Indul az Ifjúsági Bajnokok Ligája: Ugródeszka lehet a tehetséges magyar focistáknak is

Az Ifjúsági Bajnokok Ligájában (UEFA Youth League) az MTK fiatal labdarúgói a lett korosztályos bajnokkal csapnak össze szeptember 14-én. Tavaly ebben a sorozatban tűnt ki társai közül Vancsa Zalán, aki az elmúlt 100 év legfiatalabb magyar válogatott labdarúgójaként szerepelhetett a felnőtt válogatottban néhány hónapja. A fiatal sportoló ma már a Manchester Cityt is működtető City Football Group egyik legfontosabb nevelő klubjában folytatja karrierjét, ahová a nyáron szerződött el az MTK-tól.
Dudás Gábor 2022. szeptember 13., kedd 18:13
Az Ifjúsági Bajnokok Ligájában (UEFA Youth League) az MTK fiatal labdarúgói a lett korosztályos bajnokkal csapnak össze szeptember 14-én. Tavaly ebben a sorozatban tűnt ki társai közül Vancsa Zalán, aki az elmúlt 100 év legfiatalabb magyar válogatott labdarúgójaként szerepelhetett a felnőtt válogatottban néhány hónapja. A fiatal sportoló ma már a Manchester Cityt is működtető City Football Group egyik legfontosabb nevelő klubjában folytatja karrierjét, ahová a nyáron szerződött el az MTK-tól.
Szerző: Dudás Gábor 2022. szeptember 13., kedd 18:13

Ezért fontos a magyar fiatalokra építeni

Az Ifjúsági Bajnokok Ligája az egyik legjobb ugródeszka a fiatal tehetségek számára, de közel sem elegendő ahhoz, hogy a legjobbjaink „átkerülhessenek” a nemzetközi porondra, és külföldre szerződve fejlődhessenek, tovább építve ezzel a hazai labdarúgás egészét is.

Vancsa tavaly ebben a sorozatban négy mérkőzésen lőtt 5 gólt és adott 2 gólpasszt: ez olyan teljesítmény, amire már az európai topligák klubjai is felkapják a fejüket. Ahhoz, hogy egy játékos ilyen kiemelkedő eredményt produkáljon – saját szorgalma, munkája, kitartása és tehetsége mellett –, az is kell, hogy olyan körülmények között eddzen és játsszon mérkőzéseket, amelyek felkészítik, hogy saját korosztályánál magasabb szintű mezőnyben is rendszeresen szerepeljen. A hazai foci viszonylatában ez azt jelenti, hogy a felnőtt csapatnál is lehetőséget kaphat.

Vancsa Zalán a korosztályos csapaton kívül 2021 tavaszán, mindössze 16 évesen az MTK felnőtt csapatában is bemutatkozott, és összesen 24 mérkőzésen lépett pályára az NB I-ben és a Magyar Kupában – mindezt bőven azelőtt, hogy betöltötte volna a 18. életévét. Ez kellett ahhoz is, hogy megmutathassa képességeit a magyar futballválogatott szövetségi kapitányának is.

Ha egy klub ezt komolyan veszi, számottevő kockázatot vállal egy tipikusan idősebb, sokszor külföldi játékosokból álló bajnokságban. Hosszú távon rendkívül hasznos a játékos és a klub számára, ha a kiemelkedően tehetséges fiatalok lehetőséget kapnak a felnőtt futballban, végső soron a magyar futball számára is értéket teremt mindez.

A Rossi-féle válogatott új generációját jelentő Schäfer András, Schön Szabolcs és Vancsa Zalán is rendkívül fiatalon, az MTK színeiben mutatkozott be a felnőtt futballban – mondta el Pintér Ádám 29-szeres magyar válogatott labdarúgó, az MTK korábbi akadémistája, aki nyártól sportnagykövetként segíti az MTK Budapest és a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia munkáját annak érdekében, hogy a sportág népszerűsítésével még több magyar fiatal kerülhessen közelebb a labdarúgáshoz.

- Nincsenek csodák, legalábbis olyan tekintetben, hogy valószínűtlen elvárás lenne az, hogy hazánkban egyik napról a másikra sztárfocisták tucatjai tűnjenek fel. Az viszont egyáltalán nem utópia, hogy a sok ígéretes tizenévesből ne csak ígéretek, hanem hazai és nemzetközi szinten is versenyképes, jól képzett, egészséges felnőtt futballisták váljanak, akik külföldi tapasztalatokkal felvértezve szolgálhatják akár a válogatottat, akár a magyar klubcsapatokat. Ehhez viszont az kell, hogy már ma többéves távlatban gondolkodjunk, és legyen bátorságunk a magyar fiatalokra építeni a magyar felnőtt futballcsapatokban is – tette hozzá a szakember.

