"A románok is akarták Leekenst" - interjú a magyarral, aki idehozta az új kapitányt

Bognár István menedzser, aki Georges Leekensszel régóta szoros szakmai viszonyban áll, a csakfoci.hu-nak adott interjúban elárulta, hogyan került hozzánk a belga szakember, hogy miért mondott nemet egy 1 millió dolláros ajánlatra, és hogy a románok is megkeresték a kapitányt.
Dudás Gábor 2017. október 31., kedd 18:47
Bognár István menedzser, aki Georges Leekensszel régóta szoros szakmai viszonyban áll, a csakfoci.hu-nak adott interjúban elárulta, hogyan került hozzánk a belga szakember, hogy miért mondott nemet egy 1 millió dolláros ajánlatra, és hogy a románok is megkeresték a kapitányt.
Szerző: Dudás Gábor 2017. október 31., kedd 18:47

Georges Leekens azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy el sem olvasta a szerződését, csak Ön tette ezt meg. Ez igaz? Ennyire megbízik Önben?

- Ez, illetve a szerződéssel kapcsolatos konkrétumok bizalmi információknak számítanak az ügyfél és a szövetség között. Ezért erre sajnos nem válaszolhatok - mondta a csakfoci.hu-nak Bognár István, aki édesapjával, Bognár Györggyel, illetve Békeffy Gáborral együtt működteti Belgiumban az East Foot Managementet.

Csányi Sándor a sajtótájékoztatón viszont annyit elárult, hogy Leekens fizetése annak fejében emelkedik, hogy sikerül-e eredményesnek lennie a magyar válogatottal. Miért ment bele ilyen konstrukcióba?

- Ez azt bizonyítja, hogy Leekens abszolút motiváltan érkezett ide. Leekens mögött hosszú karrier áll, ötször volt már korábban szövetségi kapitány. Voltak más ajánlataink, korábban érdeklődött a román szövetség, most ott volt a Kortirjk, de például bármikor aláírhatott volna katari klubokhoz, semmi problémát nem okozott volna összehozni egy ilyet. Az Emirátusokban és Katarban is több edzőnk dolgozik. De ő egy utolsó nagy kihívást szeretett volna. A magyarokkal évek óta kapcsolatban voltunk, a legfontosabb a célkitűzések voltak számára, ami jelen esetben a 2020-as Eb.

Ez nem a pénzről szólt, hanem a motivációról. Ha elmész az Emirátusokba vagy Kínába, akkor utána nagy valószínűséggel abba is hagyod az edzősködést. Leekens látta a helyszínen a belga-magyar Eb-mérkőzést és a portugálok elleni meccset. Tudta, hogy van tartalom a magyar csapatban, és nagy lehetőségek vannak itt. Remélem, sikerül a 2020-as Eb-re kijuttatnia a csapatot, ez a cél.

"Leekenst érdekelte az ajánlat, de az életét nem akarta kockáztatni"

Csak viszonyításként hoznánk fel, hogy másfél éve arról írtak a belga lapok, hogy az Al-Ahli egymillió dollárt ajánlott fel Leekensnek, aki viszont arra nemet mondott - sokan nem értették, miért.

- Amikor Tunéziából eljött, abban a politikai szituációk és az ország veszélyes helyzete is benne volt. Szörnyű tragédia volt például a tuniszi Bardo-múzeumban történt terrortámadás. Ezután kaptunk egy ajánlatot az egyiptomi válogatottól, nagyon jó szerződést ajánlottak, de félt visszamenni egy arab országba. Az Al-Ahlitól aztán megkaptuk a lehető legnagyobb ajánlatot, amit lehetett. De a pénz csak egy dolog, ahogyan a csapat is, mert az Al-Ahli valóban egy hatalmas klub Egyiptomban. Igaz, Afrikában szerezte a trófeáit, de több kupát gyűjtött be, mint a Barcelona. Leekenst érdekelte az ajánlat, de az életét nem akarta kockáztatni.

A román szövetséggel egyébként most meddig jutottak?

Ők is nagyon erősen érdeklődtek Georges iránt, minden rendben is volt a megbeszélések során, de aztán úgy döntöttek, hogy a Dinamo Bukarest edzőjét igazolják le, egy hazai szakembert. Nem akartak még egy külföldi edzőt, mert Christoph Daum (a románok legutóbbi, német kapitánya – a szerk.) igazi katasztrófa volt nekik. Ilyen az élet, és ez most egy esély lehet a magyar csapatnak.

Leekens második belga korszakát felemásan értékelik. Vannak, akik azt emelik ki, hogy nem jutott ki az Eb-re a csapat, mások a később világelsőségig jutó belga válogatott aranygenerációjának a felépítését látják abban az időszakban.

- 2010-ben teljes katasztrófa volt a belga válogatott körül, senki nem akart szövetségi kapitány lenni, aztán a kétéves munka után mindenki azt akarta tudni, hogy Leekens hogy is csinálta. Az Interneten könnyen lehet találni videókat, hogy a Daily News, a Sun és más angol médiumok is arról kérdezgetik, hogyan tudta a belga aranygenerációt elindítani. Hazard, Lukaku vagy Fellaini mind-mind a világ legnagyobb klubjaiban játszanak. Mindannyiuknak Leekens adta meg az esélyt.

Az egyik vezető belga lap újságírója több negatívumot is mondott Leekens kapcsán honlapunknak. Többek között kiemelve, hogy sokszor szeret ígérgetni, de aztán hamar továbbáll. Ez nem került szóba, amikor tárgyaltak az MLSZ-szel?

- Tudja, milyenek az újságírók (nevet). Egyik nap még minden tökéletes, aztán a másik nap már mindenben problémát látnak. Ezek csak pletykák. Ha Leekensszel vagy a képességeivel problémák voltak, akkor miért tudott kétszer belga kapitány lenni, miért sikerült kétszer Algériába, a Lokerenhez vagy a Brugge-höz mennie? Ez a válaszom a pletykákra.

BUDAI LÁSZLÓ

Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Marko Rakonjac
Sajtóhírek szerint a montenegrói támadó a DVTK-hoz tart.
Puskás Akadémia
Batik Bence
Nem hosszabbítanak vele szerződést.
Újpest/Honvéd
Kaczvinszki átigazolhat
A Csakfoci információi szerint a lila-fehérek a Honvéd 18 éves védőjével, Kaczvinszki Dominikkal erősítenének.
Tovább az összes átigazoláshoz