Fotó: Nafta Lendava

Furcsa feljutás után jövőre is lesz magyar edző egy külföldi élvonalban: „Innen könnyebb lesz komolyabb összegért játékost eladni“

A lendvai Naftát első évében feljuttató Bozsik József a Csakfocinak beszélt a szlovén élvonal jelentette kihívásokról és lehetőségekről.
Budai László 2024. május 23., csütörtök 13:25
Fotó: Nafta Lendava
A lendvai Naftát első évében feljuttató Bozsik József a Csakfocinak beszélt a szlovén élvonal jelentette kihívásokról és lehetőségekről.
Szerző: Budai László 2024. május 23., csütörtök 13:25

Mivel a szlovén élvonalban 8. helyen zárt NK Rogaška nem kapott licencet, így a helyi másodosztály ezüstérmese, az egyébként osztályozós pozíciót kivívó (ám a történtek fényében az osztályozót már le nem játszó) lendvai Nafta indulhat a következő szezonban a legjobbak között. Ez magyar szempontból azért érdekes, mert a Nafta a ZTE testvércsapatának számít, a zalai klubhoz hasonlóan ugyanúgy Végh Gábor a tulajdonosa, az együttest Bozsik József irányítja, és évről évre játszanak ott magyar labdarúgók.

A Csakfoci ennek apropóján kereste meg Bozsik Józsefet, aki arról is beszélt, milyen sűrű időszak vár így rájuk a következő időszakban.

- Várjuk még a hivatalos jelentést a szövetségtől, hogy minket kérnek fel, de igen, a szabályok értelmében mi indulhatunk az élvonalban - erősítette meg a Nafta Lendava vezetőedzője, Bozsik József a Csakfocinak a feljutás tényét. - Jövő héten kezdjük meg az egyeztetéseket a folytatásról, ebbe beletartozik a keret összeállítása, a stadion fejlesztése, az infrastruktúra kialakítása, és minden egyéb, ami szükséges az első osztályhoz.

Bozsik azt is elmondta, mekkora feladat lesz számára, hogy immáron egy külföldi élvonalban bizonyíthat edzőként.

Nagy kihívás, sőt, már az is az volt, hogy magyar edzőként kijöttem Szlovéniába, a másodosztályba dolgozni. Az infrastrukturális fejlesztések folyamatosan zajlanak, átadtuk az edzőközpontot, a város dolgozik a stadion felújításán. A tulajdonos úrral abban egyeztünk meg, az a cél, hogy ezekkel a fejlesztésekkel párhuzamosan szakmailag is készen álljunk a legmagasabb szintre. Azt egyikünk sem gondolta, hogy ilyen gyorsan, már az első évben sikerül a feljutás.

- A felnőttcsapat mellett én irányítom az utánpótlás-együtteseket is, mivel itt csak páratlan korosztályok vannak, így ez nyolc csapatot jelent összesen. Itt az volt a tervünk, hogy alulról építkezzünk, azaz kezdjük a legtehetségesebb U13-asokkal, majd aztán az U15-U17-U19-es együttesek kapcsán is országos szintre bővítsük az integrálást. Most ezzel is megelőztük kicsit a terveket, az U15 és az U17 feljutott, az U19 már tavaly megtette ezt, de elsősorban az előbb említett, alulról való építkezésre való koncentrálás miatt ebben az évben nem tudott bennmaradni. Bízunk benne, hogy egy év múlva újra összejön nekik is az első osztály.

Bozsikot arról is kérdeztük, hogy a magyar játékosok számára milyen előnyöket jelenthet a feljutás.

- Sokkal nagyobb mozgásteret ad majd az élvonal.

A legtehetségesebbek ugyanis most már itt is a legjobbak között tudnak játszani, adott esetben valaki el is döntheti akár, hogy melyik út a szimpatikusabb számára, a magyar vagy a szlovén bajnokság. A játékosok értékesítése szempontjából a Zetének persze sokkal inkább a magyarokra kell koncentrálnia, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség is a hazai fiatalok szerepeltetéséért adja a központi támogatást.

- De így lesz lehetőségünk arra, hogy ha olyan külföldi kerül képbe, aki a Zetébe nem fér be, akkor őt a Lendvában építsük fel, és akár onnan értékesítsük a játékjogát vagy megadjuk az esélyt neki, hogy kiszorítson valakit a Zalaegerszegből. A Lendva és a ZTE utánpótlása, valamint a két csapat felnőtt élvonalban szereplő csapata jól le tudja fedni a magyar és a külföldi játékosokat is.

Bozsik végezetül arról beszélt, a szlovén első osztályú piacról talán könnyebb lehet jobb áron is eladni labdarúgókat.

- Köztudott, hogy a körülöttünk lévő bajnokságokból komolyabb összegekért tudnak eladni futballistákat, mint Magyarországról, ahonnan sok klub csak 100-200 ezer eurót tud így keresni. Míg egy szerb élvonalban szereplő Topolya például nemrég 5 millió euróért adta el egyik játékosát.

Ha Szlovéniát nézzük, akkor maga az érdeklődés szerintem ugyanolyan élénk, mint Magyarországon, de érdekes, hogy innen könnyebb komolyabb összegért értékesíteni.

Olvastad már?
A Fradi komoly riválist kapott: A Serie A-csapatnál Ranieri utódjának nézték ki a zöld-fehérek egyik edzőjelöltjét
A 44 éves olasz szakember nemcsak az FTC-nél, hanem az olasz élvonalban szereplő Cagliarinál is jelölt a kispadra.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Kölcsönadás
Zuigéber Ákos a következő idényt a Budafok csapatánál tölti majd kölcsönben. A 21 éves támadó tavasszal a Szegednél szerepelt, 11 bajnokin egy gólt szerzett. (mtkbudapest.hu)
ZTE
Zoran Lesjak
A szlovén élvonalbeli lendvai Nafta bejelentette a Zalaegerszegtől távozó Zoran Lesjak érkezését.
Szentlőrinc
Távozott a vezetőedző
A Szentlőrinc tulajdonosának döntése értelmében távozott a vezetőedzői posztról Pichler Gábor. A Csakfoci korábbi értesülése szerint Waltner Róbert lesz a klub új trénere.
Tovább az összes átigazoláshoz