Fotó: twitter.com/Fenerbahce_EN

Szalai Attila: "Voltak pillanatok, amikor sírtam és szomorú voltam" - ez a legfontosabb célja

Szalai Attila egy interjúban beszélt karrierje legfontosabb állomásairól.
Póczik Dávid 2023. április 19., szerda 17:18
Fotó: twitter.com/Fenerbahce_EN
Szalai Attila egy interjúban beszélt karrierje legfontosabb állomásairól.
Szerző: Póczik Dávid 2023. április 19., szerda 17:18

A magyar válogatott és a török Fenerbahce hátvédje, Szalai Attila a Transfermarktnak adott interjút, melyben karrierje eddigi fontos állomásairól beszélt. A most 25 éves labdarúgó még 13 esztendős korában került a Rapid Wien csapatához a Vasastól.

- Még mindig nagy örömmel gondolok vissza az Altach elleni profi debütálásomra, azért is, mert ez a fejlődésem szimbóluma volt. Német nyelvtudás nélkül érkeztem Bécsbe, és néhány évvel később már Ausztria egyik legnagyobb klubjában futballozhattam profi szinten. A meccs előtt nem szaladtam tízszer a WC-re, de nagyon izgultam a debütálásom előtt. Mielőtt bentlakásos iskolába mentem, a szüleim mindig elvittek az edzésekre, és ez nehéz volt. Három óra oda, három óra vissza. Az első bécsi napok persze szintén nehezek voltak, különösen azért, mert akkoriban még nem beszéltem németül, ezért voltak pillanatok, amikor sírtam és szomorú voltam. A szüleim és a Rapid edzői is támogattak ebben az időszakban, így át tudtam vészelni ezt a szakaszt - kezdte Szalai, aki azt is elárulta, hogy a bécsi évei alatt a holland PSV Eindhoven is megkörnyékezte.

- Ha megkeres egy olyan klub, mint a PSV Eindhoven, amely gazdag hagyományokkal és a jó utánpótlásképzéssel rendelkezik, természetesen büszkévé tesz. Akkor azonban csak azt a célt láttam magam előtt, hogy a Rapidnál profi labdarúgó leszek.

Miután Szalai debütált az osztrák Bundesligában, új edző érkezett a klubhoz, aki kevesebb játéklehetőséget biztosított neki, így 2017-ben Mezőkövesdre igazolt.

Mezőkövesd abszolút jó lépés volt. Akár a német Bundesliga 2-be is átkerülhettem volna akkoriban, de csak a Mezőkövesd garantálta számomra a rendszeres játéklehetőséget.

- Magyarországon jelentős fejlődésen mentem át, játékosként teljesebbé váltam. Tudatos célokat tűztem ki magam elé, és meg is oldottam őket. Legyen szó a gyorsaságról, a koordinációról vagy az állóképességről - fogalmazott Szalai, aki a kövesdi korszaka alatt lett U21-es magyar válogatott, miután Michael Boris behívta őt a nemzeti csapatba.

A balhátvédként és baloldali belső védőként is bevethető játékos 2019-ben aztán a ciprusi Apollon Limassolhoz igazolt.

Mindig is fontos volt számomra, hogy megtegyem a megfelelő és főleg érthető lépéseket, amelyek segítik a fejlődésemet. Az Apollonnál egy olyan klubot találtam, amely egyszerre játszott a bajnokságban és képviseltette magát nemzetközi szinten is.

- emlékezett vissza Szalai, akit az Apollonból hívott be először a magyar felnőttválogatottba Marco Rossi.

Emlékszem, hogy a barátnőmmel vacsoráztam, amikor Marco Rossi felhívott. Hirtelen libabőrös lettem, és éreztem, ahogy az adrenalin átjárja a testemet. Pozitívan sokkolt a hír. Bár minden alkalommal büszke vagyok, amikor a magyar mezt viselhetem, a debütálás leírhatatlan volt. Uruguay ellen játszottunk akkoriban az új Puskás Arénában. Szürreális pillanat volt, amikor hirtelen olyan sztárok ellen játszhattam 65 ezer ember előtt, mint Suárez vagy Cavani.

A török Fenerbache 2021 januárjában 2,2 millió eurós átigazolási díjat fizetett az Apollonnak, amivel Szalai bekerült a ciprusi bajnokság tíz legdrágább átigazolása közé.

- A Fenerbahce és a török bajnokság teljesen más szintet képvisel. Büszkeséggel tölt el, amikor visszatekintek a fejlődésemre. Tudatosan próbálok változtatni és elhagyni a komfortzónámat. Ezek a változások azért jók, mert az ellenfél számára kényelmetlenebbé válsz. Én viszont igyekszem alaposan szemügyre venni az ellenfeleimet; mik az erősségeik, mik a gyengeségeik. A mai futballt bizonyos sémák jellemzik, de kiszámíthatatlan is, ezért fontos ismerni a legapróbb nüanszokat is, hogy egy lépéssel az ellenfél előtt járhassunk.

Szalai szerződése 2025-ig szól a Fenernél, de az utóbbi időben már számtalan európai klubbal összefüggésbe hozták. A játékos Isztambulba érkezésekor 800 000 euró volt a piaci értéke, most 14 millió eurónál tart.

A legfontosabb dolog egy sportoló számára az éhség és a mohóság a sikerre. Amikor edzésre megyek, úgy akarok fejlődni, hogy minden edzés előrevigyen. Ami a piaci értékemet illeti, ez azt mutatja, hogy az általam választott út helyes volt. Az egyetlen dolog, amit befolyásolni tudok, az a pályán nyújtott teljesítményem, ezért mindig csak a következő ellenfelet és a következő meccset tartom szem előtt. Konkrét célom a közeljövőben, hogy a Fenerbahcéval megnyerjük a bajnokságot és a kupát

- zárta.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Csákvár / Puskás Akadémia
Öt játékos is visszatér Felcsútra
Már Felcsúton kezdik meg a felkészülést a fiatal futballisták.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz