Az ETO bajnoka: „A Vasas komplettebb, jobb csapat, már Győrben kiharcolhatja a feljutást” - szakértői elemzés

Hétfőn az ETO-Vasas rangadón szinte biztosan eldől, hogy melyik csapat jut fel az NB I-be. A szó szerint sorsdöntő rangadó előtt honlapunk megkereste Pátkai Mátét, aki mindkét klubnál meghatározó szerepet töltött be: az ETO-val bajnoki címet nyert 2013-ban, míg a Vasasnál pályafutása utolsó éveit töltötte. A 23-szoros válogatott középpályás összehasonlította az ETO-t és a Vasast.
Privacsek András 2024. május 17., péntek 15:05
Hétfőn az ETO-Vasas rangadón szinte biztosan eldől, hogy melyik csapat jut fel az NB I-be. A szó szerint sorsdöntő rangadó előtt honlapunk megkereste Pátkai Mátét, aki mindkét klubnál meghatározó szerepet töltött be: az ETO-val bajnoki címet nyert 2013-ban, míg a Vasasnál pályafutása utolsó éveit töltötte. A 23-szoros válogatott középpályás összehasonlította az ETO-t és a Vasast.
Szerző: Privacsek András 2024. május 17., péntek 15:05

Gera higgadtsága vagy a győri sokkhatás vezet eredményre?

Mindkét együttest viszonylag új edző irányítja, hiszen Borbély Balázs még egy hónapja sincs az ETO-nál, míg Gera Zoltánt február végén nevezték ki a Vasasnál.

- Az egyértelműen kijelenthető, hogy mindkét csapatnak jót tett az edzőváltás - kezdte Pátkai Máté a csakfoci.hu-nak. - A Vasas teljesítménye sokkal kiegyensúlyozottabb lett Gerával. Az ő higgadtsága, megfontoltsága, profizmusa, magabiztosságot ad a játékosoknak. Mindez a pályán is meglátszik. Míg ősszel sok pontot buktak el a hajrában, tavasszal ez már kevésbé jellemző rájuk. Az ETO-nál valószínűleg az újabb edzőváltásban látták az utolsó esélyt. Egyfajta sokként hatott a csapatra, hogy mély gödörbe, szinte kilátástalan helyzetbe került, majd Borbély Balázs érkezésével ebből a sokkból pozitív energiákat nyertek és háromból három meccset hoztak.

Tapasztalt vagy fiatal kapus?

Mivel az ETO győzelmi kényszerben van, ugyanakkor a biztos feljutást a Vasasnak is csak a három pont jelentené, előfordulhat, hogy a kapusoknak sok dolga lesz.

- Akár a kapusok teljesítménye közti különbségen is múlhat a győzelem. Jova Levit kiválóan ismerem, egy nagyon tapasztalt, NB I-es rutinnal is rendelkező kapus, aki kiélezett helyzetekben is képes kiemelkedő produkcióra. Győrben Ruisz Barna jól védett a szezon nagy részében, az utolsó három meccsen azonban Gyurákovics Erik kapott lehetőséget az új edzőtől. Egy 24 éves, tehetséges, ugyanakkor nagyon kevés tapasztalattal rendelkező kapusról beszélünk. A szerepeltetésében lehet némi kockázat, ugyanakkor az is benne van, hogy feldobja a nagy tét, ami jó hatással lesz a teljesítményére.   


Fotó: mlsz.hu

Melyik arcát mutatja a Vasas védelme?

A Vasas eddig öttel kevesebb gólt kapott a bajnokságban, mint a riválisa és kiegyensúlyozottabbnak tűnik a védelme, de idegenben olykor meginognak.

- Összeszokottabbnak, erősebbnek tartom a Vasas védelmét, Pávkovics, Baráth és Otigba is kellő rutinnal rendelkezik már.

Érdekesség azonban, hogy amíg hazai pályán szinte tökéletesen zárnak és alig kapnak gólt, az idegenbeli meccsekről ez nem mindig mondható el. Kulcskérdés lehet, hogy ezúttal melyik formáját mutatja a védelem.

