Neymarral cserélt mezt, de visszatérne a Fradiba: Van esély az NB I-ből idekerülni - interjú

Somália a Fradiba való visszatérés lehetőségéről, egy NB I-es játékos esélyeiről, a francia élvonal sajátosságairól és a Neymarral való találkozás részleteiről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Budai László 2017. augusztus 29., kedd 8:51
Somália a Fradiba való visszatérés lehetőségéről, egy NB I-es játékos esélyeiről, a francia élvonal sajátosságairól és a Neymarral való találkozás részleteiről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Szerző: Budai László 2017. augusztus 29., kedd 8:51

Neymar és az álomszerű meccs

- 2015-ben hagytad el Magyarországot és a Fradit, azóta a Toulouse labdarúgója vagy. Hogy megy a játék?

- Két szezon óta vagyok itt, és nagyon jól érzem magam, boldog vagyok Franciaországban. Idén eddig minden alkalommal játszottam. Az első meccs előtt volt egy kisebb sérülésem, ezért csak csere voltam, utána azonban kezdtem a Montpellier és a PSG ellen is. (Az interjú az előző forduló előtt készült, a Toulouse azóta Somálival győzött szombaton – a szerk.)

- A PSG elleni meccsen ráadásul honfitársaddal, a rekordösszegért igazolt Neymarral nézhettél farkasszemet.

- Fantasztikus érzés volt pályára lépni ellene, ez volt az első ilyen alkalom. Technikás, gyors, nagyon oda kell figyelned, ha meg akarod állítani.

- Neked sikerült?

- Néha igen, de azért nem mindig. (nevet) Inkább a szélen játszott, és onnan lendületből érkezett középre, ilyenkor pedig nagyon nehéz vele szemben.

- A mérkőzés után tudtál vele beszélni is?

Igen, a lefújás után pár szót váltottunk még a pályán, és sikerült mezt is cserélnem vele. Átlagos beszélgetést kell elképzelni, kicsit mesélt róla, hogy érzi magát. Kedves volt, de nem volt sok ideje, hiszen ünnepeltek a szurkolóikkal, aztán interjúkat kellett adnia.

- Amikor a magyar bajnokságban futballoztál, eszedbe jutott, hogy egyszer egy pályán leszel vele?

- Az NB I-ben játszva soha nem gondoltam volna ezt. Mágikus volt, elképesztő, álomszerű. Itt tényleg mindenki róla beszél, róla szól az összes tv-show Franciaországban. Mindenki nagyon örül az érkezésének, a Ligue I-ban játszó brazilok különösképpen, ez az ő megítélésüknek is jót tehet.

"Szeresd a futballt, ragadd meg az esélyt"

- Sokat tapasztaltál már a francia élvonalban. Mik a legfőbb különbségek az NB I-hez képest? Hogyan kell felkészülni egy magyar játékosnak, ha meg akarja állni a helyét ott?

- Itt sokkal jobban nyomnak a csapatok. A játékosok erősebbek, gyorsabbak és technikásabbak. Ha valaki el akar jutni erre a szintre, nagyon sokat kell edzenie érte, és akarnia, hogy jobb legyen. De ugyanilyen fontos, hogy élvezd a pályán töltött perceket, szeresd a futballt. Ha így teszel, és sokszor jól játszol, felfigyelnek rád.

- Nemrég nyilatkoztad, hogy a Fradi egyik EL-mérkőzésén szúrtak ki maguknak a franciák, akik akkor Dibusz Dénest figyelték. A BL- és EL-selejtezőknek ebből a szempontból nagyobb jelentőségük van?

Igen, talán az időzítés a legfontosabb. Ha egy-két menedzser tényleg ott van a meccseden, akkor muszáj, hogy jól játssz. Minden magyar játékosnak megvan az esélye, hogy a francia bajnokságba kerüljön, de amikor van egy lehetőséged, és alkalmad, hogy odakerülj, akkor meg kell mutatnod magad. Ha pedig mindig jól játszol, biztos felfigyelnek rád. Ez csakis rajtunk, játékosokon múlik.

- Mekkora meglepetést okozott Franciaországban, hogy a Videoton korábban kiejtette a Bordeaux-t az Európa Ligából?

- Mindenki azt gondolta, hogy a Bordeaux jut tovább ebből a párharcból. De ilyen a futball… Ha jól játszol idegenben, nyomást gyakorolsz az ellenfélre, fókuszálsz, akkor képes vagy meglepetést okozni. A Bordeaux ráadásul nagyon fáradt csapat benyomását keltette.

- A Toulouse milyen erősségű csapat? Győzne a Vidi ellen?

- Erősek vagyunk, a játékosok kemények, intenzívek, és sok a nagyon tehetséges fiatal. Nem tudom, hogy megvernénk-e őket. Ez tényleg az adott meccsen dől el, nem lehet megjósolni. Ami a legjobb, hogy kiváló csapatokkal veheted fel a versenyt hétről hétre. Itt a PSG, a Monaco, a Lyon, a Marseille, a Saint-Étienne, vagy a Nice. Mind remek együttes. Na, és persze a Toulouse is. (nevet)

Visszatérne az NB I-be

- A Fradi szurkolói mind jó emlékekkel gondolnak rád vissza. Visszacseréled még a lila mezt a zöld-fehérekére?

Ez azért a szerződésemtől is függ. (nevet) De szeretem a Fradit, és ha lejár itt a kontraktusom, akkor igen, szeretnék még egyszer ott játszani.

- A Dijon magyar játékosa, Lang Ádám nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a francia játékosok több lehetőséget és türelmet kapnak, mint a külföldről érkezett labdarúgók. Te is érzed ezt?

- Nincsenek általánosságok, ez elsősorban az edzőtől függ. Az én edzőm például állandóan variál a kezdőn. Van persze olyan francia tréner, aki ha egyszer rosszul játszol, megharagszik rád, és többet nem rak be. Talán azt is lehet mondani, hogy ez is normális. Ha megszeret téged, és jól játszol, akkor biztos neked adja meg az esélyt, ha nem kedvel meg, akkor nem. Persze az sem mindegy, milyen poszton vagy, de ha jó vagy az edzéseken, teljesítesz, akkor be fog rakni. Ha pedig nem, akkor nem.

- Mennyire fontos a franciáknak, hogy megtanuld a nyelvüket?

- Kiemelten fontos nekik. Mindenkinek, aki idejön, azonnal meg kell tanulnia, velem is így volt ez. De egyébként is, ha beszélsz franciául, minden sokkal egyszerűbbé válik.

- Mekkora rajongás veszi körül a játékosokat? Téged sztárként kezelnek?

- Van, aki számára fontos, hogy körülrajongják, de nekem nem az. Van persze, hogy néha odajönnek, és fotókat csinálnak, vagy megdicsérnek, hogy jól játszottam. De azért nem állandóan. Én nem is szeretek sokat szerepelni, nem nagyon adok interjúkat, csak teszem a dolgomat a csapatért.

BUDAI LÁSZLÓ

Neked ajánljuk
Átigazolások
Szentlőrinc
Novák Zsombor/Mahler Gergő
Egy középcsatár és egy szélső támadó is érkezett a Szentlőrinchez: Novák Zsombor és Mahler Gergő már be is mutatkozott az MTK Budapest elleni bajnokin.
Diósgyőr
Caio Da Cruz
Távozott Diósgyőrből Caio Da Cruz, azaz az elmúlt szűk egy hónapban Kuznyecov Szergej edzéseit látogató fiatal brazil támadó most nem lesz a DVTK labdarúgója.
MTK Budapest
Vadnai Dániel
Az MTK Budapest szerződtette az NB I-es Mezőkövesd Zsóry FC-től Vadnai Dánielt, aki a 2007/08-as idényben bajnoki címet szerzett a fővárosi kék-fehérekkel.
Tovább az összes átigazoláshoz