Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A Szpari sportigazgatója: "Bizonyos pozíciókba szinte lehetetlen megfelelő magyar játékost találni" - a nyári átigazolásokról és az NB I-ről is nyilatkozott

Fekete Tivadar, a Nyíregyháza sportigazgatója az NB II-es szezonról és a nyári átigazolásokról is nyilatkozott.
Póczik Dávid 2024. május 8., szerda 17:32
Fotó: MTI/Czimbal Gyula
Fekete Tivadar, a Nyíregyháza sportigazgatója az NB II-es szezonról és a nyári átigazolásokról is nyilatkozott.
Szerző: Póczik Dávid 2024. május 8., szerda 17:32

A Gyirmót FC Győr elleni győzelemmel biztossá vált a Nyíregyháza Spartacus NB II-es bajnoki címe. A csapat így feljutott az élvonalba, ahol szeretne eredményesen szerepelni - mondta el Fekete Tivadar sportigazgató, akivel a klubhonlap készített interjút.

A szezonról

- A szezon elején nem volt kimondott cél a feljutás. Szerettünk volna egy olyan csapatot, mely az élmezőnyben végez, ennek érdekében Dankó Gergő ügyvezetővel közösen komoly változtatásokat hajtottunk végre. A célunk az volt az első évben, hogy egy olyan Szparit hozzunk létre, mely mindenki ellen győzelmi eséllyel lép pályára. Abba a táborba akartunk tartozni, akik a feljutásért harcolhatnak. Így vágtunk neki a szezonnak. Az őszi jó eredmények után viszont olyan pozíciót foglaltunk el, hogy reális esélyünk volt a feljutásra, és szerettünk volna élni ezzel a lehetőséggel már most.

Amikor tárgyaltam a játékosokkal, akkor fontos volt a kiválasztásnál, hogy a szakmai elvárásoknak megfeleljenek, és eredményes jövőképet tudjanak nekünk biztosítani, valamint nem utolsó sorban emberileg is megfelelőek legyen. Amikor az utolsó igazolások is megvalósultak nyáron, akkor már éreztem, hogy ebből lehet egy jó dolog.

- Bíztam a játékosokban és a szakmai stábban. A Szpari életében egy éveken át tartó eredménytelen időszakot sikerült lezárnunk ezzel a mostani bajnoki címmel, mely meggyőző játékkal is párosult.

Az NB I-ről

- A bajnokság végén a játékosok és a stábtagok szabadságra mennek, nekünk viszont nagyon sok feladatunk lesz, hogy felkészítsük a klubot az NB-I-re. Meg kell felelni az előírásoknak, és olyan csapatot kell összeraknunk, mely az élvonalban is megállja a helyét. Na meg rövidesen birtokba vesszük az új stadiont, mely szintén sok munkával jár, és szeretnénk a szurkolókat minden tekintetben kiszolgálni. Az emberek nagyon várták ezt a sikert, a városban sok helyen megállítanak, gratulálnak. Az utolsó mérkőzés lefújása után pedig az ünneplésnél rengeteg szeretet kaptunk. Szeretnénk nekik örömet okozni a következő idényben is.

A nyári játékosmozgásról

- Amikor egy csapat osztályt vált, több vélemény van. Van aki szerint a keretet alaposan át kell alakítani, mert az élvonal más szintet képvisel. Vannak akik azt vallják, hogy ha ezek a játékosok harcolták ki a bajnoki címet, akkor velük kell elindulni az NB-I-ben, mert megérdemlik. Van aki csak magyar játékosokat szeretne a csapatban látni, mások a külföldiekben bíznak. Én azt gondolom, hogy erősítésre szükség van.

Örülnék, ha csak magyar labdarúgóink lennének, de bizonyos pozíciókba megfelelő magyar játékost találni szinte lehetetlen, vagy ha van, akkor élő szerződéssel rendelkezik, és horror összegbe kerül.

- Nekünk van egy sikeres csapatunk jó játékosokkal, akiknek érvényes kontraktusuk van. Néhány labdarúgónak lejár a szerződése, velük a napokban elkezdünk egyeztetni, és megnézzük a hazai és a külföldi piacot, és ahol erősítésre van szükség, ott megtesszük. Nagy változtatást viszont nem tervezünk. A menedzserek sok játékost ajánlanak a figyelmünkbe, de mi saját magunk választjuk ki a labdarúgókat, és megfontoltan döntünk. A tulajdonos által rendelkezésünkre bocsátott anyagiakat felelősségteljesen használjuk fel, mert meg kell becsülnünk, hogy Révész Bálint személyében egy olyan ember áll a klub mögött, aki nem csak a pénzét, hanem a szívét is beleteszi a Szpariba.

A szurkolókról

- Egyre több a gyerek, a hölgy a mérkőzéseinken, szeretnék, ha családi program lenne egy-egy találkozó. Hálás vagyok az ultráinknak, akik idegenbe is elkísérik a csapatot, és fantasztikus hangulatot varázsolnak. Szeretnénk, ha a klubért rajonganának, és akkor is mellettünk állnának, amikor esetleg nehezebb napjaink vannak. Igyekszünk őket rendszeresen információkkal ellátni, az edzéseink nyitottak, a csapat tagjainak mindennapjairól is sokat megtudhatnak, és egy brand építését kezdtük.

Az NB III-as csapatról

- NB-I-es együttesként NB-III-as gárdát indíthatunk. A szándékunk megvan erre, sportszakmailag szeretném, hogy ez megvalósuljon. De nem egyszerű mindez, mert egy másik felnőtt NB-s gárdánk lenne, infrastrukturális szempontból is kihívást jelentene, ugyanakkor a fiatal játékosok fejlődése szempontjából sokat számítana. Azokat a fiatalokat, akikben látjuk a potenciált, szeretnénk minél hamarabb felnőtt bajnokságban megmérettetni, ami segíthet abban is, hogy Nyíregyházán tartsuk őket, és ne menjenek el kiemelt akadémiákhoz. Most is vannak olyan játékosaink az utánpótlásban, akik ígéretesek. Mindent elkövetünk, hogy nyártól legyen NB-III-as csapatunk is, ami a klub életében újabb mérföldkövet jelentene.


Fotó: nyiregyhazaspartacus.hu
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok / Mezőkövesd
Kövesdről igazolt a szlovák élvonal újonca
A szlovák élvonalba feljutott KFC Komárno csapata hivatalosan is bejelentette a Mezőkövesdről érkező 31 éves középpályás, Nagy Gergő szerződtetését.
Nyíregyháza
Itt a második nyári igazolás
Megvan a Nyíregyháza második nyári igazolása, Tóth Balázs is a Szparinál folytatja pályafutását.
Újpest
Csoboth Kevin
A spanyol Celta Vigo ügyeiben jártas újságíró, Claudiura González információi szerint az élvonalbeli gárda jó úton jár az újpesti Csoboth Kevin szerződtetése felé. 
Tovább az összes átigazoláshoz