Fotó: vasasfc.hu

Kondásnak egy éve nem volt megkeresése: "Csalódott vagyok, mindenhol sikereket értünk el, ahol dolgoztam" - Fradi-szurkolók tolták ki az elakadt autóját

A legutóbb a Vasasnál edzősködő Kondás Elemér azt mondja, ma már a külföldi edzőknek több lehetőséget, több bizalmat adnak, több tolerancia van velük szemben.
Nyikes Zoltán 2024. április 12., péntek 16:55
Fotó: vasasfc.hu
A legutóbb a Vasasnál edzősködő Kondás Elemér azt mondja, ma már a külföldi edzőknek több lehetőséget, több bizalmat adnak, több tolerancia van velük szemben.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. április 12., péntek 16:55

Kondás Elemér két bajnoki címet és két kupagyőzelmet ünnepelhetett a Debrecen labdarúgócsapatának vezetőedzőjeként, az egyik legsikeresebb magyar edző, mindmáig ő az utolsó magyar szakember, aki bajnoki címre vezette csapatát az NB I-ben. Legutóbb egy éve, április ötödikén irányított utoljára csapatot, a Vasast a Magyar Kupa elődöntőjében, ahol az akkor még első osztályú angyalföldiek 3-0-s vereséget szenvedtek az NB II-es Budafoktól.

– Teljesen korrektül váltunk el, de azon a találkozón úgy éreztem, nem volt teljesen tiszta a meccs, nem tett meg mindenki mindent azért, hogy a csapat bejusson a döntőbe. Őszinte leszek, hiányzik a kispad, a futballban élek 12 éves korom óta. Elsősorban a kihívások és az adrenalin hiányzik. Sok edzőkolléga azt mondja, jó az edzősködés, csak a meccsek ne lennének. Én pont a meccseket várom – mondta el az m4sport.hu-nak adott interjújában a 61 esztendős szakember, aki azt is elárulta, az elmúlt egy évben nem kapott megkeresést.

Dolgozott mindkét osztályban, meglátása szerint amellett, hogy más a miliő, az első osztályban jobban dominál a játék, míg a második vonal inkább fizikálisabb, több a párharc, az ütközés. A Kisvárdával feljutott, szerződést bontottak vele, a Debrecennel és a DVTK-val feljutó helyen állt az NB II-ben – szintén.

Megéri ma Magyarországon edzőnek lenni?

– Szeretek edzősködni, voltam pályaedző, második csapat trénere, sok sikerben volt részem, az elmúlt 23 év alatt kevés olyan volt, amikor nem lettünk bajnokok, kupagyőztesek, vagy nem végeztünk dobogón. Amiket elvállaltam, azokat sikerült teljesíteni, illetve részben teljesíteni, ha hagyták volna befejezni. A Lokinál türelmesebbek voltak, mostanában könnyeben váltanak edzőt, annak idején én öt és fél évig voltam ott. Ma már a külföldi edzőknek több lehetőséget, több bizalmat adnak, több tolerancia van velük szemben. A veretlenül megnyert bajnoki cím visz mindent. Előtte 1966-ban a Vasas tudta megcsinálni, és jól látszik, nem olyan egyszerű ez, hiszen azóta sem sikerült senkinek. Sok történelmi jelentőségű esemény valósult meg velem, hiszen a Loki veretlen bajnoki címe mellett a Kisvárda első NB I-es szezonjában is szerepem volt.

Ahol dolgoztam, mindenhol sikereket értünk el, kivéve a Vasast, ami nem is tett jót az ázsiómnak. Csalódott vagyok, azt gondoltam, valahol felmerül a nevem, de jelentkezni nem fogok, ha valahol szükség van rám majd szólnak

– mondta azzal kapcsolatban, mit tart pályafutása legnagyobb sikerének.

A debreceni bajnoki címekben szerinte fontos szerepe volt annak, hogy a jó játékosok, jó emberek is voltak, akik jó közösséget alkottak. Mindenki végezte a dolgát és ezért sikeres tudott lenni a csapat. Fontos, milyen emberek vannak egy csapatban, de a csapat saját magát formálja. Véleménye szerint más lélektana van a dobogóért küzdeni mint a kiesés elkerüléséért hajtani, utóbbi sokkal nagyobb nyomás edzőnek játékosnak egyaránt, de a labdarúgókat jobban befolyásolja, mert hamar eltudják veszíteni a hitüket.

– Kell, hogy legyen mindenkinek egy belső motivációja. Sokszor mondják, hogy nem tudjuk motiválni a játékost. Azt, amelyiket motiválni kell, megeszi a fene. Azt csinálja, amit szeret, ezért még erkölcsi és anyagi juttatás, elismerés is jár. Ha egy játékosnak nincs meg a belső motivációja, hagyja abba a futballt – véli Kondás, aki szerint nem volt olyan megbízatása, amit megbánt volna, még a Vasas sem. – Ha az embert hívja egy patinás klub, azt el kell vállalni. Úgy gondoltam, nagy nevű játékosok vannak ott, velük meg fogjuk tudni oldani a bennmaradást, ami valószínűleg az én hibám, mert a siker az közös, a sikertelenség mindig az edző hibája. Abban a csapatban nem mindenki nyújtotta azt a teljesítményt, amit elvárhattunk volna.

Vannak ma Magyarországon olyan edzők, akik hasonlóképen meg tudnák oldani azt, amit a külföldiek. Több lehetőséget lehetne adni a magyar edzőknek, miközben egyre több helyen hoznak külföldieket

– véli Kondás, aki önmagát olyan edzőnek tartja, aki szigorú is tud lenni, de tud poénkodni is, amikor viszont munka van, akkor munka van, utána jöhet a szórakozás, de a kettőt nem szabad összekeverni.

Az interjúban Kondás szót ejtett arról is, hogy gyakran megállt már beszélgetni számos klub szurkolóival az elmúlt évek során.

– Nagyon sok helyen lehet sok szurkolóval beszélgetni, például Zalaegerszegre elmentünk megnézni a ZTE-Fradi meccset egy akkori Vasas-kollégámmal, és sajnos elakadtunk, mert nem a betonon parkoltunk, hanem a füves részen. Pont a Fradi-szurkolók toltak ki minket. Nincs ezzel semmi gond, rengeteg szurkolóval találkozok és szívesen beszélgetek el velük. Teljesen mindegy, milyen szurkolók, mindenkit emberszámba veszek addig a szintig, amíg ő is megadja a tiszteletet – mondta Kondás.

Olvastad már?
"Egy ideig kóstolgatnak, erősnek kell lenned, hogy légiósként elfogadtasd magad" - interjú a Serie A küszöbén álló legkisebb Dragónerrel
19 évesen nagyon világos jövőképpel rendelkezik. Egy ugrásra van a Serie A-tól, igaz, az Empoli élet-halál harca a bennmaradásért nem kedvez a fiatalok szerepeltetésének. Nagyon nagy hatással van rá az olasz futball, biztos benne, hogy a legjobb helyen van, hiszen Olaszországban nevelik a legjobb, legsokoldalúbb védőket. Megtapasztalta, hogy a légiós élet nem a legkönnyebb, főleg tizenévesen, de azzal is tisztában van, hogy szenvedés nélkül nem lehet komoly célokat elérni. Nagy álma, hogy egyszer a Romában futballozhasson. Interjú Dragóner Áronnal, az Empoli védőjével.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár
Szabó Levente
A tavaszt a DVTK-nál töltött Vidi-csatár, Szabó Levente iránt német, holland és svájci csapatok is érdeklődtek. A hírek szerint a 24 éves játékos végül Németországban folytathatja. (Sportál)
Fradi
Dionisi másnak is kell
A 44 éves olasz szakember nemcsak a zöld-fehéreknél, hanem az olasz élvonalban szereplő Cagliarinál is jelölt a kispadra.
ZTE
Velük erősíthetnek
Két Budafok-játékossal, a kapus Gundel-Takács Bencével és a középpályás Csonka Andrással erősíthet a ZTE. (NSO)
Tovább az összes átigazoláshoz