Mindenkinek azaz érdeke, hogy a legjobbat hozzák ki a fiatalokból, de nem elég beszélni róla

A futballban mindenki a győzelemre hajt, ez alól pedig az MTK sem kivétel. Nem mindegy azonban, hogy miként jelöljük ki a fenntartható sportsikerhez vezető utat: az MTK a fiatalok kinevelésére, képzésére és felnőtt csapatba történő beépítésére alapozza saját klubmodelljét. Ez a modell gondoskodik arról, hogy a felnőtt csapatban folyamatosan jól képzett utánpótlás álljon rendelkezésre, miközben a játékosértékesítésből fakadó bevételek gazdasági értelemben is egészségesebb, fenntarthatóbb működést kínálnak a klub számára.

Tavaly a liga összességét nézve messze a legtöbb fiatal az NB I-ben szereplő MTK-ban játszott, 9.191 percet töltött a pályán a Magyar Labdarúgó Szövetség szerinti ösztönzött korú fiatal játékos. Többet, mint ahány percet az ezen a listán az 5. és 12. hely között szereplő hét másik csapatban összesen pályán tölthettek fiatalok. Ezen felül a szezonban az MTK Budapest adta az idény legfiatalabb játékosát, miután Barkóczi Benedek 16 évesen és 249 naposan debütált az élvonalban.

Ez a klubfilozófia segítette Vancsa Zalán útját is, illetve ugyanígy a korábban a klubtól külföldre szerződő válogatott, Schön Szabolcs vagy Schäfer András karrierjét is. Az MTK ifi BL keretében szereplő játékosok közül már négyen mutatkozhattak be a felnőtt csapatban is (Csenterics Adrián, Horváth Artúr, Barkóczi Benedek és Kovács Mátyás - utóbbi játékos ráadásul az idei szezonban már négy gólnál és egy gólpassznál jár a felnőtt együttesben). Fontos szempontok ezek, hiszen a játékos, a mögötte álló család, a klub és a teljes hazai labdarúgó társadalom érdeke, hogy a magyar fiatalokból a legjobbat hozzák ki a klubok.

- Az elmúlt két év után természetesen idén is az a célunk, hogy a lehető legjobban szerepeljenek az ifi focistáink a korosztályos Bajnokok Ligája mérkőzéseken, de talán még az eredménynél is sokkal fontosabb, hogy képesek legyenek kihozni magukból a legtöbbet, megmutatni azt, amire valóban képesek – összegezte Pintér Ádám.

- Ez a liga őszinte és világos tükör, de nem is elsősorban az eredmény, hanem a játékosok teljesítménye az, ami bizonyos szempontból képet ad a hazai utánpótlásról is, hiszen korosztályos csapatunk hazai mezőnyben évek óta a legjobbak között van. Ha minden évben akár csak egy „Vancsa Zalán” is feltűnik ebben a ligában, abból az egész hazai futball sokat profitálhat

– mondta el az MTK sportnagykövete.

Lett rivális ellen kezdenek a kék-fehérek

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia U19-es csapata az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójának odavágóján szeptember 14-én, szerdán 16 órától az Új Hidegkuti Nándor Stadionban fogadja az FS Jelgava csapatát.

Olvastad már?
A Loki Kazahsztánból igazolhat jól ismert támadót - hazai átigazolási hírek
A csakfoci.hu legkedveltebb rovatában ismét az NB I, az NB II és légiósainkat érintő piaci híreket gyűjtjük egy csokorba Nektek. Cikkünk folyamatosan frissül. Nézz vissza naponta többször is!
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Mohamed Ali Ben Romdhane
Tunéziában azt írják, hogy az Al Ahlyhoz igazolhat Mohamed Ali Ben Romdhane, honlapunk azonban úgy értesült, hogy a Fradinál egyelőre nem jelentkezett az egyiptomi csapat az üzlettel kapcsolatban.
ETO FC
Kuznyecov Szergej
Korábbi hírünknek megfelelően Kuznyecov Szergej lett a győriek új vezetőedzője.
ETO FC
Távozik a vezetőedző
Az NB II-ben szereplő ETO FC vezetősége szerződést bontott az első csapatot irányító Antonio Munozzal.
Tovább az összes átigazoláshoz