"Szoboszlai, a csodafegyver; majdnem tökéletes a magyar rendszer" - az oroszokat is meglepte a győzelmünk

Részletes cikkben foglalkozik egy orosz szaklap a magyar válogatott törökországi győzelmével és azzal, mire és kikre kell figyelnie következő ellenfelünknek a vasárnapi, budapesti NL-mérkőzésen.
Dudás Gábor 2020. szeptember 4., péntek 17:04
Részletes cikkben foglalkozik egy orosz szaklap a magyar válogatott törökországi győzelmével és azzal, mire és kikre kell figyelnie következő ellenfelünknek a vasárnapi, budapesti NL-mérkőzésen.
Szerző: Dudás Gábor 2020. szeptember 4., péntek 17:04

Alaposan kivesézte a sportbox.ru szakírója, Szergej Kolesnyikov a Törökország-Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzésen (0-1) látottakat, kiemelve az orosz válogatott következő ellenfelének, a Marco Rossi irányította magyar nemzeti csapatnak az erősségeit.

Bevezetőjében a szerző kiemeli, hogy a magyar csapat elég váratlanul és a látottak alapján megérdemelten verte az előzetesen esélyesebbnek tartott ellenfelét, ami az oroszok számára is figyelmeztető lehet a vasárnapi, budapesti találkozó előtt.

Megjegyzi, hogy a mieink semmilyen szempontól nem számítottak esélyesnek a sivasi mérkőzés előtt, de épp a magyarok mutatott játéka világított rá, hogy a papírforma sokszor nem számít, ha "egy válogatott önbizalommal telve és fegyelmezetten teszi a dolgát". Marco Rossi együttese pedig több területen is alaposan meglepte a török csapatot és a külső szemlélőket is. Elsősorban azzal, hogy az előzetes várakozásokkal szemben nem állt be védekezni és kontrázni, hanem a kezébe vette az irányítást.

"A vége így egy igazságos magyar győzelem lett, amely akár nagyobb különbségű is lehetett volna" - írja Kolesnyikov, aki ki is tért arra külön is, mire kell figyelnie a szbornajának a Puskás Arénában.


"A magyarok bírják és használják is a nyomást"

A cikk négy Bundesliga-játékosunkat (Szalai Ádám, Willi Orbán, Sallai Roland és Gulácsi Péter) emeli ki elsőként, akik mind hozzá vannak szokva a világ egyik legerősebb bajnokságában a rájuk nehezedő nyomásra. Ugyanígy "bírja a gyűrődést" az Orbánhoz és Gulácsihoz hasonlóan a Red Bull-istállóban nevelkedő és ottani futballfilozófiát kitűnően elsajátító Szoboszlai Dominik is, aki námetországi társaihoz hasonlóan állandó presszing alatt képes tartani az ellenfelet. A 19 éves támadó középpályás Szalai Ádámmal és Sallaival kiegészülve folyamatosan a török védők és középpályások "nyakán" volt és több hibára is kényszerítették riválisaikat.

"Szoboszlai, a csodafegyver"

A salzburgi tini kapcsán nem csak óriási gólja miatt nem szűkölködik a cikk a dicsérő jelzőkkel. Ahogy az orosz lapban fogalmaznak, "különleges bánásmódban és figyelemben kell részesíteni" Szoboszlait, a magyar csapat "vándorló 10-esét", aki középen és a bal szélről indulva is veszélyes futballista. "Okkal érdeklődött iránta a Chelsea és az Arsenal is" - írják, az okok között megnevezik a középpályás játékintelligenciáját és statisztikáit is.

Szoboszlainál ugyanis csak a Milan csillaga Hakan Calhanoglu adott több kulcspasszt a sivasi mérkőzésen (5-4),

de ebben a tekintetben az osztrák bajnokságban is kiemelkedő volt az előző idényben a magyar tini, 2,7-es átlagával a harmadik volt a kategóriában. Emellett a gólokban (9 találat) és a gólpasszokban (10 - a negyedik volt az ausztriai assziszt-listán) is kitűnő számai voltak. Ráadásként Sivasban is megmutatta, hogy a szabadrúgásoknál is életveszélyes.

"A majdnem tökéletes magyar rendszer"

"A magyarok labdával és labda nélkül is rendkívül magabiztosak" - írja a cikk, amely rávilágít arra, mi volt a legnagyobb fegyverünk Törökországban, elsősorban az első félidőben. A pozíciós játék, a mindenkit meglepő labdabirtoklási fölény és a helyzetek sűrű kialakítása mind megzavarta a törököket. A megszokott módon agresszív stílusban futballozó házigada nem tudott mit kezdeni a mieinkkel, hátul enm volt elég szervezett és határozott és csak a szerencsén múlt, hogy nem vezettünk már a szünet előtt. A második játékrészben aztán ugyan fordult a kocka a labdabirtolás terén (73%-ban a törököknél volt a játékszer),

"de a magyar válogatott erre is fel volt készülve".

A Rossi-csapat folyamatosan vissza tudott zárni, le tudta védeni az üres területeket, megakasztva a sűrűsödő török akciókat. Jól jellemezte a meccs képét az orosz lap szerint, amikor a hazai támadásokat sűrűn elindító Leicester City-védő, Çağlar Söyüncü is csak vállát tudta vonogatni, amikor nem talált megfelelő társat és lehetőséget a passzra. Az egy, kimaradt Burak Yılmazt-lehetőséget (Nagy Ádám óriási futása és mentése itt!) leszámítva a magyar védekezési rendszer szinte hibátlanul működött, ami komoly fejtörést jelenthet majd az oroszoknak is Budapesten.


Mint ismeretes, a magyar válogatott vasárnap (18:00), a Puskás Arénában, a Nemzetek Ligája B-divíziójának 3-as csoportjában Oroszországgal találkozik majd. A mieink a törökök idegenbeli legyőzésének (1-0), a csoportfavorit oroszok pedig a szerbek hazai kétvállra fektetésének (3-1) köszönhetően 3-3 ponttal várják a budapesti összecsapást.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz