Lengyelország és Németország szerte is nagy port kavart Messi hetedik diadala, sokan a Bayern München és a lengyel válogatott legnagyobb sztárját, Robert Lewandowskit várták a díj győztesének.

“Nagy lopás” – Németországban nem értik, mit kellett volna még tennie Lewandowskinak. Az Abendzeitung nevű müncheni portál “nagy értékű lopásról” ír. “Hogyan máshogy tudta volna Lewandowski meggyőzni a döntéshozó France Football című hetilap zsűrijét?” – kérdezik az újságírók. “A Bayern támadójának idei 42 meccsén szerzett 53 gólja azt jelzi, hogy messze ő volt a legjobb játékos. Messinek csak 32 találata volt. Akkor miért az argentin javára döntött a szavazás? Mivel világszerte jobban ismerik, a rajongók és a szakértők körében szerzett hírneve miatt” – véli a napilap.

Egyértelműen a Bild jellemezte a döntést a legerősebben, és a honlapján egyértelműsítette is véleményét: “Miért megint Messi? Botrányos választás! Lewandowski csak a második. Az Aranylabdát, azaz a világ legjobb játékosának járó díjat NEM Robert Lewandowski vehette át. A Bayern sztárja évek óta rúgja a gólokat és igyekszik a trófeákért. 2021-ben a lengyel új Bundesliga-rekordot állított fel, és még egyszer német bajnok lett. Ebben a szezonban ő vezeti a Bajnokok Ligájában és a Bundesligában a góllövők besorolását. De mindez nyilvánvalóan nem elég “– írja le a folyóirat honlapja.

“Hogy lehet ennyit tévedni?” címmel jelent meg a lengyel Sportowefakty hétfő reggeli cikke.

“Egy világjárvány áldozata, aki az elmúlt két évben többet ért el, mint bárki más. Ebben az időszakban 111 gólt szerzett, 7 trófeát nyert és 9 egyéni díjat nyert, de 2020-ra és 2021-re sem kapta meg az Aranylabdát.”

A kritikus véleményekkel egyébként egy argentin lap is tudott azonosulni. A La Nacion napilap ezt írja magának Lewandowskinak: “Bocsánat Robert”. “Messi valamit tartott a kezében, ami nem az övé volt.” Az újságírók azt állítják, hogy a France Football tévedett, akárcsak a 2010-es díj odaítélésekor (ekkor Andrés Iniesta volt a díj legfőbb várományosa, de végül – hasonló módon – ugyanúgy Messi diadalmaskodott).

Lewandowski nem távozott díj nélkül a gáláról, hiszen kárpótlásul megkapta az “Év csatára” díjat, melyet idén adtak át először.

Akadtak olyan lapok is azonban, akik igazságosnak tartották az argentin zseni győzelmét. A Sport.pl portál például nem elégedetlenkedett a döntéssel: „Lionel Messi megérdemli az Aranylabdát. A lengyel szurkolók számára talán nem annyira, mint Robert Lewandowski, de az argentinnak voltak dicső pillanatai, így a győzelme nem botrány.”

A Kicker magazin szintén csalódott a párizsi díjátadó miatt, de az újságírók azt írják, hogy

“minden győztest tisztelni kell”.

A Bayern szimpatizánsai hetek óta Lewandowskit reklámozták, de a lengyelnek helyet kellett szorítania valaki másnak az Aranylabda-gálán.

A Kickeren Thomas Böker szerkesztő írta le véleményét a témával kapcsolatban. „Képzeljük el egy pillanatra, hogy még mindig nem tudjuk, ki nyerte az Aranylabdát. De tudjuk, hogy 2021-ben a futballista 56 meccsen 41 gólt szerzett klubjaiban és válogatottjában, ezen kívül számtalan gólpassz fűződik a nevéhez. Azt is tudjuk, hogy kontinensbajnokságot nyert hazájával, amelyhez négy góllal is hozzájárult. Tudjuk, hogy a maga módján egyedülálló futballista, felülmúlhatatlan karrier áll mögötte, és teljesíti az összes kritériumot, amely a választás szempontjából releváns. Eszébe jutna bárkinek egy pillanatra is azt állítani, hogy ez a játékos nem érdemli meg a díjat? Aligha valószínű.” – írta, hozzátéve, hogy a sportnapilap ezért gratulál Lionel Messinek.

“Nem Robert Lewandowski volt egyértelműen a legjobb gólszerző, amikor a Bayern Münchenben és a lengyel válogatottban 54 meccsen 64 alkalommal volt eredményes? Nem lenne objektíve megérdemelt győztes? Igen, persze, az lenne. De a világ minden tájáról 170 újságíró szavazott, és tiszteletben kell tartani, ha nagyobb súlyt adtak Messi Copa-győzelmének, mint Lewandowski Bundesliga-gólrekordjának.” – zárta írását Böker.

Ronaldo durván kiakadt, lehazugozta az Aranylabda alapítóját