Ez a 10 játékos keresi a legtöbb pénzt a magyar kluboknak mostantól - minden, amit tudni kell az MLSZ óriási módosításáról

Fiatal-szabály helyett 4 milliárd forintos produktivitási alap, pontrendszer és szorzók, akár 350 egyesület is részesülhet az MLSZ-pénzből. A csakfoci.hu bemutatja, hogyan változik a tehetségek kinevelését premizáló rendszer.
Dudás Gábor 2018. március 23., péntek 8:47
Fiatal-szabály helyett 4 milliárd forintos produktivitási alap, pontrendszer és szorzók, akár 350 egyesület is részesülhet az MLSZ-pénzből. A csakfoci.hu bemutatja, hogyan változik a tehetségek kinevelését premizáló rendszer.
Szerző: Dudás Gábor 2018. március 23., péntek 8:47

Fiatalok: Pénzügyi kényszer helyett...

Az MLSZ úgy döntött, hogy változtat az eddigi fiatal-szabályon és az új szezontól egy produktivitási alapot hoz létre 4 milliárd forinttal, amelyből a nevelőegyesületek részesülnek. Eddig valamelyest egyszerű volt a rendszer, azok az NB I-es klubok, amelyek a mostani idényben minimum 17 bajnoki mérkőzésen szerepeltettek legalább egy 1997. január 1-je után született játékost, részesedtek a jelenlegi forrásból.

Az MLSZ szerint azonban ez több problémát is felszínre hozott, mivel a fiatal játékosokra minden klubnak nagy szüksége volt, ezért jóval feljebb tudták srófolni a fizetési igényüket. Több esetben a pénzügyi kényszer felülírta a szakmai döntést, vagyis akadtak olyan klubtulajdonok, akik mindenáron elvárták, hogy a fiatal futballista pályára lépjen. A csapatok részéről felmerült a versenysemlegesség korlátozása is, valamint sok esetben a fiatal-szabályból kiöregedett játékosok pályafutása megbicsaklott, mivel előfordult, hogy a klubok csak addig játszatták őket, amíg pénzt hoztak a konyhára. Mostanra az is biztosra vált, hogy a 12 NB I-es klub közül öt egészen biztosan nem tesz már eleget a fiatal-szabálynak és további négy csapat is a határon mozog.

A mostani elosztás sokkal szofisztikáltabb és azáltal talán igazságosabb is lesz, legalábbis a nevelőegyesületek egészen biztosan jobban járnak majd. Az új rendszernek köszönhetően az árfelhajtó hatás mérséklődhet, az edző akkor állítja be a fiatalt, ha alkalmasnak tartja, jelentősen honorálják a nevelőmunkát és saját akadémiai klubmodell kialakítására ösztönözheti a klubokat, hogy minél több tehetséget neveljenek saját részre. Az sem mellékes, hogy eddig 12 NB I-es és 20 NB II-es klub részesedett a forrásból, mostantól azonban 300-350 egyesület fog.

Érdemes leszögezni pár fontos tényt: a képzési időszak a játékos 19 éves koráig tart, vagyis csak azok az egyesületek részesülnek a produktivitási alapból, akiknél 19 éves koráig játszott az adott fiatal.

Ugyanakkor a rendszer csupán 2007-ig nyúlik vissza, ami azt jelenti, egy futballista akkor termel pénzt a csapatainak, ha 2007. január 1-je után töltötte be 19. életévét. A szövetség azt a labdarúgót tekinti saját nevelésűnek, aki minimum három évet töltött annál a klubnál, ahol profiként bemutatkozott az NB I-ben vagy NB II-ben.

Súlyoznak és szoroznak

Nézzük a lényeget! A magyar játékosokat 0,25-ös szorzótól 3-as szorzóig sorolta be az MLSZ (kor, bajnokság és válogatottság alapján) és ezeket a pályán töltött percekkel szorozzák be. Honlapunk információja szerint egy ilyen pont 4 ezer forintot jelent a nevelőkluboknak.

Íme, a szorzók:

NB III - U19-es játékos: 0,25-ös szorzó

NB II - 23 éves korig: 0,5

NB II - U21, U20, U19-es játékos: 0,75, 1, 1,25

NB I - 25 éves korig: 1

NB I - U21-es, U20-as, U19-es játékos: 1,5, 2,0, 2,5

U17-es, U19-es, U21-es válogatott: 1, 1,5, 2

Kiemelt külföldi bajnokságok, TOP 5 bajnokságok II. osztálya: 2,0

Bajnokok Ligája, Európa Liga: 2,5

TOP 5 bajnokság: 3,0

Felnőtt A-válogatott: 3,0

Saját nevelés extra szorzó (NB I, NB II): 1,2

 

Gulácsi, Kádár és a Honvéd-tehetség is nagy pénzt hozhat

Mindent összevetve, jelenleg Gulácsi Péter ilyen szempontból a legértékesebb játékos, aki eddig 10 350 pontot termelt ebben a szezonban az MTK-nak, mint nevelőklubnak, ami mintegy 41 millió forintot jelent.

Az NB I-es játékosok közül a Honvéd fiatalja, Bánó-Szabó Bence áll a legjobban, jelenleg 4 101 ponttal, ezzel több mint 16 millió forintot "gyűjtött", melynek fő kedvezményezettje a Honvéd. A klubok számára azok a saját nevelésű U19-es játékosok lesznek a legértékesebbek, akik az első csapatban szerepelnek, egy ilyen labdarúgó megközelítőleg 1 millió forintot ér meccsenként a nevelő klubjának vagy klubjainak.

A rendszer sajátosságának köszönhetően természetesen előállnak majd olyan helyzetek, amikor egy adott csapat az ellenlábasnak gyűjt pénzt, például Thomas Doll ahányszor berakja a Ferencvárosba Botka Endrét, minden alkalommal a Honvéd (valamint a Goldball FC) gazdagodik.

A 10 legproduktívabb játékos a 2017/18-as (még nem lezárt) idényben:

1. Gulácsi Péter (Kedvezményezett: MTK)

2. Kádár Tamás (Kedvezményezett: Zalaegerszeg)

3. Korcsmár Zsolt (Fő kedvezményezett: Újpest)

4. Korhut Mihály (Fő kedvezményezett: DVSC)

5. Bese Barnabás (Fő kedvezményezett: MTK)

6. Bánó-Szabó Bence (Fő kedvezményezett: Honvéd)

7. Gyurcsó Ádám (Fő kedvezményezett: Videoton)

8. Kiss Bence (Fő kedvezményezett: Haladás)

9. Tóth Máté (Fő kedvezményezett: Haladás)

10. Lang Ádám (Fő kedvezményezett: Veszprém)

A rendszernek nyilván lesznek nyertesei és akadhatnak olyan klubok, amelyek az új elosztással esetleg rosszabbul járnak. Az szinte biztos, hogy a nevelésben élen álló klubok, az MTK vagy éppen a Honvéd, jobban jár majd, mint a korábbi fiatal-szabállyal.

PRIVACSEK ANDRÁS

Neked ajánljuk
Átigazolások
Asteras Tripolis
Ádám Martin
A görög Asteras Tripolis hivatalos honlapján jelentett be Ádám Martin érkezését.
NB I
Meshack Ubochioma
Egyelőre nincs még klubja Meshack Ubochiomának, akivel július elején bontott szerződést a ZTE.
Légiósok
Ádám Martin
Úgy tűnik, egyre közelebb a megegyezés a görög Aszterasz Tripolisz és Ádám Martin között.
Tovább az összes átigazoláshoz