Az Újpest lassan egyedül marad a Duchatelet-birodalomban - a legdrágább klubot is eladják

Januárban új tulajdonos kezébe kerülhet az Újpest egyik "testvércsapata", az angol Charlton Athletic. Roland Duchatelet, a lilákat irányító Roderick Duchatelet édesapja már megegyezett az arab világból érkező vevővel.
Dudás Gábor 2019. december 6., péntek 17:39
Januárban új tulajdonos kezébe kerülhet az Újpest egyik "testvércsapata", az angol Charlton Athletic. Roland Duchatelet, a lilákat irányító Roderick Duchatelet édesapja már megegyezett az arab világból érkező vevővel.
Szerző: Dudás Gábor 2019. december 6., péntek 17:39

Már a Charlton Athletic is bejelentette hivatalosan, hogy Roland Duchatelet megegyezett az "East Street Investments" nevű befektetővel, amely egy Abu Dhabi-központú konzorcium, és amely véglegesen januárban veheti át a londoni klub irányítását, véget vetve a belga üzletember viharosnak mondható, ötéves regnálásának.

Az új tulajdonosok a tradíciókhoz (jobban) kötődő és a sikeres elemeket, így például Lee Bowyer menedzsert megtartó klubot ígértek a Duchatelet-időszak során finoman szólva sem túl békés szurkolóknak.

Az idősebbik, 73 éves Duchatelet 2014-ben került a klub élére, 14 millió fontért megvásárolva a patinás, jelenleg másodosztályú egyesületet, ám gyorsan elveszítette népszerűségét a drukkereknél. Az évek során többször tüntettek ellene és a klub vezetése ellen, volt, hogy 1000 kilométert utaztak, hogy épp 70. születésnapján szólítsák fel lemondásra, máskor taxit csináltattak távozásához, de olyan eset is akadt, hogy teniszlabdákat dobáltak be a meccs közepén – szintén tüntetőleg. Egy korábbi internetes voksoláson is “hallatták hangjukat” a drukkerek, a belgát megválasztva a a legrosszabb angliai klubtulajdonosnak. Később egy mintegy 18 millió forintba került tüntetésen belga drukkerekkel együtt támadták a tulajdonost, amit még a televízió is élőben közvetített...

A szabályos koalícióba tömörülő szurkolók mellett a sajtó sem kímélte, született arról is cikk, hogyan szólt bele a Charlton Athletic összeállításába és az edző munkájába, miközben egykori jobbkeze, az akkor alig több mint 30 éves ügyvezető, Katrien Meire arról mesélt, hogyan akarták a vonat alá lökni a Charlton fanatikusai...

A végérvényesen és hosszú ideje elmérgesedett viszony végül nagyjából úgy ér véget, mint Duchatelet korábbi csapatánál, a Standard Liége-nél, ahol ugyancsak a tüntető drukkerek is kellettek ahhoz, hogy az üzletember - majdnem teljesen - eladja részét.

– Még mindig azt gondolom, hogy a Charltonnak remek szurkolói vannak. De el kell fogadnom a tényt, hogy már nem akarják, hogy én legyek a tulajdonos. Ez van, nem nagy ügy, csak találni kell egy vevőt, bár ez úgy néz ki, tovább tart, mint korábban gondoltam. Azon dolgozom már több mint egy éve – és tárgyaltam is több potenciális vevővel is -, hogy eladhassam a klubot. Reménykedem abban, hogy akár már az idény vége előtt lezárulhat ez az üzlet - mondta nagyjából egy éve egy Duchatelet, aki hamarosan hivatalosan is ex-tulajdonosa lesz tehát a Charltonnak.

Az Újpest és a német harmadosztály pofozógépe marad

Ezzel - és a spanyol Alcórcont tavalyi eladásával - viszont kettőre csökken majd a Duchatelet-csapatok száma Európában: miután az idősebbik belga hazájában már kivonult majdnem teljesen a Standard Liége és a Sint-Truiden vezetéséből, csak külföldön maradtak neki és családjának érdekeltségei, ott is csak Németországban és Magyarországon.

A német Carl-Zeiss Jena a helyi harmadosztály utolsó helyén áll, 17 meccsen szerzett 9 pontjával, míg az Újpest az OTP Bank Liga jelenlegi 6. helyezettje. Tegyük hozzá, hogy utóbbi csapatnál nem Roland, hanem Roderick Duchatelet a tulajdonos, aki mára már függetlenítette magát apja csapataitól, régóta nem folyt játékosáramlás sem a klubcsalád tagjai között.

Az ifjabbik Duchatelet 2011-ben lett az Újpest elsőszámú embere, irányítása mellett két Magyar Kupa-győzelem és egy bajnoki bronzérem volt csapata legjobb eredménye. Mostanra pedig az övé lett a Duchatelet-család legmagasabban jegyzett klubja...

 

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
NB I
Cristian Ramírez
Oroszországban azt írják, hogy Magyarországról is érdeklődnek a korábbi Fradi-játékos, Cristian Ramírez iránt.
Tovább az összes átigazoláshoz