Fotó: www.balmazfoci.hu

Balmazújváros: "Az egész országból érkeznek felénk biztató szavak" – az edzők így tartják a lelket a játékosokban

A másodosztály ötödik fordulójában megszerezte első győzelmét a licencproblémákkal küzdő Balmazújváros, amely sorsáról továbbra sincs hivatalos döntés. A csakfoci.hu Laczkó János asszisztensedzőt kérdezte arról, hogyan motiválja csapatát ebben a nehéz helyzetben hétről hétre.
Nyikes Zoltán 2019. augusztus 28., szerda 8:33
Fotó: www.balmazfoci.hu
A másodosztály ötödik fordulójában megszerezte első győzelmét a licencproblémákkal küzdő Balmazújváros, amely sorsáról továbbra sincs hivatalos döntés. A csakfoci.hu Laczkó János asszisztensedzőt kérdezte arról, hogyan motiválja csapatát ebben a nehéz helyzetben hétről hétre.
Szerző: Nyikes Zoltán 2019. augusztus 28., szerda 8:33

Az NB II 5. fordulójában megszerezte első győzelmét a Balmazújváros, amely a Budaörs otthonában hátrányból felállva nyert 2-1-re Szabó Balázs duplájával. Mint ismert, a hajdúságiak jövőbeli szereplése továbbra is kérdéses, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség korábban bejelentette, hogy a másodfokon eljáró Fellebbviteli Licencadó Bizottság helybenhagyta a szövetség elsőfokú döntését, mely július 29-én megvonta a Balmazújvárostól az NB II-es licencet.

A bizottság döntését követően a Balmazújváros Sport Kft. újabb felülvizsgálati kérelmet nyújtott be augusztus 12-én, amelyet a szövetségnek a szabályok betartása szerint kötelessége elbírálnia. Az eljárást az MLSZ soron kívül, a lehető leggyorsabban lefolytatja, ám hivatalos döntés egyelőre még nincs, de a kérelem elbírálásáig pályára léphetnek a balmazújvárosiak. Honlapunknak a Balmaz asszisztensedzője, Laczkó János nyilatkozott az első győzelemről, és arról, hogyan próbálják tartani a lelket a játékosokban a jelenlegi helyzetben.

Hétvégén először sikerült nyernetek a bajnokságban. Hogyan értékeled a találkozót, mi volt a győzelem kulcsa?

– Nehéz mérkőzésre készültünk egy jó erőkből álló Budaörs ellen. Az időjárás a mérkőzés előtt nem kedvezett, de le a kalappal a helyiek előtt,akik jól előkészítették a pályát. Nagyon gyorsan vezetést szereztek a hazaiak, ezt követően mi 180 fokos fordulatot vettünk, agresszívabbá váltunk és támadásban sokkal bátrabban és célratörőbben próbáltunk játszani, ez az első játékrészben eredményezett is egy gólt számunkra. A fordulás után próbáltuk ezt folytatni, persze végig figyelve arra, hogy a fegyelmezettség, a taktika rovására ez ne menjen.

Azt éreztem, a játékosok maximálisan be akarják tartani a taktikát, küzdöttünk egymásért

és a játékban is voltak olyan szép momentumok, amik a jövőre nézve nagyon pozitívak. A Budaörsnek meddő fölénye volt a meccs egyes periódusaiban, de igazából a nagyon nagy ziccereket mi alakítottuk ki. Fantasztikus teljesítményt nyújtottunk, ez nagyon jó alap a jövőre nézve.

Láthattuk az első forduló után, hogy a siófoki hősies döntetlent hogyan ünnepelte meg a csapat. Ezúttal még nagyobb volt az ünneplés?

– Így igaz! A mérkőzés alatt mindenkiben, a szakmai stábban és a játékosokban is felgyülemlik némi feszültség, amitől a 90 percet követően megszabadulhattunk. Természetesen volt ünneplés az öltözőben, de amint hazafelé menet felszálltunk a buszra, már a következő találkozóra készültünk. Folyamatosan fejlődünk, és a meccs egyik kulcsmomentuma is az volt, hogy óriási mentális erőt mutatott a csapat, nagy fejlődés tapasztalható ezen a területen is.


