Káosz Újpesten: 2016-ban már nem játszhatnak otthon - Duchatelet levelet kapott és marad

A tulajdonos távozása nem merült fel, a focicsapat és a klub viszonya elmérgesedett, utóbbi mégis együttműködne a belgával - egy másik vitás ügyben. A Szusza-stadionban idén már aligha játszanak.
Dudás Gábor 2016. november 4., péntek 14:08
A tulajdonos távozása nem merült fel, a focicsapat és a klub viszonya elmérgesedett, utóbbi mégis együttműködne a belgával - egy másik vitás ügyben. A Szusza-stadionban idén már aligha játszanak.
Szerző: Dudás Gábor 2016. november 4., péntek 14:08

A 63 pontos, a Szusza-stadion felújításának hiányosságait felsoroló lista kapcsán az NSK és az UTE is reagált már, utóbbi meglehetősen keményen. Dr. Gyarmati Eszter, az Újpest FC ügyvezetője picit bővebben is beszélt arról a Digi Sport "Reggeli Start" c. műsorában, miért döntöttek úgy, hogy a nyilvánosság előtt is bemutatják kifogásaikat.

- Hivatkozva arra a szándéknyilatkozatra, amit az UTE elnöke, Őze István tett, illetve hivatkozva arra a célra, amit nem lehet más, mint hogy az NB I-es csapata játssza a mérkőzéseit a Szusza Ferenc Stadionban, szerettük volna, ha a mi véleményünk, a mi igényeink is figyelembe vételre kerül. Vannak olyan észrevételeink is a listán, amelyek esztétikai jellegűek, de akadnak olyan hibák is, amelyek veszélyeztetik a rendezvények komfortos megrendezését. Ilyen volt például a mosdók állapota is. Ezeket az észrevételeket 90 százalékban lesöpörték az asztalról a kivitelezés során.

Az Újpest FC és az UTE viszonya nem először tűnt feszültnek.

- Nem felhőtlen a viszony, de ez már elkezdődött azzal, hogy mi elindítottuk a saját utánpótlásunkat, és ilyen szempontból függetlenítettük magunkat az UTE-tól. Az, hogy a stadion kapcsán együttműködésre van szükség, az teljesen normális, ennek az alapja pedig az Őze István által tett szándéknyilatkozat. Őze Istvánnal éppen a múlt héten egyeztettünk, mert nem szerettük volna, ha a sajtóból értesül a szándékunkról, de a tegnapi közleményből kiindulva úgy tűnik, megmásította a szavát.

Még három meccs vár az Újpestre, hazai pályán a 2016-os évben, de kicsi a valószínűsége annak, hogy ezeket a találkozókat a Megyeri úton játsszák majd le. Ebben az évben maradhat Kecskeméten a fővárosi gárda, mivel Budapesten nem találtak olyan stadiont, amely alkalmas lett volna számukra. Kivételt az MTK felújított arénája jelentett, de ott a kék-fehérek az ügyvezető elmondása szerint arra bivatkozva nem adták bérbe a Hidegkuti-stadiont, hogy féltik nagyon a friss gyepszőnyeget.

- Természetesen vissza szeretnénk menni minél előbb a Megyeri útra, nagyon nagy szégyen lenne, ha nem ott tudnánk megrendezni a mérkőzéseinket, ha már olyan állapotban van, hogy NB I-es találkozókra alkalmas legyen. Remélem, ezt mindenki belátja majd. (…) Ha a realitás talaján maradunk, akkor szerintem ez a három mérkőzés még albérletben lesz, hiszen a kivitelező november 22. napját jelölte meg, mint az átadás végső határidejét. De tekintettel arra, hogy az UTE megmásította a véleményét, meggondolta magát, ez nem 1-2 nap lesz, amíg átvesszük akár tőlük, akár az NSK-tól a stadiont.

Mint ismeretes, az Újpestnek a FIFA átigazolási embargóját vizsgáló CAS ítéletére is várnia kell.

- November 25-ig van a határideje annak, hogy a CAS meghozza a végleges döntését, mi ezt várjuk, reményeink szerint a téli átigazolási időszakban már lehetőségünk lesz igazolni.

Az ügyvezető szerint a problémák ellenére nincs szó arról, hogy a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet kivonulna Újpestről és esetleg eladná a klubot.

- Ez nem hiszem, hogy felmerült benne – mondta ennek kapcsán szűkszavúan dr. Gyarmati Eszter.


 

Nem sokkal később – nem a stadion-ügy kapcsán – az UTE is "megszólalt" és nyílt levélben fordult a futballklubhoz, illetve annak vezetőjéhez, Roderick Duchatelet-hez. Az előzmények ismeretében meglepő módon együttműködési ajánlatot tettek a belga üzletember felé – egy közös utánpótlás-akadémia létrehozása érdekében. A levelet a mai napon hivatalos formában is elküldték a tulajdonosnak.

"Tisztelt Duchatelet Úr!

 Az Újpesti Torna Egylet több mint 131 éve szolgálja az újpesti sport érdekeit, és mindig a legfontosabb küldetése volt a lehető legmagasabb színvonalú élsport, és a lehető legszélesebb kört elérő tömegsport megteremtése.

 Megítélésünk szerint az elmúlt időszak labdarúgással kapcsolatos viharos eseményei nem szolgálják a magas színvonalú újpesti labdarúgás érdekeit, ezért együttműködési ajánlatot teszünk az újpesti utánpótlás és az újpesti felnőtt labdarúgás fejlődése érdekében.

 Az érvényben lévő MLSZ utánpótlás szabályok szerint az Ön tulajdonában lévő utánpótlás nevelő egyesület „C” kategóriás, míg az UTE Labdarúgó Akadémia „B” kategóriás utánpótlás csapatnak minősül.

 Ez a rangsorolás nem előnyős egyik sportszervezetnek sem. Összefogással megnyílna az út ahhoz, hogy magas színvonalú „A” kategóriás labdarúgó akadémiai minősítést szerezzünk, ezzel mi lehetnénk az ország egyik legjobb, vagy a legjobb utánpótlás bázisa. Közös munkákkal elérhetővé válna, hogy a fővárosban kiemelt akadémiai rangot szerezzünk.

 Kérjük, amennyiben szándékunkat megfontolandónak tartja, üljünk tárgyaló asztalhoz a mielőbbi előremutató megoldás érdekében.

2016. november 4.

Újpesti Torna Egylet"

Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz