A videóbíróval botrányt okozott, egyszer szabályt változtattak miatta – ő vezeti a magyar-portugált

Két történelmi videóbírós döntésben is benne volt, egy harmadik esetben pedig hatalmas felháborodás lett az ítéletéből. Holland bajnoki címbe is kis híján beleszólt.
Budai László 2017. szeptember 2., szombat 14:35
Két történelmi videóbírós döntésben is benne volt, egy harmadik esetben pedig hatalmas felháborodás lett az ítéletéből. Holland bajnoki címbe is kis híján beleszólt.
Szerző: Budai László 2017. szeptember 2., szombat 14:35

Egészen különös múltja van annak a Danny Makkeliének, aki vasárnap este a Magyarország-Portugália vébé-selejtezőn dirigálhat. A még mindig csak 34 éves sporttárs egy hónappal ezelőtt komoly botrányt okozott a videóbíróval, volt, hogy szabályt változtattak miatta, az egyik holland bajnoki cím sorsába is majdnem „sikerült” beleszólnia, de Kassai Viktorral is van történelmi közös múltja. Kezdjük, a legfrissebb eset felelevenítésével.

2-0 helyett 1-1

A videóbíró történetének egyik legvitatottabb esete fűződik Makkelie nevéhez. Augusztus elején a Feyenoord-Vitesse Holland Szuperkupa-döntő 55. percében a rotterdamiak egy kétes szerelés után vezetett akcióból gólt szereztek, ezzel kétgólos előnybe kerültek - volna. Ugyanis a bíró visszanézte az esetet videón, a szerelést szabálytalannak ítélte, így 11-est adott a Vitesse-nek. Ezzel együtt pedig természetesen a Feyenoord találatát érvénytelenítette.

Collina miatta változtatott szabályt

Nem ez az egyetlen furcsa mérkőzése volt Makkeliének. 2015-ben az Arsenal-Olimpiakosz BL-mérkőzésen volt ötödik játékvezető. 1-1-es állásnál az Ágyúsok kapusa, David Ospina hatalmasat hibázott, és a gólvonal mögé ejtette a labdát – éppen annál a kapunál, ahol a holland sporttárs állt. Ebben az esetben az volt a protokoll, hogy az alapvonali bírónak nem szabad semmilyen kézmozdulatot tennie. Mivel a gólvonal-technológia jelzi számára, hogy benn volt-e a labda vagy sem, csak annyi a feladata, hogy rádión elmondja a döntést a játékvezető számára. Makkelie azonban a kezével jelezte, hogy a labda benn volt, így egyértelművé vált, hogy ő hozta meg a döntést.

Az eset 2.28-nál...

Bár az eset szabályellenes volt, Pierluigi Collina, az UEFA-játékvezetők feje úgy ítélte meg később, hogy sokkal hasznosabb, ha az edzők és a játékosok látják, hogy az alapvonali bíró a technológia segítségével döntést hoz. Főként amiatt is, mert sokszor támadták őket azzal, hogy semmilyen szerepük nincs. Így Collina javasolta a szabály változtatását, azaz, hogy az ötödik bírók ilyen esetekben kézmozdulattal jelezhessenek, és ezt el is fogadta az erről döntő testület.

Holland bajnoki címbe is majdnem beleszólt

A 2015/16-os idény hajrájában a holland bajnokságban rágtak be nagyon a bíróra. Az Ajax Utrecht elleni mérkőzésén ugyanis jogtalan 11-est adott az amszterdamiaknak. Ezzel egy plusz ponthoz juttatva az Ajaxot, amely éppen óriási harcban volt a bajnoki címért a PSV-vel. Végül szerencsésen alakult számára a pontvadászat, az eset nem volt döntő, ugyanis az eindhovenieké lett az aranyérem. Makkelie egyébként az ominózus meccs után elismerte a hibáját, és azt, hogy nem látta, amint az Utrecht futballistája megjátssza a labdát. Az eset után a holland sajtó „szétszedte” a hibázó sporit.

Az első videóbírós döntés, közös múlt Kassaival

Szintén Makkelie nevéhez fűződik az első videóbírós piros lap. Az Ajax-Willem II Holland Kupa-mérkőzésen egy rossz becsúszás után elsőre csak sárgát adott Anuar Kalinak, ám kollégája visszanézte az esetet, és jelezte, piros lapot kellene adni. Szólt Makkeliének, aki megváltoztatta az ítéletét, és kiállította a játékost.

És, ha ez még nem lenne elég, akkor ő volt Kassai Viktor videóbírós segítője a Kashima Antlers-Atletico Nacional klubvébés meccsen, amelyen a magyar játékvezető a FIFA-tornák történetében először videóbíró alapján hozott meg egy döntést – egészen pontosan azt, hogy 11-es következzen. Makkelie szólt Kassainak, hogy kétes eset történhetett a 16-oson belül, a magyar bíró visszanézte azt és büntetőt ítélt.

Makkelie egyébként civilben rendőrként dolgozik.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Németh András
A német másodosztályú bajnokság feljutó helyén álló Hamburghoz szerződőtt az egyszeres magyar válogatott támadó, Németh András.
Légiósok
Varga Kevin
Török sajtóhírek szerint közös megegyezéssel szerződést bontott a Hatayspor és Varga Kevin.
Diósgyőr
Jérémie Obounet
A 20 éves Jérémie Obounet legutóbb Fehéroroszországban futballozott, most Diósgyőrben bizonyíthat.
Tovább az összes átigazoláshoz