Rossi számára ez elfogadhatatlan volt a válogatottnál: "Az év vége felé történt valami"

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott fejlődött az irányítása alatt, de úgy látta, hogy a csapat nem megfelelő hozzáállással játszott a horvátok és a walesiek elleni őszi Eb-selejtezőkön.
Dudás Gábor 2019. december 27., péntek 17:37
Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott fejlődött az irányítása alatt, de úgy látta, hogy a csapat nem megfelelő hozzáállással játszott a horvátok és a walesiek elleni őszi Eb-selejtezőkön.
Szerző: Dudás Gábor 2019. december 27., péntek 17:37

A DIGI Sport híradójának nyilatkozó Marco Rossi szerint meg kell találni a visszaesés okait, hogy márciusban kijuthasson az Eb-re a válogatott.

- Év vége felé, szeptembertől novemberig történt valami. Nem tudtuk a megfelelő hozzáállást mutatni a horvátok elleni mérkőzésen, és a walesi meccs második félidejében sem. Pedig fejlődött a csapat addig, az utolsó időszakig. Taktikai és más szempontok tekintetében is láthatóan előre léptünk.

De a két említett meccsen, ezen a két kulcsfontosságú mérkőzésen véleményem szerint elfogadhatatlan módon kaptunk ki.

Mélyre kell ásnunk, és meg kell találnunk az okát ennek a visszaesésnek – mondta a Sport24-nek Rossi.

"Nem mindegyik játékos képes elbírni ezt a terhet"

Hozzátette, jól tudja, hogy a futball legfontosabb része az eredmény, ám ő mégis jobban szeret a fejlődésre figyelni.

- Még egy olyan meccsen is, amit például Szlovákia ellen elveszítettünk, ahol mindenki győzelmet akart. Néhány nappal a vereség után több, ha nem is boldog, de pozitív visszajelzést kaptam, hogy a szurkolók büszkék voltak a nemzeti csapatra, arra a hozzáállásra, amit kivittünk a pályára – fogalmazott az olasz szakember, aki szerint márciusban jó játékot, modern futballt kell majd mutatni a pótselejtezőkön – úgy, hogy közben siker és hatékonyság is társuljon majd hozzá.

A válogatott végül a csoport negyedik helyén végzett úgy, hogy négy meccset megnyert, ugyanennyit pedig elveszített.

- Sokszor hallottam, hogy azt mondják, a játékosok nem koncentrálnak. Ez nem igaz! Pedig nem csak a szurkolók, hanem mi az edzői stábban is erre következtetünk elsőre. Az okot viszont sokkal inkább a játékosokra nehezedő nyomásban kell keresni. Nem mindegyikük képes elbírni ezt a terhet.

Hogyan változtathatnánk ezen? Vannak relaxációs technikák, amelyek segíthetnek a játékosoknak abban, hogy ne érezzék a nyomást, el tudjanak lazulni, és jobban összpontosíthassanak a feladataikra. A lazaság tud segíteni, és ez nem egyenlő a koncentráció elvesztésével. Nyomás alatt egyszerűen nem lehet a feladatokra összpontosítani.

Ebben az irányban kell elindulnunk, hogy mentális, pszichológiai téren előre tudjunk lépni. És az állóképesség is kiemelten fontos!

Olvastad már?
Rossi: "Szoboszlai még nem topjátékos, Szalai nem Lewandowski; a válogatottnak identitása van" - interjú
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi csakfoci.hu-nak adott évértékelő interjújában kijelentette, bár az utolsó két selejtezőn mentális kisiklásnak lehettünk szemtanúi, a nemzeti csapatnak saját identitása van. A szakember elárulta, hogy miért van jelentős különbség a hazai és idegenbeli forma között, miért nem játszott döntetlent a válogatott 2019-ben, illetve Dzsudzsák, Szoboszlai és Szalai helyzetéről is beszélt.
Elolvasom

"Én is ugyanazokat gondoltam, mint a drukkerek"

Rossit igencsak meglepte a magyar szurkolók szenvedélye, amely aztán, a walesi vereség után mintha elillant volna.

- Persze, hogy így volt, de ez teljesen természetes. A magyar szurkolók elképesztően szenvedélyesek. Korábban meg voltam győződve róla, hogy egyetlen nemzet sem szeretheti úgy a focit, mint az olasz. De rájöttem, hogy tévedtem. A magyarok túltesznek az olaszokon is! És a válogatott szeretete mindenek felett áll. Elszomorítja őket, ha a nemzeti csapat sikertelen. Miért is lennének boldogok? Ilyenkor jönnek a kritikák. A szurkolók csalódottak, keményen megszólják a csapatot, de ez a normális. Ezt el kell fogadnunk.

Őszintén szólva, a walesi meccset követően én is ugyanazokat gondoltam, mint a drukkerek. Pontosan tudom, hogy nekik milyen volt megélni azt a kudarcot.

Egy saját hibájára is kitért a kapitány.

- A sérüléshullámban néhány olyan játékost játszattam, akik nem voltak megfelelő állapotban. Hallgatnom kellett volna a nagyapámra, aki egyébként orvos volt. Rengetegszer elmondta, hogy többet ér egy élő szamár, mint egy halott doktor. Úgyhogy, a jobb állapotban lévő játékosokat kellett volna pályára küldenem, még akkor is, ha technikai és taktikai szempontól nem képviselték ugyanazt a szintet, mint a sérüléssel bajlódók.

"Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármelyik csapatot lebecsülhessük"

Bulgáriában az ellenfél játékosainak a mentalitása miatt lehet majd nehéz dolga a válogatottnak, a pótselejtező sorsolásával ugyanakkor nem elégedetlen Rossi.

- A bolgár játékosok a tipikus balkáni mentalitást képviselik. Meg fogják találni magukban azokat a tartalékokat, amelyekkel képesek lehetnek átlépni a saját határaikat. Pont ez az, ami belőlünk hiányzik, és amiben előre kell lépnünk. Viszont ez egyáltalán nem egyszerű.Láthattuk, ahogyan a Ludogorec megverte a Fradit Budapesten, majd kis híján Razgradban is, az Európa Ligában. Nem lesz könnyű dolgunk Bulgáriában. Ennek ellenére azt mondom, hogy ez a párosítás egyáltalán nem rossz. Több esélyünk lesz Szófiában nyerni Bulgária ellen, mint mondjuk Rejkjavíkban lenne Izland ellen márciusban. Vagy más csapatok ellen. Ha így nézzük, a sorsolás egész előnyös volt. De nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármelyik csapatot lebecsülhessük, annál is inkább, mert Bulgária többé-kevésbé a mi szintünkön van. Ráadásul ők játszanak majd hazai pályán - tette hozzá a kapitány.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Raul Gustavo
A Corinthians már bejelentette, hogy Raul Gustavo orvosin vesz részt az FTC-nél, és azt követően aláírhat a magyar bajnokhoz.
Fradi
Raul Gustavo
A Csakfoci korábban beszámolt róla, hogy Raul Gustavo a Corinthiansból a Fradiba szerződhet. Az Üllői129 szerint a brazil játékos már meg is érkezhetett Budapestre.
ETO
Zeljko Gavric
A győriek szerződtették a dunaszerdahelyi DAC támadóját, Zeljko Gavricot.
Tovább az összes átigazoláshoz