Fotó: ztefc.hu
ZTE

Először szólalt meg a ZTE-csatár, akit rasszista támadás ért az NB I-ben: "Én ott be akartam fejezni a meccset"

A francia Christy Manzinga egy hónnapal a történtek után is megdöbbenésének adott hangot a ZTE-Honvéd-meccs jelenetei miatt. A csatár szerint lépnie kell a kluboknak és a szurkolóknak is, ha fel akarják számolni a lelátói rasszizmust.
Dudás Gábor 2022. november 25., péntek 17:29
Fotó: ztefc.hu
A francia Christy Manzinga egy hónnapal a történtek után is megdöbbenésének adott hangot a ZTE-Honvéd-meccs jelenetei miatt. A csatár szerint lépnie kell a kluboknak és a szurkolóknak is, ha fel akarják számolni a lelátói rasszizmust.
Szerző: Dudás Gábor 2022. november 25., péntek 17:29

Mint emlékezetes, komoly visszhangot váltott ki még októberben a ZTE és a Honvéd NB I-es bajnokija, amelyen rasszista inzultusok hangzottak el a lelátón, elsősorban a zalaiak francia játékosát, Christy Manzingát célozva. A meccsen történtek miatt mindkét klubot megbüntették, a Zete holland szakvezetője, Ricardo Moniz pedig piros lapot, majd egyhónapos eltiltást kapott amiatt, hogy ideiglenesen lehívta a pályáról csapatát.

A ZTE fentebb említett csatára, Christy Manzinga most megszólalt a történtek kapcsán, szavait pedig előző állomáshelyének, Észak-Írországnak az egyik lapja, a Belfast Live idézte. A nyáron a Linfieldtől a Zalaegerszeghez igazolt támadó arról beszélt, hogy alaposan megdöbbent, miután rasszista szidalmak érték az ominózus találkozón, olyanok, amilyeneket még soha nem tapasztalt pályafutása során.

A szurkolók majomhangokat adtak, huhogtak nekem. Meg voltam döbbenve. Soha nem tapasztaltam ilyet korábban

- mondta a hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FifPro) honlapjának. - Ráadásul ez két mérkőzésen is megtörtént, másodszorra akkor, amikor az ellenfél egyik játékosával volt egy kis nézeteltérésem a pályán - ekkor érkeztek a lelátóról a majomhangok. Nagyon sokan voltak, akik így tettek, ráadásul minden alkalommal ezt csinálták, amikor megpróbáltam valamit mondani egy játékosnak vagy a játékvezetőnek, mintha azt akarták volna mondani: "A fekete játékosok nem mondhatnak semmit. Amikor az emberek szabálytalankodnak veled szemben, be kell fognod a szádat". Vannak más színesbőrű játékosok is a csapatunkban, de a skandálások csak nekem szóltak. Nem tudom, hogy miért. Utána, amikor otthon voltam, próbáltam valamiféle magyarázatot találni, de nem találtam semmilyen okot. Ennek nem szabadna megtörténnie egy futballstadionban - nyilatkozta.

Manzinga ezután Moniz lépéséről is beszélt.

- Amikor ez másodszor is megtörtént, az edzőmnek elege lett - levette a csapatunkat a pályáról. Néhány perc múlva aztán folytattuk.

Én ott be akartam fejezni a meccset, sőt, mindenki be akarta fejezni a meccset. De jó döntés volt az edzőtől, hogy lehívott minket a pályáról. Ez az egyetlen módja annak, hogy az emberek rájöjjenek, mi történik. Ha nem tette volna meg, senki sem figyelt volna fel erre a helyzetre. Senki.

De a média most már beszél róla. Tisztelem a döntése miatt. Ez nem a pénzről, az eredményekről vagy a vereségről szól. Ez az emberi jogokról szól; arról, hogy tiszteljenek azért, aki vagyok.

Manzinga szerint "szigorú szankciókra" van szükség azokkal a klubokkal szemben, amelyek szurkolói rasszista szidalmakkal célozzák meg a játékosokat vagy a hivatalos személyeket. A csatár szerint, ha nem szabnak ki megfelelő büntetéseket, "akkor ez továbbra is meg fog történni".

- Ez olyan, mintha lenne egy gyereked: ha egy gyerek nagy hibát követ el, akkor el kell neki mondani, mert nem akarod, hogy még egyszer megismételje ugyanazt a hibát. Ha ezt nem teszed meg, akkor a gyereked azt fogja hinni, hogy ez normális, hogy ez elfogadott. A klubok felelőssége pedig az, hogy menedzseljék a szurkolóikat, hogy megismertessék velük a klub értékeit. Akik így elrontják a dolgokat, azokat meg kell büntetni. Tudomásul kell venniük, hogy egy idióta, vagy három-négy idióta miatt mindannyian büntetést kapnak. Akkor keményebben próbálják majd megoldani a problémát. De ha úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna, akkor továbbra is csak körbe-körbe fogunk járni.

Manzinga néhány tanácsot is adott mindazoknak, akiket rasszista inzultus ér.

- Amit a játékosoknak szeretnék mondani, akik ugyanezt a bántalmazást tapasztalják, az az, hogy nem ti vagytok a probléma. Azok az emberek, akik megengedik, hogy ezek az emberek bántsanak titeket, ők a probléma. Ezt szeretném elmondani nekik. Semmi rosszat nem tettetek, azon kívül, hogy megpróbáltatok örömet szerezni az embereknek - tette hozzá.

Olvastad már?
Interjú: "Monizt jól ismerem a Fradiból, megfelelően tudom őt kezelni" - Dragóner szerint európai támadófocit akar játszani a ZTE
Dragóner Attila, a ZTE nyáron kinevezett sportigazgatója elmondta, miért Ricardo Moniz lett a csapat vezetőedzője és beszélt arról is, hogy Lipcsei Péter neve miért nem merült fel, akivel Soroksáron öt évig dolgozott együtt. A vezető szerint egy nagyon karakteres, szenvedélyes tulajdonosuk van, aki él-hal a klubért, de ugyanaz elmondható róla is. A Zalaegerszeg költségvetésének egy fontos pillére a játékosok értékesítéséből befolyt összeg, így lesznek távozók most télen is, ezért nem lehet tudni, hogy a góllövőlistát holtversenyben vezető Eduvie Ikoba, vagy éppen a válogatott kerettag Mocsi Attila marad-e. Interjú.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Marko Rakonjac
Sajtóhírek szerint a montenegrói támadó a DVTK-hoz tart.
Puskás Akadémia
Batik Bence
Nem hosszabbítanak vele szerződést.
Újpest/Honvéd
Kaczvinszki átigazolhat
A Csakfoci információi szerint a lila-fehérek a Honvéd 18 éves védőjével, Kaczvinszki Dominikkal erősítenének.
Tovább az összes átigazoláshoz