A Vasas gólerős csatára nem akar kiesőhelyen karácsonyozni: „Jelenleg nem mondhatom, hogy az Európa Liga a cél” - interjú

Novothny Soma az NB I-et Európa egyik legszorosabb bajnokságának tartja, ahol 11 csapat szinte azonos játékerőt képvisel. Érzi, hogy hosszú távon számolnak vele és szeretne a Vasas kulcsjátékosa lenni, amíg csak lehet.
Privacsek András 2022. november 4., péntek 11:10
Novothny Soma az NB I-et Európa egyik legszorosabb bajnokságának tartja, ahol 11 csapat szinte azonos játékerőt képvisel. Érzi, hogy hosszú távon számolnak vele és szeretne a Vasas kulcsjátékosa lenni, amíg csak lehet.
Szerző: Privacsek András 2022. november 4., péntek 11:10

Az utolsó három bajnoki mérkőzésen a Vasas hat pontot szerzett, te pedig mindkét győztes meccsen betaláltál. Úgy tűnik, szoros összefüggés van a gólérzékenységed és a csapat eredményessége között.

- Szerencsére sikerült a Fehérvár és a Paks ellen is betalálnom, de nem hinném, hogy ez csak az én érdemem – kezdte Novothny Soma, a Vasas támadója a csakfoci.hu-nak. - Ha sok jó egyéni teljesítmény van a csapaton belül, akkor a győzelmek sem maradnak el. Talán a csatár játéka lehet a leglátványosabb, hiszen általában mi szerezzük a gólokat, de természetesen ugyanilyen fontos a védők, a középpályások vagy éppen a kapusok szerepe is.

A szezon elejét ki kellett hagynod egy sérülés miatt. A be nem tervezett pihenő mennyire vetett vissza a formádban?

- Egy futballista életében soha nem jön jókor a sérülés, de én most tényleg a lehető legrosszabbkor sérültem meg. A vádlimban részlegesen beszakadt az izmom, ráadásul ezzel párhuzamosan volt egy sebészeti rutinműtétem is.

A csapat új játékosaként, tele bizonyítási vággyal, a hat hetes kőkemény nyári felkészülés utolsó napjaiban dőltem ki. Egy hét fekvéssel csaknem teljesen odavágtam a kondíciómat.

- Rossz volt kívülről nézni a csapatot, főleg úgy, hogy az eredmények sem jöttek. Az első négy fordulóban nem játszottam, majd csereként, aztán a Puskás Akadémia ellen már kezdőként léptem pályára.

Gyorsan visszanyerted a formádat?

- Viszonylag gyorsan sikerült visszailleszkednem a csapatba, először a gólpasszok jöttek, aztán a gólok is. Kifejezetten fekszik az a futball, amit Kondás Elemérnél játszunk, próbálunk arra törekedni, hogy minél több beadás jöjjön a szélekről, nekem pedig az a feladatom, hogy ezekből minél eredményesebb legyek. Megvan a kémia köztem és a középpályások, valamint a szélsők között, Pakson például egy nagyon szépen felépített kontrával nyertünk, nekem már csak az volt a feladatom, hogy felrakjam a cseresznyét a torta tetejére.

Ráadásul már az első percben betaláltál és sikerült megtartanotok az előnyt, ami korábban sorozatban gondot jelentett a Vasasnak.

- A Vidi ellen volt a hetedik olyan meccsünk, amikor megszereztük a vezetést, de az első, amikor meg is tudtuk tartani az előnyt. Pakson aztán ez másodszor is sikerült. A kezdőjátékosok és a cserék is szinte meghaltak a pályán azért, hogy ne kapjunk gólt. Önfeláldozóan védekeztünk, de le is zárhattuk volna a meccset, hiszen voltak helyzeteink, például nekem is.

Több mint két év után tértél vissza az NB I-be. Csatárszemmel, hogy látod, mennyit és miben változott a bajnokság azóta?

- Még erősebbek lettek a csapatok és ezzel még kiegyenlítettebb a mezőny.

A válogatott és a Ferencváros jó nemzetközi szereplése miatt egyre jobb az NB I megítélése, ezáltal több magyar játékos is hazatér, vagy éppen minőségi légiósok jönnek Magyarországra.

- A Fradi kiemelkedik, de a többi 11 csapat között nincsenek komoly különbségek. Biztos vagyok benne, hogy Európa egyik legszorosabb bajnoksága a miénk, ezért is nagyon fontos minden egyes megszerzett pont.

A szezon előtt nagyon optimista voltál, azt mondtad, akár nemzetközi kupaindulást jelentő helyen is végezhettek. Most mit tartasz reálisnak?

- Mindig pozitívan állok a dolgokhoz, de jelenleg nem mondhatom, hogy az Európa Liga a cél, mert akkor bolondnak néznek. Most az a legfontosabb, hogy minél előbb bebiztosítsuk a bennmaradásunkat, aztán ha az megvan, akkor lehet majd nagyobb célokról álmodni.

Még három bajnoki mérkőzés van hátra ebből a naptári évből. Fogadjátok a Debrecent, mentek a Honvédhoz, majd hazai pályán a Mezőkövesddel játszotok. Hány ponttal kalkulálsz?

- Azt is mondhatnám, hogy ez három döntő számunkra, hiszen három olyan csapattal találkozunk, amely közvetlen riválisunk a bennmaradásért folytatott harcban. Természetesen a 9 pont lenne az ideális, de most az a legfontosabb, hogy a Debrecent legyőzzük vasárnap. Ha ezeken a meccseken jól szerepelünk, lehet egy szép karácsonyunk. Lélektanilag és önbizalom szempontjából is nagyon jót tenne a csapatnak, ha nem kiesőhelyen kellene karácsonyoznunk.

A legeredményesebb szezonodban 17 gólig jutottál az Újpest játékosaként. Hány találatot tennél hozzá a Vasas bennmaradásához?

A mostani kettőhöz képest a 17 soknak tűnhet ugyan, de a 2017/18-as szezonban, amikor sikerült ezt a gólszámot elérnem, 9 forduló után ugyanígy kettőnél álltam, Lanzafame és Varga Roland pedig már sokkal előttem járt.

- A végén mégis egy góllal maradtam le a gólkirályi címről. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy gólkirály leszek, nem is ez a prioritás, de egy jó pár találat még bennem lehet.

Pályafutásod során sokat játszottál külföldön. Vágysz még a légióséletre vagy itt fejezed be a karrieredet?

- Nyáron három évre írtam alá a Vasashoz, ami felnőtt pályafutásom leghosszabb időtartamú szerződése. Nagyon jólesett, hogy Nagy Miklós ennyire ragaszkodott hozzám és tetszett, amit vázolt számomra. Érzem a bizalmat, azt is, hogy hosszú távon számolnak velem, úgyhogy szeretném ezt meghálálni és a Vasas kulcsjátékosa akarok lenni, amíg csak lehet.

PRIVACSEK ANDRÁS

Átigazolások
Ferencváros
Cho Gue-sung
A dél-koreai Jeonbuk Hyundai Motors 24 éves válogatott játékosa megerősítette, hogy januártól egy európai klubnál folytatja pályafutását.
NK Osijek
Kleinheisler László
A héten kapja meg az Eszék szerződéshosszabbítási ajánlatát a válogatott játékos, aki a Dinamo Zagrebnél is képben lehet.
AZ Alkmaar
Kerkez Milos
Akkor gyorsulhatnak fel az események, ha a Benficának nem sikerül megállapodnia Alejandro Grimaldóval.
Tovább az összes átigazoláshoz
Neked ajánljuk