Fotó: www.mlsz.hu

Rossi: "A célom, hogy nyomot hagyjak a magyar foci történelmében" – az elmúlt két év legfontosabb meccse jön

A szövetségi kapitány szerint ha a törökök elleni meccs első 60-70 percében mutatott játékát mutatjuk be Izland ellen, akkor nem hagyjuk el vesztesen a pályát.
Nyikes Zoltán 2020. október 16., péntek 16:15
Fotó: www.mlsz.hu
A szövetségi kapitány szerint ha a törökök elleni meccs első 60-70 percében mutatott játékát mutatjuk be Izland ellen, akkor nem hagyjuk el vesztesen a pályát.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. október 16., péntek 16:15

A válogatott káprázatos idegenbeli sorozatának moszkvai lezárása után Marco Rossi szövetségi kapitány a molcsapat.hu-nak adott interjújában elmondta, ő maga sem számított ilyen nagyszerű eredményekre. Az olasz tréner az előző három találkozó mellett az elmúlt két év legfontosabb meccsére, az Izland elleni budapesti Eb-pótselejtezőre is kitért.

– Mivel minden mérkőzést az Európa-bajnoki pótselejtezők szemszögéből nézek, a Nemzetek Ligájában lehozott szép eredményekért is elsősorban azért vagyok hálás, mert önbizalmat adtak a játékosaimnak. Bár azt be kell vallani, hogy néhány fontos pillanatban a szerencse is mellénk állt az utóbbi mérkőzéseken, az eredmények nagyszerűek, és hosszabb-rövidebb periódusokban a játékunkkal is maximálisan elégedett voltam. És ami még fontosabb: a játékosok hozzáállása példaértékű volt. Ezt mantrázom, mióta elfoglaltam a szövetségi kapitányi posztot:

mi nem Olaszország, vagy Franciaország vagyunk, ezért olyan erényekben kell extrát mutatnunk, amikben a lehető legjobban tudjuk felvenni a versenyt az ellenfeleinkkel.

Az egység, az elszántság és a szervezettség soha nem hiányozhat a játékunkból – szögezte le a kapitány.

Rossi kiemelte, túl azon, hogy hosszú idő után tudtunk újra meccset játszani, azt is hozzá kell tennünk, hogy két abszolút kulcsjátékosunkat is nélkülöznünk kellett több fontos októberi mérkőzésünkön Szoboszlai Dominik és Sallai Roland személyében, akik technikailag extrát tudnak hozzáadni a szervezettségre, illetve a csapatunk egyensúlyának megtartására épülő játékunkhoz.

– Nem tagadom, büszke vagyok a fiúkra. És nagyon remélem, hogy a szurkolóink is azok, mert tudniuk kell, hogy értük csináljuk. Azt veszem észre, hogy bár néha úgy érzem, túlzottan erős, és néha jogtalan kritikák érik a csapatomat, a közönség szereti a válogatottat, és elfogadja tőle, ha játékban néha alul marad, de közben az utolsó percig harcol. Ennek a harcosságnak az eredménye ugyanis az elmúlt három idegenbeli mérkőzésen bezsebelt hét pont – folytatta az olasz tréner, aki az oroszok elleni utolsó mérkőzésről elmondta, a végére azért fáradt el ennyire a magyar csapat, mert mi nem tudunk előkapni 3-4 hasonló képességű játékost a kidőlők helyére. – Az alapvetés a futballban, hogy a technikailag képzett, de fizikailag gyengébb csapat mindig alulmarad a sokat futó, agresszíven ütközővel szemben, márpedig az orosz csapat fizikailag borzasztó erős. Egyszerűen felőrlődtünk, így a szememben még nagyobb eredmény, hogy döntetlent értünk el. Megmondom azt is, hogy miért.

Nem az egy pont miatt, hanem mert a csapatunk játékának alapjait képező szellemiséghez hűek maradtunk.

Ha a lábak már nem is vitték úgy a fiúkat, mégis visszatámadtak, és próbálták nyomás alatt tartani az ellenfelet. Ez az aktív védekezés az alapjátékunk, sőt a játékfelfogásunk része, de el kellett volna fogadnom a játékosaimtól, ha holtfáradtan nem presszingelnek, de szerencsére nem így történt. Örülök, hogy az érkezésemkor lefektetett alapvetéseket magáévá tette a csapat, és nehéz helyzetekben sem enged belőlük.

