Botrányos Újpest-Vidi: Az NB I-ben nem szokatlan az ajtórugdosás - mindig más volt a büntetés

Henty újpesti rongálása volt az ötödik olyan az NB I elmúlt éveiben, amikor nem csak a fegyelmi bizottságnak, de a karbantartóknak is lépniük kellett. Volt, aki a bírókra rúgta rá az ajtót, volt, aki az edzőjével is birkózott előtte. A büntetésekben és a körülményekben viszont vannak különbségek.
Dudás Gábor 2017. november 3., péntek 16:13
Henty újpesti rongálása volt az ötödik olyan az NB I elmúlt éveiben, amikor nem csak a fegyelmi bizottságnak, de a karbantartóknak is lépniük kellett. Volt, aki a bírókra rúgta rá az ajtót, volt, aki az edzőjével is birkózott előtte. A büntetésekben és a körülményekben viszont vannak különbségek.
Szerző: Dudás Gábor 2017. november 3., péntek 16:13

Az elmúlt hét legnagyobb port kavaró fegyelmi ügye az Újpest és a Videoton feszült véget ért, "közlemény-háborúval" is tarkított bajnokijához kapcsolódik. A lilák játékosa, a szerb Bojan Sankovic a fehérváriak állítása szerint rasszista indíttatású verbális támadást intézett a vendégek nigériai támadója, Ezekiel Henty ellen, akit annyira felzaklatott az eset, hogy az újpesti klubház egyik ajtaján vett elégtételt.

A szerb játékost még(?) nem büntette meg az MLSZ fegyelmi bizottsága, de berendelte magához meghallgatásra, Henty viszont már megfizetett a rongálásért, 100 ezer forintos bírságról szóló határozatot hozott ugyanis kedden az FB.


Így járt az ajtó Újpesten (Fotó: www.facebook.com/fromfathertosonhungary)

Az afrikai csatár akciója meghökkentő volt, de koránt sem példa nélküli az NB I újkori történetében. Konkrétan négy olyan, hasonlóan nagy vihart kavart eset is feleleveníthető a közelmúltból, amikor mondhatni ugyanilyen vagy majdnem ilyen rongálást követett el egy futballista, amiért aztán meg is kapta a büntetését.

A Vidi-védő a bírókra rúgta rá az ajtót

Büntetés: Eltiltás, 2 meccs

Az "úttörő" – szó szerint – Marco Caneira, a Videoton korábbi portugál kiválósága volt 2013 szeptemberében. A korábbi válogatott védőt két mérkőzésre szóló eltiltást kapott 2013 szeptemberében, miután az akkori MLSZ-határozat szerint a fehérváriak légiósa "a DVSC-TEVA elleni mérkőzést követően berúgta a debreceni öltözőajtót".

Vad II István akkori játékvezetői jelentésében így szerepeltek a történtek:

Miután bementünk a játékvezetői öltözőbe, becsuktuk az öltöző ajtaját. Ezt követően a Videoton 4. sz. játékosa, Simoes Caneira Marco Antonio dühből beletalpalt az ajtóba, amely ennek következtében beszakadt (az ajtó sérüléséről a szövetségi ellenőr fényképet is készített). Az esetet az öltözőfolyosón tartózkodó tartalék játékvezető tisztán látta, és ezt jelezte nekem.


Kép: Nemzeti Sport

Besic a Vidi-stadionban rongált

Büntetés: Eltiltás, 2 meccs

Muhamed Besic pár hét múlva éppen Fehérváron csinált kárt, igaz, nem a Vidi, hanem a Puskás Akadémia volt az ellenfél. A bosnyák játékost a 3-1-s zöld-fehér vereséget hozó meccs 73. percében kiállították, de nem ezért kapott kétmeccses eltiltást. Normál esetben megúszta volna egy meccsel a kétsárgás piros lapot, de a játékvezetői jelentésbe bekerült az is, amit Besic a lejövetelét követően csinált.

A bosnyák védő a negyedik játékvezetőnek is odaszólt, de a büntetést leginkább azért kapta, mert az öltözőbe vonulás közben kárt tett a játékoskijáróban, a már a helyszínen jól hallható esetet követően be is tört a plexi.

Jenner – Nyílászárók: 2-0

Büntetés: Eltiltás, 1 + 3 meccs

Alig pár nappal később, ugyancsak 2013 októberében Julian Jennert, a Ferencváros holland játékosát egy mérkőzésre eltiltotta az MLSZ Fegyelmi Bizottsága, miután a zöld-fehérek alapembere a Honvéd elleni bajnokit követően "berúgta a Puskás Stadion egyik ajtaját a játékoskijáró közelében".

Ezzel azonban még nem ért véget a holland szélső és az ajtók konfliktusa. Fél évvel később, az MTK elleni bajnokin megint találkoztak a felek, ezúttal az MTK elleni bajnokin. Jenner – miután egy teljesen ártalmatlan helyzetben rácsúszott Vukmirra a találkozó 55. percében, amiért megkapta a második sárga lapját, mellé pedig a pirosat - annyira ideges lett, hogy előbb Vukmirral üvöltött, majd ellökte magától Máté Csaba másodedzőt, aki le akarta őt húzni a pályáról, majd az öltözőfolyosón berúgta az ajtót. Emiatt összesen három találkozóra meszelték el a légióst.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Nikolai Frederiksen
A Fradi egy évre kölcsönvette a Vitesse támadóját, és a zöld-fehér klub vételi opcióval is rendelkezik.
CD Lugo
Joan Carrillo
A korábban Fehérváron és Debrecenben is dolgozott Joan Carrillo veheti át a spanyol másodosztályban a bennmaradásért küzdő Lugo irányítását.
Nyíregyháza Spartacus
Vass Ádám
A csakfoci.hu információi szerint a Gyirmótról távozó, 11-szeres válogatott Vass Ádám Nyíregyházán folytatja pályafutását.
Tovább az összes átigazoláshoz