Fotó: haladas.hu

Totális átalakítás: Hipp száműzte a fiatalokat, a Fradi-verő is csak peremember lett

Michal Hipp nagyon komolyat változtatott elődeihez képest. Az első bajnokija után több fiatalt is kitett a Haladás kezdőcsapatából, vannak, akik azóta sem játszottak egyetlen percet sem.
Budai László 2018. május 11., péntek 17:08
Fotó: haladas.hu
Michal Hipp nagyon komolyat változtatott elődeihez képest. Az első bajnokija után több fiatalt is kitett a Haladás kezdőcsapatából, vannak, akik azóta sem játszottak egyetlen percet sem.
Szerző: Budai László 2018. május 11., péntek 17:08

Kevés népszerűbb személy van jelenleg Szombathelyen a Haladás vezetőedzőjénél, Michal Hippnél, aki 2017 novemberében vette át a szakmai irányítást. A korábban a szlovák válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott tréner már a harmadik edző a zöld-fehéreknél ebben a szezonban.

A 2017/18-as pontvadászatot még Mészöly Gézával kezdte meg a Haladás, akinek hét forduló alatt két győzelem és öt vereség volt a mérlege, majd jött Pacsi Bálint, de ő sem maradt sokáig (1 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség). Pacsi az elődje által kitaposott úton, rengeteg fiatal játékost alkalmazva vágott neki a feladatnak, amibe nyolc forduló elteltével bele is bukott. Ekkor már kiesőhelyen volt a Hali.

Érkezett Michal Hipp, akinek nem sikerült jól a bemutatkozása, 2-1-re elvesztette a Balmazújváros elleni bajnokit. Ezt a kisiklást azonban hamar feledtetni tudta, ugyanis a következő fordulóban, már az új stadionban, teltház előtt a Haladás 2-1-re legyőzte a Fradit.

Hipp eddig 14 bajnokin irányította a szombathelyi csapatot, hét győzelem mellett két döntetlen és öt vereség a mérlege, ez 23 pontot jelent. A Haladás hazai pályán az új stadionjában még nem talált legyőzőre, és jelenleg 34 egységgel a tabella nyolcadik helyét foglalja el. Michal Hipp remekül végzi a munkáját, de néhány változást alkalmazott a kezdőcsapatot illetően. A csakfoci.hu összegyűjtötte a reformok legnagyobb veszteseit, akik a fiatalok voltak.

Teljes száműzetés két fiatalnak

A Haladás korábbi filozófiáját követve Mészöly Géza és Pacsi Bálint is folyamatosan játszatta a fiatalokat. A két tréner irányítása alatt stabil kezdőjátékos volt a Kiss Bence, Tóth Máté, Polgár Kristóf trió, de igyekeztek beépíteni Kiss Tamást is.

A hlsz.hu adatai alapján a két vezetőedző alatt a 18 éves Kiss Bence  - aki mindössze 16 évesen és 16 naposan debütált - 1108 percet töltött a pályán. Összesen 14 bajnokin kapott lehetőséget, 13 alkalommal a kezdőcsapatba nevezték, ebből 10 mérkőzésen végig a pályán volt. Michal Hippnél ez azonban megváltozott. A szlovák tréner első, Balmazújváros elleni bajnokiján Kiss még csereként, 30 perc erejéig megkapta a lehetőséget, ám azóta egyetlen egy mérkőzésen sem lépett pályára, sőt legtöbbször még a keretbe sem került be.

Polgár Kristóf 2016 nyarán, Mészöly Géza kérésére érkezett a Haladáshoz. Az idei kiírásban Mészöly és Pacsi folyamatosan számított a 21 éves játékos szolgálataira. A Liverpool akadémiáját is megjárt Polgár 1170 percet kapott a jelenlegi szezonban. A két vezetőedzőnél 12 bajnokin lépett pályára, mindegyiken kezdőként, és egyszer sem cserélték le, sőt, még egy gól is fűződik a jobbhátvéd nevéhez. Michal Hipp érkezése után szintén lehetőséget kapott a Balmazújváros elleni bajnokin, akkor is 90 percet játszott, de azóta ő sem lépett pályára. Polgár a keretben rendszeresen ott van, de a Haladás jelenlegi vezetőedzője inkább a rutinos Schimmer Szabolcsot preferálja.

A Fradi elleni gólszerzőből peremember lett

A Hipp-éra harmadik vesztese Tóth Máté. Fontos megjegyezni, hogy a 19 éves középpályás a tavaszi szezonban több sérüléssel is bajlódott, így inkább ez áll mellőzöttsége hátterében. Tóth 1237 percet játszott az idei kiírásban. Mészöly Géza és Pacsi Bálint alapemberként számított rá. A két vezetőedzőnél 14 mérkőzésen kapott lehetőséget, 13-on a kezdőcsapatba nevezték, ebből 9-et végig a pályán töltött. Egy találat fűződik a 19 éves utánpótlás válogatott középpályás nevéhez. Hipp érkezése után 83 percet kapott az ominózus Balmazújváros elleni vesztes bajnokin, és azóta sem lépett pályára.

A negyedik „áldozat” Kiss Tamás, akit télen török klubok is le akartak igazolni, ám végül maradt Szombathelyen. A fiatal játékos az idei kiírásban 597 percet töltött a pályán. Őt szintén Mészöly Géza és Pacsi Bálint kezdte el beépíteni a csapatba. A két vezetőedző irányítása alatt 7 bajnokin kapott lehetőséget, ebből 6-szor a kezdőcsapatba nevezték, és ötször egészen a hármas sípszóig a pályán lehetett. Az akkor még csak 16 éves támadó Hipp érkezéséig két találatot jegyzett. A többiekkel ellentétben ő nem a Balmazújváros ellen kapta meg először az esélyt a szlovák szakembertől, hanem a Ferencváros elleni hazai bajnokin, ahol ő szerezte a győztes találatot.

Ennek ellenére az a gól nem hozta meg az áttörést. A Haladás jelenlegi vezetőedzője összesen 3 mérkőzésen szavazott neki bizalmat 19 perc erejéig.

Michal Hipp tehát úgy döntött, hogy változtat a Haladás korábbi filozófiáján, és inkább a rutinos játékosoknak szavazott bizalmat. Az eredmények egyelőre az 55 éves vezetőedzőt igazolják.

TABELLA: Az NB I állása itt!

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz