Fotók: ztefc.hu

Interjú: "Monizt jól ismerem a Fradiból, megfelelően tudom őt kezelni" - Dragóner szerint európai támadófocit akar játszani a ZTE

Dragóner Attila, a ZTE nyáron kinevezett sportigazgatója elmondta, miért Ricardo Moniz lett a csapat vezetőedzője és beszélt arról is, hogy Lipcsei Péter neve miért nem merült fel, akivel Soroksáron öt évig dolgozott együtt. A vezető szerint egy nagyon karakteres, szenvedélyes tulajdonosuk van, aki él-hal a klubért, de ugyanaz elmondható róla is. A Zalaegerszeg költségvetésének egy fontos pillére a játékosok értékesítéséből befolyt összeg, így lesznek távozók most télen is, ezért nem lehet tudni, hogy a góllövőlistát holtversenyben vezető Eduvie Ikoba, vagy éppen a válogatott kerettag Mocsi Attila marad-e. Interjú.
Privacsek András 2022. november 24., csütörtök 8:51
Fotók: ztefc.hu
Dragóner Attila, a ZTE nyáron kinevezett sportigazgatója elmondta, miért Ricardo Moniz lett a csapat vezetőedzője és beszélt arról is, hogy Lipcsei Péter neve miért nem merült fel, akivel Soroksáron öt évig dolgozott együtt. A vezető szerint egy nagyon karakteres, szenvedélyes tulajdonosuk van, aki él-hal a klubért, de ugyanaz elmondható róla is. A Zalaegerszeg költségvetésének egy fontos pillére a játékosok értékesítéséből befolyt összeg, így lesznek távozók most télen is, ezért nem lehet tudni, hogy a góllövőlistát holtversenyben vezető Eduvie Ikoba, vagy éppen a válogatott kerettag Mocsi Attila marad-e. Interjú.
Szerző: Privacsek András 2022. november 24., csütörtök 8:51

Az őszi szezon hajrájában Ricardo Moniz eltiltása után edzőként is besegítettél a ZTE-nek. Nem is rossz a mérleged edzőként. Hogy tetszik ez a szakma?

- Sportigazgató vagyok, ám úgy hozta az élet, hogy az Újpest ellen én meccseltem, mivel Julian Jenner beteg volt – kezdte Dragóner Attila, a ZTE sportigazgatója a csakfoci.hu-nak. - 1-0-ra nyertünk, ez volt a legfontosabb. Talán kevesen emlékeznek rá, de amikor a Ferencvárosnál befejeztem a játékospályafutásomat, utánpótlás-menedzser lettem, két szezonban pedig edzőként irányítottam a Fradi U17-es és U19-es csapatát. Nagyon élveztem, hogy fiatalokkal foglalkozhatok, de aztán más utat vett a karrierem és a Soroksár ügyvezetőjeként dolgozhattam.

Nyártól pedig már a ZTE sportigazgatója vagy. A futballistáknál az osztályváltás nem megy mindig zökkenőmentesen, általában bele kell szokniuk a magasabb osztályba. A vezetőknél is akadnak kezdeti nehézségek?

- Amikor Soroksárra kerültem, a legfiatalabb vezető voltam az NB I és az NB II tekintetében. Öt év alatt tökéletesen átláthattam, hogyan működik és épül fel egy futballklub. Megtanultam racionális döntéseket hozni, valamint azt is, hogy mikor kell kemények lenni és milyen esetekben lehet esetleg az érzelmeimre hallgatni.

Kubatov Gábortól, Nyíri Zoltántól és Orosz Páltól is sokat tanultam és ezeket a vezetői erényeket Zalaegerszegen is megpróbálom kamatoztatni.

- Természetesen folyamatosan tanulok a mai napig is és az a célom, hogy a ZTE-t fejlődéshez segítsem.

Az 5. helyen fejeztétek be az őszi szezont. Hol tartotok ahhoz képest, ahová vártátok a csapatot?

- Nyáron meg kellett határoznunk, hogy a Zalaegerszeg hagyományaihoz mérten, ugyanakkor a jelenkori elvárásoknak megfelelve, milyen célt tűzzünk ki magunk elé. Végh Gábor elnök úr világos és tiszta jövőképet vázolt fel. Ennek lényege, hogy többek akarunk lenni, mint az elmúlt években. Eladható európai támadófocit szerettünk volna kialakítani nagyrészt magyar fiatalokkal, kiegészülve tapasztaltabb hazai játékosokkal és kiemelkedő tudású légiósokkal.

Ugyanakkor büszkék vagyunk rá, hogy az élvonalban a mi keretünk átlagéletkora a legalacsonyabb.

- Nyáron kevés időnk volt a keret kialakítására, de arra figyeltünk, hogy az új igazolások ne csak játéktudásban, de személyiségükben is illeszkedjenek abba a filozófiába, amit képviselünk. Fontos, hogy nálunk nincsenek határok, és mindenkinek hinnie kell abban, hogy itt tud fejlődni.

Amikor a ZTE-hez kerültél, sokan biztosra vették, hogy Lipcsei Péter is jön veled Soroksárról. Az ő szerepe nem merült fel Zalaegerszegen?

- Egyértelműen külföldi szakemberben gondolkodtunk, olyan valakiben, aki tud bánni a fiatalokkal és a támadófoci híve. Én ajánlottam Ricardo Monizt, tudtam, hogy ő lehet a megfelelő vezetőedző számunkra. Éppen ezért Lipcsei Peti nem merült fel. Ugyanakkor egy kiváló edzőről beszélünk, akivel zökkenőmentesen tudtunk együtt dolgozni Soroksáron, és minden egyes szezonban többet hozott ki a csapatból, mint ami esetleg elvárható lett volna.

Amellett, hogy Ricardo Moniz egy remekül felkészült szakember, nem volt visszatartó erő, hogy nem éppen konfliktuskerülő edző és emiatt egyik korábbi csapatánál sem töltött el túl sok időt?

- Egy nagyon karakteres, szenvedélyes tulajdonosunk van, aki él-hal a klubért és mindent megtesz azért, hogy a lehető legsikeresebb legyen. Aki ismer, tudja, hogy én is hasonló karakter vagyok és Ricardo is ilyen. Nálunk nincs mellébeszélés, mindenki a másik szemébe tudja mondani a saját véleményét és így megbeszélni a dolgainkat.

Mivel a szezon előtt világosan le voltak fektetve az elvárások és a célok, mindhárman egy irányba megyünk, így kevesebb a lehetőség a konfrontálódásra. Ricardót jól ismerem a Fradiból és azt gondolom, hogy megfelelően tudom őt kezelni.

Maximálisan bevált a ZTE-nél, mindenki azonnal beállt mögé, mindenkit egyfelé húz és olyan mennyiségű munkát végeznek a játékosok, amiről ők sem gondoltak volna, hogy képesek lesznek rá.

Ősszel több kimagasló teljesítmény is volt a ZTE-ben. Mocsi Attila például válogatott kerettag lett, Eduvie Ikoba pedig 10 góllal holtversenyben vezeti a góllövőlistát. Őket mennyire lesz nehéz megtartani a téli átigazolási szezonban?

- Ahogy a tulajdonos úr is hangoztatja, a ZTE költségvetésének egy fontos pillére a játékosok értékesítéséből befolyt összeg. Nem tagadom, vannak érdeklődők a játékosaink iránt, és minden bizonnyal lesznek is változások a keretünkben, de arra figyelünk, hogy az értékeinket a lehető legjobb pillanatban adjuk el és persze gondoskodnunk kell a pótlásukról.

Igaz, hogy Mocsi Attila iránt több klub is érdeklődik?

- Attila rengeteget fejlődött az elmúlt félévben. Egy olyan klasszikus belső védőről beszélünk, aki a lábát, a fejét és a szívét is tudja használni, nem meglepő, hogy több klub érdeklődését is felkeltette, ám ajánlat nem érkezett érte és örvendetes számunkra, hogy a játékos szeret Zalaegerszegen futballozni. Azt most még nem tudom megmondani, hosszú távon mi lesz a sorsa, de abban biztos vagyok, hogy komoly karrier állhat előtte.

Mire lehet képes a ZTE az elkövetkező években?

- Az a célunk, hogy szezononként mindenki folyamatosan fejlődjön. Ha ez megvalósul, akkor az eredménnyel is párosul. Ricardo egy szuggesztív személyiség, aki el tudja hitetni a fiatalokkal, hogy a csúcsra törhetnek. Jó példa erre Szalay Szabolcs vagy éppen Németh Dániel, mindketten szinte berobbantak az NB I-be.

Nem a pillanatnak élünk, nem vakít el minket egy-egy győzelem, ennél sokkal fontosabb, hogy lássuk a csapaton a fejlődést.

- Ha minél több fiatalt felépítünk, az nem csak a ZTE-nek, de a teljes magyar labdarúgásnak a hasznára válik. Külföldi példák is mutatják, hogy saját fiatalokra támaszkodva is el lehet érni egy nagyon komoly szintet. A saját lehetőségeinkhez mérten szeretnénk az NB I meghatározó csapatává válni.

Olvastad már?
NB I: “A játékosok értékesítése fontos tényező” - így tették válságállóvá a ZTE-t
Ha valakit pótolniuk kell, azt lehetőségként és nem kudarcként élik majd meg Zalaegerszegen.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz