Sallói a Vidi mélypontjáról és az ukrán katonai behívókról: "Az egy tragikus szituáció lenne"

A MOL Fehérvár sportigazgatója, Sallói István arról is beszélt egy interjúban, hogy egyáltalán nem híve a tizenkét csapatos bajnokságnak, de emellett elismeri, fejlődött az NB I.
Póczik Dávid 2022. március 3., csütörtök 18:44
A MOL Fehérvár sportigazgatója, Sallói István arról is beszélt egy interjúban, hogy egyáltalán nem híve a tizenkét csapatos bajnokságnak, de emellett elismeri, fejlődött az NB I.
Szerző: Póczik Dávid 2022. március 3., csütörtök 18:44

A MOL Fehérvár FC sportigazgatója, az egykori válogatott játékos, Sallói István a MandinerTV-nek nyilatkozott a Vidi jelenlegi helyzetéről, az ukrán játékosokról, az NB I-ről és magyar válogatott fiáról, Sallói Dánielről is.

A februárban edzőváltáson is átesett a székesfehérvári csapat öt bajnoki mérkőzés óta nyeretlen, idén egyedül a Szeged ellen Magyar Kupa mérkőzésen tudtak diadalmaskodni az akkor még Szabics Imre vezette piros-kékek. Sallói beszélt arról, lehet-e mélypontnak nevezni a Vidi aktuális teljesítményét.

- Ha nem tudunk továbbjutni a kupából a másodosztályú ETO ellen, akkor az azt jelenti, hogy még nem értük el a mélypontot. Nyilván most nem arról beszélünk, hogy a csapatnak milyen a képessége, alkalmas-e ilyen vagy olyan célok elérésre, hanem teljesen mentális zuhanásról beszélünk, mert amikor egy ilyen minőségű csapat ennyiszer kikap, akkor nem a képességgel van elsősorban probléma, nem az akarattal. Aki valaha sportolt, az tudja, hogy lehet ilyen időszak, amikor minden a másik oldalra billen el és sokkal többet kell azért tenni, hogy minden visszabillenjen, mint amikor az ember jobb passzban van - vélekedett az 55 éves szakember.

A gyengébb szereplés mellett az egy hete zajló orosz-ukrán háború miatt más problémával is szembe kell néznie a Fehérvárnak. A Vidiben Artem Shabanov, Bogdan Lednev, Evgen Makarenko és Ivan Petrjak sem vállalta a múlt heti, Paks elleni összecsapást. A sportigazgató kitért arra is, milyen a hangulat emiatt a csapat háza táján.

- Szegény embert még az ág is húzza tipikus esete vagyunk, tehát négy vereség után tényleg óriási elánnal akartunk belemenni a Paks elleni mérkőzésbe, amikor csütörtök reggel arra ébredtünk, hogy kitört a háború. Az öltözőfolyosón láttam Ivan Petrjak falfehér arckifejezését, a játékosok szülei, rokonaik azokon a területeken laknak, egyszerűen nem is maradt más lehetőségünk. Csütörtökön 11-kor edzettünk, ők egyszerűen nem voltak abban az állapotban, hogy edzeni tudjanak, másnap volt a meccs és akkor arra a döntésre jutottunk Michael Borisszal, hogy erről a meccsről el kell őket engedni. Én abban bízom, hogy ez a sok nehézség most még jobban összekovácsolja a csapatot, ezen túl kell lennünk.

Sallói azt is elmondta, hogy folyamatosan folynak az egyezkedések a játékosokkal és ügynökeikkel arról, hogy behívják-e a Vidi játékosait a hadseregbe.

- Beszélünk erről az ügynökeikkel is, hogy ez bekövetkezhet-e. Az egy nagyon kellemetlen, sőt, tragikus szituáció lenne. De tudunk ugye olyan edzőről, a moldáv Sheriff edzőjéről (Yuriy Vernydub - a szerk.), aki maga jelentkezett a seregbe. Ugyanakkor az is lehet, hogy a játékos lelkiismereti okokból nem akar ebben részt venni, ám olyan kötelezettségek vannak - ugye hadiállapot van Ukrajnában -, amik később még komoly következményekkel járhatnak. Nagyon bízom benne, hogy az nem következik be, hogy a külföldön szereplő sportolókat behívják.

A korábban ZTE-nél is dolgozó sportigazgató véleményt formált a magyar élvonal aktuális lebonyolításáról, elsősorban a csapatok létszámáról.

- Összességében én nagyon nem vagyok híve a 12 csapatos NB I-nek, abszolút a 16 csapatos bajnokságot támogatnám, mindig is ez volt a véleményem. Egyszerűen kellenek helyi hősök a futballban és a tizenkét csapat miatt nagyon sok régió kiesik a topfutballból. Szerintem a komoly ligák azok nagy létszámú ligák, ahol van egy középső zóna - vagy safe zone, ahogy az angol mondja - , ahol lehet építkezni, ahol ki lehet próbálni játékosokat, akár fiatalokat is és nálunk ilyen nincs. Mindenki azt mondja, hogy az NB I-ben emelkedett a színvonal, ezzel teljesen egyetértek, aki belül van azt látja, hogy óriásit ugrott az NB I.  De összességében nem nyertünk semmit ezzel az egésszel, ráadásul annyira kiélezett a verseny, hogy a legjobb magyar játékosok itthon játszanak. 

Az interjú végén szó esett Sallói Dánielről, a Sporting Kansas 25 éves légiósáról, a sportigazgató fiáról is.

- Daninak van egy speciális játékstílusa, amit érteni kell, tehát ő egy góllövő. Ő fizikálisan nem egy olyan játékos, aki a hátán beviszi az embert, ő nem az a cselezős, aki egy az egyben megver mindenkit a szélen, viszont ő üzembiztosan helyzetbe fog kerülni és gólokat fog lőni. Ez az ő erénye, így kell őt használni, nem tudom, hogy a válogatottban lesz-e erre lehetőség, nyilván nehéz ellenfelek vannak, másféle játékot játszik a csapat, de megvan a módja, hogy kell bánni vele - zárta az interjút Sallói István.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Mohamed Ali Ben Romdhane
Tunéziában azt írják, hogy az Al Ahlyhoz igazolhat Mohamed Ali Ben Romdhane, honlapunk azonban úgy értesült, hogy a Fradinál egyelőre nem jelentkezett az egyiptomi csapat az üzlettel kapcsolatban.
ETO FC
Kuznyecov Szergej
Korábbi hírünknek megfelelően Kuznyecov Szergej lett a győriek új vezetőedzője.
ETO FC
Távozik a vezetőedző
Az NB II-ben szereplő ETO FC vezetősége szerződést bontott az első csapatot irányító Antonio Munozzal.
Tovább az összes átigazoláshoz