Fotók: MTI/Kovács Tamás

Szoboszlai soha ilyen nyíltan nem beszélt a válogatottról: "Az ellenfél 8-asa kicsit felhúzott, a végén rájött, hogy hol van" - a kapitány értékelése

A fantasztikusan, veretlenül és csoportelsőséggel zárult Eb-selejtezőket értékelte Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya - méghozzá nem éppen rendhagyó módon, nyíltan és őszintén beszélve a nemzeti csapatról.
Csakfoci.hu 2023. november 19., vasárnap 18:15
Fotók: MTI/Kovács Tamás
A fantasztikusan, veretlenül és csoportelsőséggel zárult Eb-selejtezőket értékelte Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya - méghozzá nem éppen rendhagyó módon, nyíltan és őszintén beszélve a nemzeti csapatról.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. november 19., vasárnap 18:15

Szoboszlai Dominik, a Montenegró 3-1-s legyőzését és dupláját követő, az Eb-selejtezőket pedig lezáró sajtótájékoztójának kivonatát kérdezz-felek formában mutatjuk meg a csakfoci.hu olvasóinak.

Világklasszis produkció volt ez?
- Úgy gondolom, hozzátettem a saját részemet ahhoz, hogy a csapat sikeres legyen, de egyedül nem ment volna. Mindig is előtérbe helyezem a csapatot, nélkülük nem született volna meg ez a két gól.

Az igazság az, hogy az ellenfél 8-asa (Marko Jankovic, a Qarabag középpályása, aki kapott egy kötényt Szoboszlai első gólja előtt - a szerk.) kicsit felhúzott, szeretem az ilyen játékosokat, mert kihozzák belőlem a még jobbat, úgy voltam vele, lássa meg, hova is érkezett. A végén rájött, hogy hol van…

Ebben a sorozatban nagyon sokszor mentett pontot, nyert meccset a válogatott. Mi a titok?
- Mentálisan erős a csapat, soha nem adjuk fel. Akkor van vége a meccsnek, amikor a bíró lefújja a meccset - ez az esetünkben nem egy frázis, tényleg így van, ezért tudunk ennyiszer mélypontról felállni.

Melyik volt az a pillanat, amikor benned megfordult az az érzés, hogy “a válogatott ennyire fontos, mikor ragadott meg az az érzés, hogy a válogatott mindenek felett”?
- Ennek egy alap dolog kellene lennie, hogy a saját hazádat képviseled, ez nem teher, hanem megtiszteltetés. 65 ezer van a stadionban, a tévében egyre többen néznek minket, ezt saját magunknak harcoltuk ki.

Miben volt más zárt kapus meccsen kilőni a válogatottat az Eb-re, mint most, telt ház előtt duplázni, és ezzel megszerezni a csoportelsőséget?
- Nem volt egyszerű az a helyzet, azt a hangulattalanságot mindenki megutálta a Covid alatt. Elképesztő érzés ilyen meccset játszani, hátrányból felállni, csoportelsőként kijutni. Úgy érzem, még bennem is van még több, örülök a duplának, de én ugyanúgy örültem a Nagy Ádi góljának, még ha viccesen is mondhatom, lehet, nem is igazán úgy akarta…

Milyen ennek a válogatottnak a csapatkapitányának lenni?
- Egyszerű.

Nem kell senkinek elmondani, mi a dolga, hogy hajtson, mindenki tudja, mi a taktika, mindenki ismeri a célokat. A sorozat előtt leültünk és megbeszéltük, hogy akkor jussunk ki harmadszor is zsinórban az Eb-re, mert miért ne? Mert, mindegy, kik az ellenfelek, ez nem egyéni sportág, csapatként tudunk sikeresek lenni, így lehetett esélyünk, és ezt meg is csináltuk. Szerintem ez csak a kezdet, ebben a fiatal társaságban benne van, hogy még nagyon nagy dolgokat érjen el.

Mikor érezted azt az évek során, hogy elkezdték az ellenfelek komolyabban venni a magyar válogatottat?
- Tény, mára elkezdtek tisztelni minket az ellenfelek. Amikor Montenegróban játszottunk, Savic azt mondta, jó lenne, ha a magyarok elkezdenék tisztelni Montenegrót… De mi mindenkit tiszteltünk, és mindig tisztelünk, de ellenünk jöttek már úgy fel, hogy lenéztek minket és pórul jártak.

Szoboszlai azt mondta: "Ez csak a kezdet, jövő nyáron csinálunk egy olyat, ami felejthetetlen lesz!" Mi az, ami számodra már felejthetetlenné tenné az Eb-t? Az aktuális kérdés a csakfoci.hu címlapján, lejjebb görgetve, a "További friss hírek" alatt és a "Magyar válogatott hírek" felett található meg. Kattints és szavazz!

Olvastad már?
Szoboszlai lehúzott egy pálinkát, aztán a magyar szurkolók között mondott beszédet: "Ez csak a kezdet, jövő nyáron csinálunk egy olyat, ami felejthetetlen lesz!"
A csapatkapitány a Montenegró elleni Eb-selejtező lefújása után kiment a tábor, a Carpathian Brigade tagjai közé a Puskás Arénában, hogy köszönetet mondjon mindenkinek az Eb-re jutást követően.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
Bernd Storck az idény végéig szóló szerződést írt alá, hosszabbítási opcióval.
BVSC
Szekeres az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci információi: Szekeres Tamás veszi át az NB II-es BVSC irányítását.
ETO FC
Hosszabbítás
A 19 esztendős Tóth Rajmund meghosszabbította szerződését a másodosztályú ETO FC csapatával. A győriek egykori akadémistája 2026 nyaráig írta alá új kontraktusát.
Tovább az összes átigazoláshoz