Hátrányból fordítva nyerte meg első bajnokiját a Balmaz. Fotó: Budaörsi SC Labdarúgó Szakosztály Facebook

A jövőtök azonban továbbra is bizonytalan. Hogyan lehet ilyen körülmények között motiválni a játékosokat és elfeledtetni velük ezt a helyzetet?

– A játékosoknak, a sportban dolgozóknak és nekünk edzőknek egy feladatunk van, mégpedig az, hogy mindig felkészüljünk a következő mérkőzésre. Sportemberként annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy folyamatosan készülni kell, mert ugyan a labdarúgásban sok a bizonytalanság, de nem véletlenül ez a kiváltságosok sportja, még ha mások másképp is gondolják.

A játékosoknak mi azt mondjuk, hogy nagy lehetőség előtt állnak, meg kell mutatniuk minden meccsen, mire vagyunk képesek.

Dolgozni kell, egymásért és a klubért küzdeni, és szebb jövőt kialakítani magunknak. A napi munkára kell folyamatosan koncentrálni, abból baj nem lehet. Ha minden nap megtesszük a száz százalékot, akkor az élet úgy is kedvezni fog számunkra. Bízunk benne,hogy pozitívan alakul a jövőnk.

Nektek, az edzőknek kell motiválni a játékosokat ebben a nehéz helyzetben,de mi a helyzet veletek, ti hogyan tudjátok félretenni a problémákat?

– Voltak már az életemben nehéz pillanatok és mindig túllépnem ezeken,mert előre néztem és hittem magamban. Az egész szakmai stáb ugyanígy gondolkodik,

nincs más lehetőségünk, csak előremenni, pozitívan gondolkodni és hinni abban, amit csinálunk.

Nekünk ezt kell mutatni a játékosok felé.

Ebben a kivételes szituációban mekkora szerep jut a pszichés felkészítésnek, és mekkora a taktikának?

– Annyiban rendkívüli a mi helyzetünk szakmailag, hogy a nyári felkészülés nem volt időtartamban megfelelő. Nem volt annyi idő a játékosoknak felkészülni, a csapatnak összeszokni, nem volt annyi edzés. Számomra az említett két terület, a pszichikai és a taktikai felkészítés is ugyanolyan fontos, mindkettőre kell időt szánni.

Továbbra sincs hivatalos döntés az MLSZ részéről. Te hogyan látod, mire van esély? Vannak bizakodásra okot adó jelek?

– A csapat hozzáállása mindenképpen bizakodásra ad okot, valamint a szurkolók támogatása akár hazai vagy idegenbeli mérkőzésen, de akár már mondhatom azt is,

hogy az egész országból érkeznek felénk biztató szavak semleges drukkerektől is.

Ez nagyon pozitív és jóleső érzés, bízunk benne,hogy ez fokozódni fog. Ez a fajta érzelmi plusz adja nekünk azt a pozitív hozzáállást, ami alapján bízunk abban, hogy minden rendben lesz a jövőben.

NYIKES ZOLTÁN

Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Szoboszlai-pótlás?
A Hoffenheimtől az osztrák Christoph Baumgartner, a Lens csapatától a belga válogatott Lois Openda érkezhet.
Vasas
Iyinbor Patrick
A Vasas bejelentette, hogy Iyinbor Patrick kölcsönszerződése lejártával visszatér a Ferencvároshoz és eldőlt az is, hogy a következő szezonban nem az angyalföldieknél folytatja karrierjét.
ZTE
Ricardo Moniz
Hivatalossá váltak az elmúlt napok sajtóhírei: a ZTE-től az előző szezon végén távozó vezetőedzőt kinevezte a horvát élvonalbeli Slaven Belupo.
Tovább az összes átigazoláshoz