Rossi nagyot trollkodott az NB I-es edzőkkel és a szurkolókkal: "Amikor ez a nagyjából 30 fős bizottság létrejön, ők eldöntik, kit hívjunk be"

A magyar válogatott szövetségi kapitánya vicces nyilatkozatot adott, de azért komoly részei is voltak mondatainak. Szerinte a mérkőzések alatti intenzitásban kell leginkább fejlődnie az NB I-nek.
Póczik Dávid 2023. május 31., szerda 10:00
A magyar válogatott szövetségi kapitánya vicces nyilatkozatot adott, de azért komoly részei is voltak mondatainak. Szerinte a mérkőzések alatti intenzitásban kell leginkább fejlődnie az NB I-nek.
Szerző: Póczik Dávid 2023. május 31., szerda 10:00

Kedden tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Magyar Labdarúgó Szövetség RangAdó díjátadó gáláját, melyen Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is részt vett. Az olasz szakember a gála után az M4 Sportnak értékelte az NB I 2022/23-as idényét.

- Sok meglepetéssel szolgált ez a szezon, Kecskeméten még a klubvezetés sem gondolta, hogy a csapat dobogós helyen fog végezni, és nemzetközi megmérettetések várnak rájuk. Illetve a Honvéd és a Vidi szurkolói sem gondolták, hogy a kiesésről fog szólni ez a szezon. Volt sok fiatal is aki meg-megvillant, őket folyamatosan figyeljük, bennük látom, hogy technikailag, taktikailag sokat hozzáadtak a csapatukhoz. Ez a mérkőzéseken nem mindig látható, de én látom azt az erőfeszítést, amit a játékosok és a klubok beletesznek, és ezt nagyra értékelem - kezdte Rossi.

Remélem, nem sértődik meg senki, de a magyar bajnokság nem mindig képviseli a legmagasabb technikai szintet. Angliában, Németországban vagy Olaszországban a szakmaiság nagyobb szerepet játszik, de Magyarországon éppen ez a szezon bizonyította, hogy ha egy csapat jól szervezett, követi az edző utasításait, akkor eljuthat a csúcsra.

- Az elmúlt öt évben csak a Ferencváros felelt meg minden olyan elvárásnak, ami a csúcsra emelhette. Azoknál a csapatoknál, melyek a tabella két végén találhatók; a sereghajtóknál és az európai kupaindulóknál is fontos összetett módon figyelni a technikai és a taktikai aspektusokat is. Ugyanakkor nagyon fontos a játékosok mentális, érzelmi hozzáállására is figyelni, úgy gondolom, ezt is láthattuk az élen végző csapatoknál. 

Rossit kérdezték arról is, mennyire nehéz beválogatni játékosokat az NB I-ből, a kérdésre a szövetségi kapitány először humoros, csattanós választ adott.

- Ha abból kell ítélnem, amikor kerethirdetést tartok, és olvasom a kommenteket a közösségi oldalakon, akkor szinte lehetetlen jól keretet hirdetni. Éppen ezért majd szeretném elnök úrnak (Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének - a szerk.) javasolni, hogy szervezzük máshogy a kerethirdetéseket. Azt fogom javasolni, hogy legyen egy igazgató tanács, amelyben minden csapat szurkolótáborából ketten rész vesznek (az NB I-ből így összesen 24-en). Nekik bedolgoznak még a szakértők: három állás nélküli edző és három NB I-ben dolgozó edző. Amikor ez a nagyjából 30 fős bizottság létrejön, akkor ők eldöntik, hogy kit hívjunk be, és akkor mindenki elégedett lesz. Ameddig én vagyok a szövetségi kapitány, én őket csak edzegetem, aztán jön az utódom, átveszi ezt a rendszert és nem lesz többé vita (nevet).

Komolyra fordítva a szót, nehéz, mert az NB I nem olyan bajnokság, mint a német, olasz vagy az angol, viszont nemzetközi szinten már az ott játszó játékosokkal állunk szembe, tehát más szinten kell játszanunk.

- Remélem, ezzel senkinek nem mondtam újat. Mindenesetre, amikor a magyar bajnokságból hívok be játékost, akkor a várható teljesítményre kell összpontosítanom, azaz, hogy az illető játékos tudja-e ugyanazt nyújtani nemzetközi szinten, mint a magyar bajnokság szintjén, ezért igyekszünk olyan játékosokat behívni, akik valamilyen módon garantálják számunkra, hogy nemzetközi szinten is jól teljesítenek fizikai képesség, állóképesség, ellenálló-képesség, párharcok, technikai és taktikai elvárások szempontjából - fogalmazott Rossi, majd elmondta, miben szorul fejlődésre a magyar első osztály.

A mérkőzések alatti intenzitás egy nagy különbségi faktor, amikor egy magyar vagy egy angol bajnoki mérkőzést megnézünk.

- Ez az intenzitás jelenti a különbséget, és ez összefügg a minőséggel is, mert ha 22 játékos nem követ el ki nem kényszerített hibát, akkor több játékpercen keresztül folyamatosan gurul a labda. Nemzetközi szinten a játékvezetés is más, hosszabb időn keresztül hagyják játékban a labdát, de most már Magyarországon is egyre inkább ez a helyzet. 

Olvastad már?
NB I: A gólkirály lett az év játékosa, ifj. Lisztest és Szabó Istvánt is díjazta az MLSZ - ők az elmúlt idény legjobbjai
Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Magyar Labdarúgó Szövetség RangAdó díjátadó gáláját, amelyen először még a 2011–2012-es bajnoki idény után díjazták a magyar futball legkiválóbb szereplőit. Az M4 Sport stúdiójában rendezett 2023-as gálán az OTP Bank Liga 2022–2023-eas idényének legjobbjait díjazták.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Újpest
Milos Kosanovic
A negyedik kerületiek szerződtették a szabadon igazolható szerb védőt, Milos Kosanovicot.
Ajka
Schindler Szabolcs
A csakfoci.hu információi szerint nagy eséllyel a jelenleg a Vasas tartalékcsapatánál dolgozó Schindler Szabolcs lehet az ajkaiak új vezetőedzője.
Tovább az összes átigazoláshoz