A győrieket nem érzem olyan stabilnak hátul, nagyon sok múlik Szépe játékén, aki képes vezérré válni és összefogni a társakat, ráadásul a pontrúgásoknál az ellenfél kapuja előtt is veszélyes.

Bumba jelentheti a különbséget?

A középpályán mindkét csapatban találunk kiemelkedő egyéniséget, a hazaiaknál Claudiu Bumbát, míg a vendégeknél Berecz Zsombort.

- Bumba az utóbbi hetekben újra átlagon felüli teljesítményt nyújt, kiválóan lát a pályán és gólerős is. Ugyanakkor azt érzem, hogy az ETO-nál sok múlik az ő játékán, azt is mondhatnám, hogy szinte minden.

Amikor neki jól megy, akkor a csapatnak is, ha viszont rosszabb napot fog ki, akkor senki nincs, aki átvegye tőle a vezérszerepet. Erre hosszú távon nem lehet építeni, főleg egy feljutásra esélyes csapatnál.

A Vasasnál Berecz jól fogja össze a középpályát, ugyan nem lő annyi gólt, mint Bumba, de a támadások felépítésében kulcsszerepet játszik.

Tudják-e semlegesíteni Tóth Milánt?

A Vasas támadószekciója erősebbnek tűnik, kulcskérdés lehet az ETO részéről Tóth Milán megállítása.

- Talán a támadósorban érezhető a legnagyobb különbség a Vasas javára. Tóth NB I-es szintű csatár, aki ontja a gólokat, jól egy egyezik, nehéz őt megállítani. Rajta kívül még ott van Radó is, aki szintén képes meccseket eldönteni. A győri oldalon nincs hasonló kaliberű támadó, ugyan Skvarka és Huszár is jól kezdte a bajnokságot, de aztán leragadtak 6, illetve 5 gólnál. Farkas Balázs lehet a titkos fegyverük, aki hosszú sérülése után jól jött vissza és talán kevésbé ismerik őt a Vasasnál. Az viszont semmiképp sem előny, ha egy csapatnak nincs komoly góllövője, de mivel Bumba pótolja a támadók hiányzó találatait, elképzelhető, hogy kiemelkedő csatárjáték nélkül is eredményes tud lenni az ETO.


Fotó: vasasfc.hu

Későn vették fel a fonalat?

- A szezon elején nagyon beindult a légiósokkal teletűzdelt ETO, sokan azt hitték megvan az egyik biztos feljutó. Aztán fokozatosan visszaesett a csapat, ami ellen próbáltak tenni a vezetők és három edzőt is „elhasználtak” az idény során.

Elképzelhető, hogy a kezdeti sikerek után nem vették elég komolyan az NB II-t, úgy érezhették, hogy a másodosztályon átmasíroznak.

Amikor pedig már nagy volt a baj, nehezen tudták újra felvenni a fonalat, ez Borbély Balázs érkezésével az utolsó pillanatban sikerült. Ennek ellenére úgy érzem, hogy a Vasas, komplettebb, jobb csapat és arra is alkalmasnak tartom, hogy már Győrben kiharcolja a feljutást.

Olvastad már?
Exkluzív: Négy sztáredző is jelölt a Fradinál - velük vették fel eddig a kapcsolatot
Honlapunk úgy tudja, nagyon magas polcról választhat edzőt a Fradi, első körben Rafael Benítez, Phillip Cocu, Alessio Dionisi és Rui Vitória szerepel a jelöltek között - értesüléseink szerint mindegyikükkel felvették már valamilyen formában a kapcsolatot.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Kölcsönadás
Zuigéber Ákos a következő idényt a Budafok csapatánál tölti majd kölcsönben. A 21 éves támadó tavasszal a Szegednél szerepelt, 11 bajnokin egy gólt szerzett. (mtkbudapest.hu)
ZTE
Zoran Lesjak
A szlovén élvonalbeli lendvai Nafta bejelentette a Zalaegerszegtől távozó Zoran Lesjak érkezését.
Szentlőrinc
Távozott a vezetőedző
A Szentlőrinc tulajdonosának döntése értelmében távozott a vezetőedzői posztról Pichler Gábor. A Csakfoci korábbi értesülése szerint Waltner Róbert lesz a klub új trénere.
Tovább az összes átigazoláshoz