Fotó: ujpestfc.hu

Az Újpest csapatkapitánya: "A 6-0-nál még labdaszedő voltam; soha nem volt ilyen jó a csapatom" - interjú a derbi előtt

29 évesen lett először hosszabb időre az Újpest csapatkapitánya Banai Dávid, aki a tizedik derbijére készül a Ferencváros ellen, és nem zavarja, hogy ezrek szidják majd a hazai B-középből. A lila-fehérek saját nevelésű kapusa szerint soha nem volt ilyen jó az Újpest, mióta ő az első csapatnál szerepel, szerinte Nebojsa Vignjevic nyugodtabb és türelmesebb, mióta visszatért, de azt is elmesélte, hogyan gyógyult fel egy, a pályafutását is veszélyeztető betegségből, és hogy hogyan alakult számára az elmúlt másfél évtized két legemlékezetesebb Fradi-Újpest rangadója. Interjú.
Dudás Gábor 2023. október 27., péntek 12:45
Fotó: ujpestfc.hu
29 évesen lett először hosszabb időre az Újpest csapatkapitánya Banai Dávid, aki a tizedik derbijére készül a Ferencváros ellen, és nem zavarja, hogy ezrek szidják majd a hazai B-középből. A lila-fehérek saját nevelésű kapusa szerint soha nem volt ilyen jó az Újpest, mióta ő az első csapatnál szerepel, szerinte Nebojsa Vignjevic nyugodtabb és türelmesebb, mióta visszatért, de azt is elmesélte, hogyan gyógyult fel egy, a pályafutását is veszélyeztető betegségből, és hogy hogyan alakult számára az elmúlt másfél évtized két legemlékezetesebb Fradi-Újpest rangadója. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2023. október 27., péntek 12:45

"Mindig úgy kell készülnie egy kapusnak, hogy ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet"

Az utóbbi hetekben csapatkapitány lettél, kezdőkapus vagy, jól is megy a védés.

- A Mezőkövesd elleni mérkőzés után jelezte a vezetőedző, hogy akkor én kezdek. Kellett is már nekem, hogy bizalmat kapjak, hiszen azért jó ideje nem léptem pályára stabilan. Nyilván mindenkinek ad egy plusz löketet, ha a meccsben van. Én is éreztem azért magamon, hogy rég volt tétmérkőzésem, és az edzést meg az edzőmeccseket nem tudod ehhez hasonlítani. Csapatkapitány már voltam korábban, de így, huzamosabb ideig nem, úgyhogy ez nagy megtiszteltetés, de plusz felelősséget emiatt nem érzek, nem is szeretem az ilyesmit, és szerintem ez nem is szabad, hogy ez teher legyen - mondta Banai Dávid, az Újpest 29 éves kapusa és csapatkapitánya a csakfoci.hu-nak.

Újpesten az elmúlt években szinte folyamatos rotáció van kapusposzton, ritkán tudott bárki is hosszú távon megragadni a gólvonalon. Ez egy elég különleges helyzet, mert a legtöbb klubnál azért lehet tudni, hogy hosszú távon ki a tényleges kezdőkapus. Nálatok miért nem?

- Azért szerintem az elmúlt két-három évben már inkább én védtem. De valóban, voltak sérülések, nekem is volt egy nagyobb, tavaly októberben a szalag szakadt el a vállamban, aztán a bokámmal volt baj, meg jött a vb és jött Nikolic is. 

Azt nyilván tudtuk a mostani bajnokság kezdetén, hogy vele fog majd kezdődni a csapat névsora, de aztán láttad te is, hogy a harmadik-negyedik meccs után már jött is a váltás. Mindig úgy kell készülnie egy kapusnak, hogy ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

Nikolic a Mezőkövesd ellen nagyot hibázott és te kerültél a kapuba. Ilyenkor mit érez egy kapus? A csapattárs bakizik, az nyilván nem jó, de közben meg így jön el számára a lehetőség. 

- Ez ugye a vezetőedző döntése volt, de ez senkinek nem jó érzés. Mi ugye többet dolgozunk együtt, mint a mezőnyjátékosok, jóban is vagyunk is egymással, de ezt elmondhattam a korábbi posztriválisaimról is. Mi mindig, minden téren egymást segítjük, mindegy, hogy ki véd éppen, a meccsek előtt az a dolgunk, hogy a másik meccsek előtti felkészülésében is minél többet segítsünk. A hibáját nem boncolgattuk különösebben, az benne van a játékban, ugyanúgy hibázhatott volna egy mezőnyjátékos is, de ha a kapus teszi, az mindig látványosabb. Neki akkor nem jött ki jól a lépés, de ez előfordul. 

"Próbáljuk magyarul tanítani a külföldieket"

A szurkolók is eléggé kritikusak voltak Nikoliccsal a hibája után. Neked magyar kapusként ebből a szempontból könnyebb dolgod van, veled szerinted engedékenyebbek?

- Nem, főleg nem Újpesten. Ez egy nagymúltú klub, itt minden héten eredményt kell elérni. És jó látni, hogy végre az első háromban tud lenni az Újpest, jó lenne ott is maradni az idény végéig. 

Milyen ez a mostani Újpest a korábbiakhoz képest?

Szerintem mióta az első csapatnál vagyok, nem volt ilyen jó az Újpest. 

Miben és miért a legjobb a mostani csapat?

- Abban, hogy meccseket tudunk nyerni - de tényleg! Az utóbbi években sokszor még akkor is kikaptunk, ha jól játszottunk. Most viszont van, hogy nem megy úgy a csapatnak, de valaki villan egyet és győzünk. Ez egy nagy különbség. 

Egy elég nemzetközi öltözőben kell csapatkapitányként is helyt állnod. Hogyan megy a többiekkel a kommunikáció, nincsenek nehézségek?

- Nincs ebből semmi gond, több magyar is van ugye az öltözőben, de egyébként is angolul megy a beszélgetés egymás között, sőt, próbáljuk magyarul tanítani is a külföldieket...hogy kinek megy már jól? Hát, Brankónak (Pauljevic - a szerk.) eléggé, de például Ogi (Radosevic - a szerk.) is teljesen jól, mondhatni tökéletesen beszél már magyarul. 

(Fotó: ujpestfc.hu)

"Mondhatjuk, hogy „megúsztam”, de akkor is a csapat része voltam"

Több mint 20 éve játszol Újpesten, megfordult a fejedben az elején, hogy egyszer még csapatkapitány leszel?

- Hivatalosan 2002 óta tartozom a klubhoz, de nem, nem is gondoltam rá. Akkor maximum az járt a fejemben, hogy mikor megyek Újpest-meccsre, rendszeresen kint voltam akkoriban is.

Pont nemrég beszéltük Simon Krisztiánnal, hogy az akkori 6-0-s meccsen még labdát szedtem neki...az a találkozó egy örök emlék, emlékszem minden pillanatára. 

A tavalyi 0-6-ból viszont kimaradtál...arra hogy emlékszel?

- Az egy eléggé összetett történet volt a számomra...Pont a meccs előtti edzésen szakadt el részlegesen a bokaszalagom, egész éjjel aludni sem tudtam, közben a doktorral is egyeztettünk, ki is jött hozzám házhoz, éjfél-fél egy körül. Mondta, hogy megpróbálhatjuk, hogy játszom, de azzal akár még nagyobb bajt okozhatunk. A meccsről meg...túl fájó emlék, beszélni sem könnyű róla.

Mondhatjuk, hogy „megúsztam” a vereséget a pályán, de akkor is ugyanúgy a csapat része voltam. 

"Szeretek a Fradi-pályán védeni, még úgy is, hogy szidnak"

A mostani derbin Dibusz Dénes fog a másik kapuban állni minden bizonnyal. Hogy látod, miben jobb nálad? És van-e esetleg olyan szegmens, amiben viszont te állsz előrébb?

- Nem is szoktam és nem is szeretek így elemezni, más kapusokról beszélni. Mi, kapusok nem szoktunk egymásról se jót, se rosszat mondani, de nyilvánvaló, hogy nem véletlenül áll ő a Ferencváros és a magyar válogatott kapujában is, mindkét csapatnak elsőszámú kapusa, és mindkét csapat sokat is köszönhet neki. Jó a viszonyunk, nem mondom, hogy közeli barátok vagyunk, de szoktunk beszélgetni egymással, ha találkozunk. 

Most jön a tizedik derbid, és bár voltak azért súlyosabb vereségei az Újpestnek, de volt, amikor nagyon kevésen múlt, vagy balszerencsésen alakult a számotokra a rangadó. Te is részese voltál egy jó néhány ilyen meccsnek. Min múlik az, hogy ezeket a szorosabb helyzeteket nem tudjátok a magatok javára fordítani a Fradi ellen?

- Arra például pontosan emlékszem, hogy az első Fradi elleni mérkőzésen szereztem az eddigi egyetlen pontomat a csapattal...remélem, a tizediken is összejön majd legalább egy. Hogy miért alakul így mindig? Szerintem ez egy ilyen meccs, ennyi néző előtt, nagyon számít az aznapi forma, de ott tényleg bármi megtörténhet.

Újpesti gyerekfocistaként is ennyire fontos volt a Ferencváros elleni meccs? 

- Amikor már idősebbek voltunk, úgy az U15-től kezdve már voltak parázs meccseink, a hangulat ott is mindig megvolt. Arra emlékszem, hogy azért többször, jóval többször meg tudtam verni a Fradit a csapattal. Emlékezetes ellenfél? Az biztos, hogy Bese Barnabás ellen játszhattam, akkor ő a Ferencvárosnál szerepelt.

Milyen érzés odafutni újpesti kapusként a Fradi B-közép elé? Meg lehet ezt szokni?

- Szeretek ott védeni, még úgy is, hogy szidnak...de ezzel nem igazán foglalkozom, azért már védtem szerintem az Üllői úton vagy ötször. Nyilván pörget ez a dolog, én is azt szeretem, ha vannak nézők, nagy löketet ad hazai pályán is, hogy nem 1-2 ezren vannak, hanem 5-6-7 ezren. 

"Volt már olyan edzőm is, aki megmondta, hová kell vetődnöm"

A Fradit felboncoltátok már? Megvannak az esetleges gyenge pontjai?

- Még nem volt meg a nagy elemzés, de ugye játszanak is még a Konferencia Ligában (az interjú még a csütörtöki EKL-meccs előtt készült - a szerk.). Biztos, hogy bele fogok nézni, sőt, végig is nézem, ha a kislányom engedi. Persze a belgiumi meccsből sok tanulságot nem lehet majd levonni, nagyon más találkozó lesz, mint a vasárnapi derbi, de azért szerintem nagyjából lehet majd látni, mit akarnak játszani.

Kapusként hogyan készülsz külön a rangadóra?

- A szögletek, beadások, szabadrúgások és persze a 11-esek is kiemelt szerepet kapnak ilyenkor.

Most át is kell őket újra böngészni, mert Varga Barnabás ugye sérülés miatt kiesett az ellenfélnél, pedig rá készültünk volna a büntetők kapcsán. Most is, mint minden meccs előtt, a kapusedzőnkkel végigvesszük, ki hová rúghatja a 11-est, videózunk és rajzolunk is, de nem mindig az addigi statisztika dönt sajnos (nevet). De volt már olyan edzőm is, aki egyszerűen megmondta, hová kell vetődnöm, amikor egy adott rúgó szóba került.  

A jó szereplés miatt is nyugodtabb most Újpesten a légkör? Mintha jóval harmonikusabb lenne a csapat viszonya a szurkolókkal...

- ... és ez meg is látszik a nézőszámokon is szerintem! Az, hogy ennyire, ilyen számban támogatnak minket, az egyértelmű, hogy az eredmények miatt van. A csapat is olyan állapotban van most, hogy tudjuk nyerni a meccseket, így azért kicsit mindenki nyugodtabb.

(Fotó: ujpestfc.hu)

"Vignjevic? Higgadtabb, nyugodtabb, türelmesebb lett"

Újpesten sokszor előfordult korábban, hogy a szurkolók egy-egy fontos meccs előtt meglátogatják a csapatot edzésen. Most volt már ilyen? 

- Egyelőre nem és nem tudom, hogy mi lesz, szombaton majd kiderül. De nem is szokták ezt bejelenteni, egyszerűen csak megjelennek és meglepnek minket. 

