Kubatov: A nemzetközi kupa halálvölgy, fel kell emelni a költségvetést; a futballközeg borzasztó

A Fradi elnöke beszélt a csapat pontos költségvetéséről, Thomas Doll helyzetéről, a futballt körülvevő közegről, a szurkolókról és a Debrecen elleni balhéról is.
Budai László 2018. január 2., kedd 9:13
A Fradi elnöke beszélt a csapat pontos költségvetéséről, Thomas Doll helyzetéről, a futballt körülvevő közegről, a szurkolókról és a Debrecen elleni balhéról is.
Szerző: Budai László 2018. január 2., kedd 9:13

Az FTC elnöke, Kubatov Gábor szilveszteri köszöntőjében érintett több, futballal kapcsolatos kérdést. Szóba került a költségvetés, a nemzetközi szereplés, az edzőkérdés és a szurkolók is. A beszédet a Fradimedia tette közé.

A nemzetközi kupaszereplésről és az idei sikerekről

Kifogásokat kereshetnénk, mert a futball 30 százaléka a szerencsén múlik. Talán az elmúlt 15 év UEFA-büntetéseiből is következhetett az az ítélet (a Midtjylland elleni 11-es – a szerk.), amit a bíró befújt. De nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani.

Azért mégiscsak nyertünk egy Magyar Kupát. Amikor hét éve idekerültem, a Fradira nem lehetett úgy számítani, hogy minden évben bejelentkezik a bajnoki címet. De most úgy állunk fel, hogy minden évben bajnokok akarunk lenni!

A költségvetésről

- Magyarországon ma sokan azt gondolják, hogy sok pénz van a labdarúgásban. A Ferencváros labdarúgásának költségvetése – ideértve az utánpótlást is – 14 millió euró. Egy osztrák élcsapat költségvetése 25 millió euró. Amíg ezt nem tudjuk teljesíteni, ne várjanak el… Mi mindent megteszünk, úgy fekszünk le, hogy tovább akarunk jutni. De ez a szerencsén múlik.

Kicsit olyan, mint egy halálvölgy, ahol át kell jutni. Magyarországon, ha azt mondod, hogy 14 millió eurós költségvetésed van, azt válaszolják, hogy a magyar bajnokságot kevesebből is meg lehet csinálni. Való igaz, de a nemzetközi kupához ez kevés. Az elkövetkezendő évek feladata, ha szégyelljük, ha nem, ha kritizálnak, ha nem, hogy felemeljük a költségvetést.

Újabb szponzorokat kell bevonni, hogy elég pénzünk legyen, hogy a nemzetközi kupában biztosan tudjunk szerepelni.

A futballközeg változtatásáról

- Orvosi háttérben és infrastruktúrában rendben vagyunk. Nagyon sok tanulmányutat csinálunk. Kinn voltunk a Dortmundnál, a Juventusnál, rengeteg konferenciát végignéztünk, hogy milyen fejlődési lehetőségeink vannak.

Egy változtatás még előttünk van, bele fog telni még vagy 10 évbe: ez a futball vagy sport körüli közeg. Az újságírók is benne vannak abban, hogy negatív hangulatot keltenek a futball körül. A lelátói hangulat is borzasztó. Volt itt olyan csatárunk - most a válogatott sikeres csatára -, akinek kiabáltak a lelátóról, hogy úgysem fogod berúgni. Érzékeny lelkű volt, az első helyzetet nem rúgta be, és összeomlott.

Persze, mondhatjuk, hogy a Fradi nehéz közeg, ide férfiak kellenek, satöbbi. De ilyen környezetben marha nehéz alkotni. Én két évet szántam arra, hogy a kommentek világát megismerjem. Borzasztó. A játékosok olvassák ezeket, és nem a kritikával van a gond, hanem a hangnemmel. Alig találnak néhány dologban boldogságot. Amikor bajnokságot nyertünk 21 pont előnnyel, azt mondták, hogy jó, de milyen gyenge bajnokságban. Egy szurkolóra akkor van szükség, amikor bajban van a csapat. Nem akkor kell mondani, hogy „nagyon gyenge, nagyon gyenge”. Akkor kellene a legnagyobb „Hajrá, Fradinak!” lennie. Ez az elmúlt 15-20 évben kialakult, és ezen változtatni érdemes. Nem én váltom meg a világot, de ezen érdemes elgondolkodni mindenkinek.

Thomas Dollról

- Nagy türelem kell a csapathoz, és akkor lesz benne sok boldogság. Ha nem lett volna bennünk türelem, Thomas már nem lenne az edző. Olyan közönségnyomás volt rajtunk, hogy azonnal küldjük el. Azt az embert, aki egyébként a Ferencváros történetében a legtöbb trófeát – hetet - szerezte. Ha nem bíznék benne, ha nem tudnám, hogy megvan benne a tudás, hogy még egyet előrelépjünk, nem dolgoznánk vele együtt. Ha elküldenénk, mit mondana a következő edző? Az angolok kibírnak évtizedeket egy-egy edző mellett. A Thomas filozófiája, lelkesedése, ami a kispad mellet néha túlzónak is tűnik, arra predesztinálja, hogy sikeres legyen.

A szurkolókról

- Három és fél év után békét kötöttünk a szurkolókkal. Ez így volt helyes. Most is béke van. A szurkolói csoportok vezetői sem akarnak háborúzni, és mi sem. Együtt alkottuk meg azt a pályarendszabályt, amely most van. De van 50 ember, akivel szemben nincs tolerancia.

A Debrecen elleni meccsen 50 idióta elkezdett verekedni, késelni. Soha nem lesz velük tolerancia. A Ferencváros mindig a legszigorúbb büntetést fogja kérni. Azt szeretném, ha ezek közül az emberek közül mind kivétel nélkül börtönbe kerülne. Rosszat tesznek a klubnak, a potenciális lehetőségeknek.

Volt olyan apuka, aki azt mondta, ő nem szeretne ide visszajönni többé. Nagyon vékony mezsgye van a szurkolóknak. A Dortmund körülbelül ezen a vonalon van: nincs erőszak, de jó a hangulat. Létezik ilyen, csak normálisan kell ebbe beleállni. A rendőrséggel közösen karácsonyig 20 embert, azóta újabb öt embert beazonosítottunk. 50-en voltak, és nem nyugszom, amíg mindenkit be nem azonosítunk. Azokra is szigorú büntetés vár, akik nem értik meg, hogy a vidéki meccseinken nincs pirotechnika. Őket is kitiltjuk. Azt külön sajnálom, hogy az MLSZ ezeket a törekvéseinket semmibe veszi. Nem elnöki, hanem apparátusi probléma van ott.

A teljes beszéd

Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Profi szerződés
Aláírta élete első profi szerződését a 2006-os születésű Stumpf Gábor, aki az idei szezonban alapembere lett az MTK NB III-as együttesének. Stumpf télen az NB I-es csapatban is bemutatkozott a felkészülés alatt.
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
Tovább az összes átigazoláshoz