NB I: "Remélem, végérvényesen megszűnik a külföldi edzőkkel való kísérletezgetés" – a klubok ezért bíznak egyre jobban a magyar szakemberekben

Egyre nagyobb teret nyernek az NB I-ben a magyar edzők. Az elmúlt években voltak olyan szezonok, amikor a mezőny felénél külföldi edzők dolgoztak, most azonban már csak három klub alkalmaz külföldi szakembert. A csakfoci.hu azt vizsgálta meg, hogy az élvonalbeli csapatoknál milyen szakvezetők élveztek prioritást az elmúlt években.
Privacsek András 2021. január 7., csütörtök 9:14
Egyre nagyobb teret nyernek az NB I-ben a magyar edzők. Az elmúlt években voltak olyan szezonok, amikor a mezőny felénél külföldi edzők dolgoztak, most azonban már csak három klub alkalmaz külföldi szakembert. A csakfoci.hu azt vizsgálta meg, hogy az élvonalbeli csapatoknál milyen szakvezetők élveztek prioritást az elmúlt években.
Szerző: Privacsek András 2021. január 7., csütörtök 9:14

Jelenleg három klub dolgozik külföldi edzővel. A Ferencvárosnál egyértelműen bevált Szerhij Rebrov, hiszen eddig két bajnoki címet nyert a Fradival, valamint bejuttatta a csapatot az EL, majd pedig a BL csoportkörébe.

Ugyancsak remek munkát végez Michael Boris az MTK Budapestnél, a német szakember ugyanis magabiztosan juttatta fel a kék-fehéreket az NB I-be, ahol minden várakozást felülmúlva a harmadik helyen telelnek.

Az Újpestről azonban nem mondható el egyértelműen, hogy bevált volna a külföldi vonal az utóbbi időben, hiszen Predrag Rogannal nem volt sikeres a csapat, így a téli szünet előtt le is váltották és a német Michael Oenning vette át a helyét.

Érdekesség, hogy pont az újpestieknél bíznak leginkább a külföldi edzőkben, hiszen a legutóbbi öt szakvezető közül csupán egy volt magyar, ráadásul Kozma István 2013-ban mindössze szűk három hónapig irányíthatta a csapatot Marc Leliévre-rel közösen.

Két élklubunknál, a Fradinál és a Vidinél egyaránt két-két magyar trénert találunk az utolsó öt vezetőedző között. A zöld fehéreknél legutóbb 2011-ben bízták magyar szakemberre a csapatot, akkor Détári Lajos egy évig irányította a Fradit.

Ugyanakkor az NB I-ben hat olyan együttes is van – a ZTE, Puskás Akadémia, a Mezőkövesd, a Paks, a Kisvárda és a Budafok - ahol egyértelműen a hazai edzőknek szavaznak bizalmat.

Honlapunk megkereste Supka Attilát, aki több klubnál is sikeresen dolgozott. A Kisvárda vezetőedzőjének határozott véleménye van ebben a témában.

A klubvezetők rájöttek, hogy a magyar edzők jobban ismerik a magyar viszonyokat, a magyar mentalitást, hiszen a miénk egy speciális közeg. Egy külföldről jött kolléga nem biztos, hogy gyorsan kiismeri magát, ráadásul a kvalitásait sem tudjuk. Az elmúlt években sokan voltak itt több országból, de a többségük hamar tovább is állt, mivel nem volt eredményes.

- Remélem, most már végérvényesen megszűnik az NB I-ben a külföldi edzőkkel való kísérletezgetés. Természetesen nem azt mondom, hogy nincs szükség rájuk, hiszen Rebrov maximálisan bizonyított a Ferencvárosnál, Boris szintén remek munkát végez a fiatalokból álló MTK-val, de a magyar edzők is komoly eredményeket érnek el, megmutattuk, hogy nagy feladatokat is megoldunk – mondta Supka.

Az NB I-es csapatok utolsó öt edzője:

Ferencváros: Nagy Tamás, Détári Lajos, Ricardo Moniz (holland), Thomas Doll (német), Szerhij Rebrov (ukrán)

MOL Fehérvár FC: Horváth Ferenc, Henning Berg (norvég), Marko Nikolic (szerb), Joan Carrillo (spanyol), Márton Gábor

MTK: Teodoru Vaszilisz, Tamási Zsolt, Feczkó Tamás, Lucsánszky Tamás, Michael Boris (német)

Puskás Akadémia: Vincze István, Pintér Attila, Benczés Miklós, Radoki János, Hornyák Zsolt (felvidéki magyar)

Kisvárda: Dajka László, Miriuta Vasile (magyar állampolgársággal is rendelkezik), Dajka László, Bódog Tamás, Supka Attila

Paks: Horváth Ferenc, Csertői Aurél, Szivics Tomiszlav (magyar állampolgársággal is rendelkezik), Osztermájer Gábor, Bognár György

ZTE: Artner Tamás, Nagy Tamás, Dobos Barna, Márton Gábor, Boér Gábor

Mezőkövesd: Pintér Attila, Szivics Tomiszlav, Radványi Miklós (felvidéki magyar), Kuttor Attila, Pintér Attila

Újpest: Marc Lelievre (belga), Kozma István, Nebojsa Vignjevic (szerb), Predrag Rogan (szerb), Michael Oenning (német)

Honvéd: Supka Attila, Giuseppe Sannino (olasz), Pisont István, Bódog Tamás, Pisont István

Budafok: Tóth Bálint, Gálhidi György, Tóth Bálint, Vitelki Zoltán, Csizmadia Csaba

Diósgyőr: Vitelki Zoltán, Bódog Tamás, Fernando Fernández (spanyol), Feczkó Tamás, Geri Gergely (felvidéki magyar)

Frissítés! Csütörtökön a Diósgyőr menesztette Geri Gergely vezetőedzőt és a helyére a horvát Zoran Zekicet nevezte ki.

Olvastad már?
A Loki Kazahsztánból igazolhat jól ismert támadót - hazai átigazolási hírek
A csakfoci.hu legkedveltebb rovatában ismét az NB I, az NB II és légiósainkat érintő piaci híreket gyűjtjük egy csokorba Nektek. Cikkünk folyamatosan frissül. Nézz vissza naponta többször is!
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Milos Kruscic/Nebojsa Vignjevic
A csakfoci.hu információi szerint nem Milos Kruscic irányítja a jövőben a lila-fehéreket. Jó eséllyel Nebojsa Vignjevic tér majd vissza a Megyeri útra.
Debreceni VSC
Matar Dieye
A DVSC 25 éves szenegáli csatára, Matar Dieye a 2023/2024-es szezont kölcsönben a finn KuPS-nél tölti. A támadó az NB I-ben egy mérkőzésen lépett pályára.
Győr
Tímár Krisztián
Megerősítést nyert a csakfoci.hu információja: távozott az ETO FC Győr kispadjáról Tímár Krisztián. A pótlás házon belülről érkezett Antonio Munoz személyében.
Tovább az összes átigazoláshoz