Ha esetleg legyőzitek a Fradit, ki lehet már jelenteni, hogy az Újpest dobogóesélyes, vagy akár bajnokesélyes csapat is?

- Szerintem ennyire még nem kell elé menni a dolgoknak, most megy még csak el a bajnokság egyharmada. De szerintem mindenki elégedett lenne, ha az idény végén a top 3-ban végeznénk. A kupagyőzelemmel együtt persze meg különösen. 

Másodszor dolgozol együtt Újpesten Nebojsa Vignjeviccsel. Szerinted változott valamiben az első időszakához képest?

Szerintem egy kicsit higgadtabb, nyugodtabb lett, türelmesebb sokkal a pálya szélén, az edzéseken. De minden más maradt nála, amit ő képvisel.

Volt egy időszak, hogy komoly egészségügyi gondod volt, és felvetődött, hogy be is fejeződik emiatt a pályafutásod. Hogyan alakult végül számodra ez minden bizonnyal elég riasztó történet? 

- 2017-ben el kellett távolítani a lépemet, de hál'Istennek végül folytatni tudtam a pályafutásomat és nem is kellett sokat kihagynom, hiszen épp a téli szünet előtt műtöttek meg, egy vagy másfél hónapot nem is mozoghattam. Eléggé nehezen éltem meg azért azt az időszakot, fogalmam sem volt róla, hogy mi lesz, hogy futballozhatok-e még, ha eltávolítják a lépemet. De a doktor úr gyorsan megnyugtatott, hogy nincs gond, lép nélkül lehet élni és élsportolni is. És lekopogom, azóta is teljesen panaszmentes vagyok. 

Nektek, játékosoknak milyen kapcsolatotok van a tulajdonossal, Roderick Duchatelet-lel? Szoktatok beszélni vele? Te mikor találkoztál vele?

- Szokott ugye járni a mérkőzésekre rendszeresen, gyakran látjuk a stadionban. A legutóbbi kupagyőzelem után még az öltözőbe is bejött, velünk ünnepelt együtt, meg utána aztán a banketten is. Szerintem legutóbb nőnapkor, a virágosnál találkoztam vele hosszabban és akkor beszéltünk is.

DUDÁS GÁBOR

Olvastad már?
Tilos passzolni Böde, Tököli és Bognár megszelídítőjével: "A pillanatnyi haszonért odaadhatod a bőrödet, de semmi értelme"
Nincs még egy vezető az NB I-ben, aki ilyen régóta irányítja ugyanazt a klubot. Amikor feljutottak, nem volt pénzük erősítésre, de így is simán bennmaradtak, most pedig már a 18. évüket kezdték meg zsinórban a legmagasabb osztályban és közben jártak a nemzetközi kupában is. A Paks most sem tartozik a gazdag klubok közé, de menet közben rájöttek, milyen gesztusokkal, apró trükkökkel lehet vonzóvá tenni a csapatot a játékosok számára. Haraszti Zsolt rendületlenül kormányozza a paksi hajót, miközben zsinórban három éven át gólkirályt adott a klubja az NB I-nek. A Paksot ma már nem divat lesajnálni, inkább másolni. Haraszti igyekszik mindenkivel jó viszonyt ápolni a magyar labdarúgásban, mert azt vallja: ha nincs erős gazdasági háttered, akkor erős emberi kapcsolatokat kell építeni. Volt, hogy megálmodta a Paks kiesését, a csapat azonban tett róla, hogy az álom ne váljon valósággá. A csakfoci.hu Haraszti Zsolt titkát igyekezett megfejteni.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Paks
Hegedűs János
Hegedűs János a Paksi FC kölcsönjátékosaként szerepel majd az új szezonban az FK Csíkszereda együttesében.
Hertha
Dárdai Márton
Német sajtóhírek szerint bizonytalan Dárdai Márton jövője a Herthánál. A magyar válogatott védőre számítana klubja, ő azonban szívesebben futballozna az élvonalban.
BVSC
Pekár László
Csábi József vezetőedző remekül ismeri a legújabb kiszemeltet.
Tovább az összes átigazoláshoz