Fotó: zaol.hu

Moniz: "A múltban sokkal több egyéniség volt az NB I-ben" - a Leipzighez hasonlította a ZTE-t

A Zalaegerszegi TE FC vezetőedzője, Ricardo Moniz hisz abban, hogy csapata kiléphet az európai kupaporondra.
Nyikes Zoltán 2022. szeptember 30., péntek 9:04
Fotó: zaol.hu
A Zalaegerszegi TE FC vezetőedzője, Ricardo Moniz hisz abban, hogy csapata kiléphet az európai kupaporondra.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. szeptember 30., péntek 9:04

A nyáron vette át a Zalaegerszegi TE FC irányítását Ricardo Moniz vezetőedző, aki 2012 augusztusától 2013 decemberéig a Ferencvárosnál is dolgozott, ezúttal pedig az M4 Sporthíradónak adott nyilatkozatában elmondta, szerinte miben változott azóta a magyar foci.

– A stadionok újak, de a régieket is kedveltem, mert romantikus alkat vagyok, szerettem a régi Fradi-pályát is, mert beláttam. A színvonal is magasabb, csak jó csapatok ellen játszottunk eddig. A Kisvárda, a Puskás Akadémia mind magas színvonal, de a viszonyok nem ugyanazok, mint a korábbi ittlétemkor.

A múltban sokkal több volt az egyéniség, Leonardóval, Böde Dániellel és az ő stílusukkal. Ez most kevesebb, vagyis a magyar foci ebben visszalépett. Sokkal inkább rendszer és adatok sokasága

– mondta a holland tréner, aki arra is kitért, hogyan értékeli a ZTE eddigi hét bajnokiját. – Nem vagyunk elégedettek, mert elég csak az Újpest elleni meccsünket néznünk, ahol 1-1-re végeztünk egy piros lap után. Kecskeméten vezettünk, de megint jött egy kiállítás és ki is kaptunk, illetve ki-ki meccset játszottunk a Kisvárdával és a Puskással, de veszítettünk. A Debrecennek négyet, a Mezőkövesdnek ötöt rúgtunk, ami kiváló. Sok gólt szerzünk, ez fontos, hisz a foci mégis csak a szurkolókért van. Hihetetlen a játékosaim mentalitása.

A hét bajnoki alatt 14 gólt szerzett a zalai csapat, ugyanakkor tízet kapott, ami jelzi, hogy még sok a hiba a védekezésben és a játékban. Moniz azzal magyarázza a nehézségeket, hogy az ő kerete a legfiatalabb az OTP Bank Ligában, még rutint kell szereznie a játékosoknak, de idővel egyre jobb lehet az összkép.

– Elképesztő játékosaink vannak és a stáb is nagyon jó, még az utánpótlásban dolgozók is. Sok gólt szerzünk, ami nagyon fontos, hiszen a foci is csak a szurkolókért van. A játékosok pedig képesek fejlődni. A gól mindenek felett áll. A Milant is be tudtuk szorítani, igaz, csak 30 percig.

Jó edzők, kiváló utánpótlásedzők vannak a klubnál, az elnöknek és Dragóner Attilának komolyak az ambíciói. Értük pedig képesek vagyunk bármit megtenni. Akárcsak a Lipcse, amelyik a negyedosztályból indult, mára már a BL-ben szerepel.

A keret egy éve van együtt. Még nem vagyok elégedett, mert az ellenfélre gyakorolt nyomásunkat nem tudjuk 95 percig tartani. Egyelőre ingadozó a formánk – értékelte csapatát a holland szakember.

Az elmúlt héten óriási megtiszteltetés érte Mocsi Attilát, akit Marco Rossi behívott a válogatott keretébe. A fiatal védő nem tagadta, nagyon hálás ezért Moniznak, aki sokat tett a fejlődéséért.

– Az ő hálája egy jel a vezetőségnek, de nem rám kell gondolnia, hanem a klubra és saját magára. Mert beszélni könnyű, de azt ismerik el, aki előre passzol. Néha Beckenbauert hozom példaként, mert ő csak döntő passzokat akart adni. Mocsi egy éhes, kiváló képességű védő. Hatalmas tehetséggel és szerintem elérheti a legnagyobbak szintjét, ha képes lesz vezetni a csapatot. Neki kell felráznia a társakat. És abban a pillanatban, ha ezt meg tudja csinálni, akkor stabil tagja lesz a válogatottnak. Nemcsak a padon, hanem a kezdő 11-ben. Nagy elismerés neki is és a klubnak is az első válogatott behívója – mondta az egerszegi mester, akitől azt is megkérdezték, képesnek tartja-e csapatát arra, hogy kilépjenek az európai porondra.  – Hinnem kell ebben. Nem elég, ha követik a terveinket egy-egy meccsen, de rengeteget kell dolgozniuk, mint Cristiano Ronaldónak, aki napi két órát edz külön. A nap 20 órájában tudatosnak kell lenniük, topjátékos akarok lenni és mindent meg is teszek ezért. Ha azt mondod, a Chelsea-be akarsz menni, akkor juss el a Chelsea-be. Szalay, Németh és Csóka nem jutottak még el Angliába. Elkezdtünk egy munkát, de nem tudom, ki tud továbblépni velünk, mert néhányan azt mondják, "áh, Ricardo megint azt szajkózza, edzenem kell, gólt kell rúgnom, kapura kell törnöm". Talán azt mondják, elég. Ezt most még nem tudom, talán majd egy év múlva. Az nagy pillanat lesz számomra, ha megtudom, kire számíthatok.

Olvastad már?
Interjú a holland topcsapat magyar kapusedzőjével: “Itt soha nem hallottam, hogy minden korosztályban bajnoknak kell lenni”
Szénási Béla bemutatja, hogyan működik a toptehetségeket ontó holland futball utánpótlás-rendszere, elmondja, miért nincs eredményfókusz az U18-as korosztályig, és arról is beszél, miért szeretik nagyon a magyar válogatottban most debütáló Kerkez Milost az AZ-nél.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Dombó Dávid
Hivatalossá vált a csakfoci.hu korábbi információja: Zalaegerszegen folytatja pályafutását Dombó Dávid.
BVSC
Kincses Ádám
Úgy tűnik véget érhet a több hetes edzőkereső a BVSC-nél. Végül a legkézenfekvőbb döntést hozták meg a klub vezetői.
BVSC
Polonkai Attila
Honlapunk úgy tudja, hogy Polonkai Attila a legesélyesebb jelölt az NB II-es BVSC-nél.
Tovább az összes átigazoláshoz