind a két félidőben egyformán jól teljesítsünk, mert most a másodikban túlságosan távol voltunk az ellenfél kapujától – mondta a brazil védő.

Pochettino: Szerencséje is volt a Citynek, Guardiola: csak legyünk önmagunk

A PSG edzője, Mauricio Pochettino szerint a Manchester City győzelméhez a szerencse is kellett:
– Két, teljesen ellentétes félidőt láthattunk, amelynek első félidejében mi voltunk a jobbak, fordulás után pedig a City volt sokkal agresszívebb, összeszedettebb, amivel nem tudtunk mit kezdeni.

Két szerencsés gólt szereztek, ám az is igaz, hogy ekkor már több helyzetük volt. Hiszünk a továbbjutásban. Ugyan nagy rajtunk a nyomás, de ez a futball velejárója.

A PSG esélye egyébként az, hogy számukra idén idegenben nem tűnik akkora hátránynak idegenben pályára lépni, elsősorban ugyanis a francia csapat hazai mutatóival akad gond: Neymarék a szezonban a nyolcadik tétmeccsüket bukták el hazai pályán.

Az angoloknak is van azonban mibe kapaszkodniuk: az előző 47 idegenbeli siker után ebben a sorozatban mindig továbbment az előnybe került angol csapat, a Citynél is bízhatnak abban, hogy ők lesznek a sorban a 48.-ak.

Ehhez Pep Guardiola szerint nem kell más, mint hogy önmagukat adják a visszavágón.
– Ennek a klubnak nincs túl nagy tapasztalata a BL-elődöntőkben, ahhoz, hogy sikeresek legyünk, önmagunkat kell adni. Ahhoz kell ragaszkodnunk, amiben jók vagyunk, a magunk stílusával újra sikeresek lehetünk. Néha egy kis időre van szükséged ahhoz, hogy ellazulj, és önmagad légy – mondta Guardiola, aki a játék képéről a következőket mondta:
– Jól kezdtünk, de hátrányba kerültünk, és még nagyobb nyomás várt ránk. A fontos pozíciókban egyszerűen nem volt nálunk eleget a labda. Azonban fordulás után a játék minden elemében kitűnőek voltunk, megváltoztattuk a letámadásunkat, két gólt lőttünk idegenben, ami óriási dolog. Kőkemény visszavágó vár ránk.

Pep Guardiola egyébként jól áll a Mauricio Pochettinóval szembeni összevetésben: a PSG argentin edzője pályafutása alatt a City jelenlegi trénere ellen vívta a legtöbb párharcot, összesen 19-et. Ezeken 3 győzelem, 5 döntetlen és 11 vereség Pochettino mérlege.

A Bajnokok Ligája jelenlegi formájában Pep Guardiola együttese az első angol csapat, amely tíz mérkőzést megnyert. Ha a City végül behúzza a sorozatot, akkor megdönti az FC Barcelona 2006-os és a Manchester United 2008-as rekordját.

Mindkét klub kilenc győzelemmel és négy döntetlennel nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot, a City pedig már most 10 győzelemnél jár. Érdekesség egyébként, hogy azon klubok közül, amelyek legalább tíz meccset megnyertek a BL-sorozatban, csak a Real Madrid nem tudta végül elhódítani a trófeát (a 2011/12-es szezonban).