Pokoli hónapok és súlyos szövődmény a koronavírus miatt a Diósgyőr játékosánál: "A klub közelébe sem mentem"

A diósgyőri Polgár Kristóf is átesett a COVID-19 fertőzésen, ráadásul súlyos kövekezményekkel is járt a betegsége: a koronavírus szövődményeként szívizomgyulladás alakult ki a szervezetében. A DVTK védőjének szigorú protokollt kellett betartania az elmúlt három hónapban, de az már jó hírt jelent, hogy immáron teljes értékű munkát végez, sőt, néhány percet már kapott a pénteki, Kazincbarcika elleni felkészülési mérkőzésen is.
Dudás Gábor 2021. március 28., vasárnap 18:11
A diósgyőri Polgár Kristóf is átesett a COVID-19 fertőzésen, ráadásul súlyos kövekezményekkel is járt a betegsége: a koronavírus szövődményeként szívizomgyulladás alakult ki a szervezetében. A DVTK védőjének szigorú protokollt kellett betartania az elmúlt három hónapban, de az már jó hírt jelent, hogy immáron teljes értékű munkát végez, sőt, néhány percet már kapott a pénteki, Kazincbarcika elleni felkészülési mérkőzésen is.
Szerző: Dudás Gábor 2021. március 28., vasárnap 18:11

A visszatérés nehézségeiről a játékos, valamint Erdélyi Péter, a DVTK korrektív trénere nyilatkozott a "Napos oldal" magazinnak.

- Olyan játékosnak, illetve olyan embernek tartom magam, aki szereti a kemény munkát, szereti a 100%-ot beletenni, illetve ha valamit csinálok, akkor azt már szeretném jól csinálni. Úgyhogy már nagyon vártam, hogy bármilyen formájú mozgást el tudjak kezdeni. Illetve most, hogy igazából csinálhatom már végre megint azt, amit szeretek - labdázhatok, illetve most már a csapat környékén vagyok, lassan visszaállok hozzájuk 100%-ig -, ez azért egy nagy lökést tud adni az embernek - mondta Polgár Kristóf, aki legutóbb tavaly december elején, még a kezdőcsapat tagjaként léphetett pályára a Ferencváros ellen. Utána viszont elkapta a koronavírust, ami komoly szövődményeket okozott a szervezetében.

Miután meglett a negatív teszt, megcsináltuk a kötelező vizsgálatokat, ahol az egyik laborértékem magasabb lett a kelleténél, úgyhogy csináltunk még egy vizsgálatot, és ez a második laboreredmény mutatta ki ezt a troponin-emelkedést, ami a szívizomgyulladásnak a jele. Ezután kezdődtek a kivizsgálások, és akkor így derült ki, hogy ez a szívizomgyulladás a korona okozta utórengés. Emiatt teljesen leálltam a sportolással, illetve bármilyen mozgással.

A mindennapjaimat azért ez nem korlátozta, tehát egy-egy séta, vagy a kutyával a kertben egy-egy játék az belefért, amit az orvosok mondtak, viszont a klub közelébe így igazából nem is jöttem. Se konditerem, se pályán nem tudtam edzeni. Ez volt mindaddig, amíg ki nem derült, hogy mennyire komoly ez a dolog. Utána elkezdhettem 110-es pulzuson edzeni, ami sajnos nem egy magas határérték.

A csapatnál Erdélyi Péter korrektív tréner mindenben segített a védőnek.

- Az első lépés az volt, hogy egy közös tervet beszéltünk meg, hogy hogyan tudunk majd tovább építkezni ebből a folyamatból, hogy ha megkapja az engedélyt. Három napot arra szántuk, hogy nagyjából megnéztük a gyakorlatokat, ezeket összeírtuk és nézegettük közben a pulzustartományokat. Az elején elmondható volt az, hogy nagyon sokszor például olyan gyakorlatokat, amik egyszerűnek tűntek, vagy saját testsúlyos, illetve álló gyakorlatok voltak, azokat nem tudta végezni, mert kicsúsztunk a pulzustartományokból, így a legtöbb feladat az vagy ülve vagy fekve történt, esetleg olyan izommetriás tartások voltak, amik igazából nem vitték fel nagyon a pulzusát. A szerencsés része az volt, hogy Kristófnak nagyon jó adottságai is vannak, és nagyon profin állt az egészhez, akkor is, amikor leállás volt, odafigyelt az étkezésére, saját magára, kellő mennyiséget pihent, mentálisan is friss volt és nagyon vissza szeretett volna térni. Igazából az volt a jó, hogy ezeken a pulzustartományokon egyre feljebb tudtunk lépni, a 110-es tartományból is egyre jobban tudtuk bonyolítani a gyakorlatokat, és a szervezete hozzászokott ehhez a terheléshez. És utána már viszonylag könnyebb volt, nagyobb súlyra tudtunk lépni, és az egyszerűbb gyakorlatokból előre tudtunk haladni az összetettebbek felé. (...)

Nyilván ez nem úgy történik, hogy az orvosok mondták, hogy "oké, akkor most már elkezdhet edzeni", és akkor egyből mindent bele, hanem szépen fokozatosan építettük a pulzustartományokat.

A fokozatosság pedig meghozta az eredményt: Polgár már visszatérhetett a csapathoz, bő 35 percet játszott a Kazincbarcika elleni edzőmérkőzésen (1-2) is.

- Mentálisan ez egy fontos fordulópont neki, mert ott van a csapat közelében. Fizikálisan ez nyilván most neki nagyon-nagyon megterhelő. Ebben az elmúlt két hétben szerintem nagyon-nagyon elfáradt, mert nagyon keményen edz, minden gyakorlatot pontosan elvégez. Úgyhogy ha fáradt is, megcsinálja, összeszedi magát, tényleg mindent belead azért, hogy tökéletes állapotban térjen vissza - nyilatkozta a szakember.

- Az utóbbi két-három hetem nagyon keményen telik, heti két edzéssel konditerem, futás, illetve labdás edzések. Egy sérültnek, vagyis az én esetemben egy volt betegnek mindig kétszer annyit kell edzenie, mint a csapat többi tagjának, úgyhogy nem hazudok, ha most azt mondom, hogy reggeltől estig itt vagyok a klubnál és keményen edzek. Nem lesz egyszerű visszakerülnöm a kezdőbe, illetve a csapat környékére, mivel rengeteg új igazolás érkezett a télen, de én mindent megteszek, hogy a lehető legjobb formában sikerüljön visszatérnem, onnantól kezdve pedig igazából már csak az edzőm fog múlni, hogy pályára küld-e - tette hozzá Polgár.

Olvastad már?
A hivatkozás nem elérhető
404 Not Found
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
A lengyel másodosztályú - de kupagyőzelme miatt az EL-ben induló - Wisla Krakówhoz utazott orvosira a jelenleg szabadon igazolható, legutóbb Újpesten szerepelt Kiss Tamás.
Fehérvár FC
Mi lesz Fiola Attilával?
Továbbra sem dőlt el, hol folytatja pályafutását Fiola Attila. Az 59-szeres válogatott védő szerződése június 30-án lejárt, így jelenleg szabadon igazolható. (nso.hu)
Vasas/Szentlőrinc
Két fiatalt kölcsönadtak
A Vasastól érkezik kölcsönben az NB II-es Szentlőrinchez Rab Boldizsár és Szabó Benjámin. Előbbi védekező középpályásként, utóbbi jobb oldali szélső védőként vethető be.
Tovább az összes átigazoláshoz