Marco Rossi bajnokcsapata, a Honvéd, illetve az Európa Ligába vezetett DAC is háromvédős rendszerben játszott, kézenfekvő volt, hogy a válogatottnál is kipróbálja a formációt.

– Amit egy klubcsapatnál 1-2 hónap alatt elér egy edző, ahhoz egy válogatottnál két évre van szükség. Nem tartom magam olyan edzőnek, aki ragaszkodik a kedvenc formációjához, én egyébként is inkább a játékfelfogásban hiszek, nem a hadrendben. Egyszerűen úgy gondolom, hogy a magyar válogatott játékerejének ez a futballfilozófia biztosítja a legnagyobb esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is jó eredményeket érjen el. Ebben a játékrendszerben lehet a leghatékonyabban védekezni, ugyanakkor lehetőséget biztosít, hogy nagy számban érjenek fel a játékosaink a támadásokkal is.

Rossi az Izland elleni találkozóról elmondta, nagyon nem lesz könnyű az Izland elleni mérkőzés sem.

– Az elmúlt két év legfontosabb mérkőzését játsszuk Izlanddal – folytatta Rossi. – Örülök az eredményeknek, amiket az utóbbi időben elértünk, de egyrészt igazán ez a meccs számít, másrészt az ellenfeleink egészen más játékot játszottak, mint amilyet Izland fog, úgyhogy következtetéseket ne vonjunk le belőlük.

Ahogy mondtam, szeretem a szép játékot, de az Eb-playoffban semmi más nem fog érdekelni, csak a győzelem. Nem csak mi állunk hozzá így az elmúlt hetek mérkőzéseihez, hanem leendő ellenfelünk is.

Izland is már fél szemmel ránk figyel, hiszen három védővel játszott Belgium ellen a Nemzetek Ligája A-csoportjában, ami egyáltalán nem szokásuk. Ez most akár annak is szólhat, hogy Budapesten megpróbálhatják tükrözni a felállásunkat, mert általában 4-4-2-es játékrendszerben lépnek pályára.

Marco Rossi hozzátette, ismerik Izlandot, tisztában vannak az erősségeikkel, és tudják, mire számíthatnak tőlük. Nehéz ellenük játszani, és vannak kiváló egyéni képességekkel rendelkező futballistáik, bár ezt mostanában megszokták, hiszen a 380 millió euróra taksált Szerbiát is legyőzték úgy, hogy a mi válogatottunk értékét 60 millióra becsülik.

– Nem azon fog múlni, kinek van több topligás játékosa, hanem azon, hogy ki tudja érvényesíteni az akaratát azon az estén. Hogy mi kell a győzelemhez? Nos, ha mondjuk a törökök elleni, idegenbeli meccs első 60-70 percében mutatott játékot tesszük a pályára a Puskás Arénában, akkor nem hiszem, hogy vesztesen hagyjuk el a pályát. Az a feladatunk, hogy taktikailag és mentálisan olyan állapotba hozzuk a csapatot, mint azon a meccsen. Ha ez sikerül, nagy bajunk már nem lesz. Amikor elfogadtam a szövetség felkérését, azzal a céllal láttam neki a munkának, hogy nyomot hagyjak a magyar labdarúgás történelmében. Egy olyan gazdag futballkultúrában, mint a magyar, ez nem könnyű feladat, de úgy érzem, ha sikerülne kiharcolnunk az Eb-szereplést, már lépnék felé egy nagyot – zárta a szövetségi kapitány.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Callum Styles
A Fradi újra megpróbálta megszerezni a 23 éves játékost, ám Styles az angol másodosztályba vágyott inkább. A Championshipbe való igazolás pedig klubja miatt nem jött össze.
ZTE FC
Dombó Dávid
Hivatalossá vált a csakfoci.hu korábbi információja: Zalaegerszegen folytatja pályafutását Dombó Dávid.
BVSC
Kincses Ádám
Úgy tűnik véget érhet a több hetes edzőkereső a BVSC-nél. Végül a legkézenfekvőbb döntést hozták meg a klub vezetői.
Tovább az összes átigazoláshoz