Ő halott - így alázta szénné Mourinho Benzemát a Real Madridnál

Karim Benzema hosszú utat tett meg a csúcsig, s ez az út tele volt buktatókkal. A Real Madrid egyik legnagyobb ígéreteként érkezett a Florentino Pérez elnök által újjászervezett csapatba 2009 nyarán, ám hamar meg kellett tapasztalnia, hogy mit jelent a megaláztatás. Amikor José Mourinho lett a fehérmezesek szakvezetője, szinte hétről hétre kijutott belőle neki. Az életét és pályafutását bemutató Benzema – Árnyékból a fényre című könyv ezeket az eseteket is feltárja.
Csakfoci.hu 2023. november 24., péntek 10:55
Karim Benzema hosszú utat tett meg a csúcsig, s ez az út tele volt buktatókkal. A Real Madrid egyik legnagyobb ígéreteként érkezett a Florentino Pérez elnök által újjászervezett csapatba 2009 nyarán, ám hamar meg kellett tapasztalnia, hogy mit jelent a megaláztatás. Amikor José Mourinho lett a fehérmezesek szakvezetője, szinte hétről hétre kijutott belőle neki. Az életét és pályafutását bemutató Benzema – Árnyékból a fényre című könyv ezeket az eseteket is feltárja.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. november 24., péntek 10:55

Az elszalasztott utolsó esély

Október 26-án a Real Madrid a Király-kupában a harmadik ligás Murciával találkozik. Mourinho el akarja kerülni, hogy olyan szégyen érje az együttest, mint egy évvel korábban az Alcorcón ellen (kiesett a Madrid egy kiscsapat ellen), ezért a mérkőzés előestéjén figyelmezteti játékosait: „Ha holnap nem adtok ki mindent magatokból a pályán, akkor keresztet vetek rátok, mert számomra halottak vagytok.”

Aztán Karimhoz fordul, akivel kapcsolatban azt tervezi, hogy az idény során először végigjátszhatja a kilencven percet: „Azok a játékosok, akik nem képesek egy harmadik ligás csapat ellen jól futballozni, azok szerintem nem Real Madrid-szintű játékosok.”

Ez nem egyszerű bírálat, inkább egy kesztyű odadobva Florentino Pérez elnök elé, aki a franciát szeretné a csapat középcsatárjának. A kupamérkőzés az utolsó pótvizsgát jelenti Benzema számára, akinek vagy gólt kell szereznie, vagy meghal – legalábbis Mourinho szemében. De nem szerez gólt, sőt nem is játszhatja végig a mérkőzést, a 63. percben kénytelen átadni a helyét Higuaínnak.

Másnap a Marca címlapján megjelenik egy fotó, amelyen Karim a kispadon ül, a következő főcímmel kísérve: „Ő »halott«. Benzema elszalasztotta utolsó esélyét?”

Ha macskával vadászol...

Karim elszalasztja a lehetőséget arra, hogy bebetonozza a helyét az első csapatban, de nem adja fel. Összeszorított fogakkal küzd tovább. Az Auxerre ellen mesterhármast szerez a Bernabéuban, a közönség felállva tapsol neki. De Mourinho még mindig hecceli, ezekben a napokban hangzik el híressé vált tanmeséje a vadászról, aki kutyával meg macskával is mehet vadászni. „Ha jó kutyával mész, sikeresebben vadászol – mondja a Special One. – Ha macskával, nem annyira, de még mindig vadászol.”

A portugál edző szerint ebben a képben Benzema a macska, Higuaín pedig a kutya. Azt szeretné, ha a Real Madrid a téli átigazolási időszakban szerződtetne egy gólerős csatárt, aki megfelelően tudja helyettesíteni a hónapokig sérült argentin centert.

„Nem macska vagyok, hanem oroszlán” – bizonygatja Karim a népszerű rádióállomás, az Onda Cero adásában 2011 márciusában. Három hónap alatt minden megváltozik számára. Mourinho ugyan addig nem nyugszik, amíg meg nem szerzi Emmanuel Adebayort a Manchester Citytől, de éppen akkor, amikor a togói csatár megérkezik, Karim formába lendül. Döntő gólt szerez január 23-án a Mallorca elleni bajnoki mérkőzésen. Utána mesteri gólt lő a Sevilla elleni Király-kupa-elődöntő első mérkőzésén.

A bűnbak

Mintha Mourinho minden alkalmat keresne, aztán fel is használna arra, hogy a nyilvánosság előtt leckéztesse Benzemát. Miután a bokasérülése miatt cserét kért a Celta Vigo elleni Király-kupa-meccsen, az edző egyszerűen megkérdőjelezi, hogy játékosa ne tudta volna folytatni a meccset. Az újságíróknak azt mondja, lehet, hogy a rutintalan Álvaro Moratát kellett volna játszatnia, mert sokkal jobban akar, mint az, akit egy kis bokafájás és az eső is megzavar.

Két hónappal később ismét Karim a bűnbak. Aznap este, a Granada ellen a Real Madrid minden reményét elveszti a bajnoki cím megvédésére. Benzema a második félidő elején áll be, a hajrában kihagy egy óriási helyzetet. A csapat 1–0-ra kikap, Mourinho pedig a franciát okolja a vereségért. Benzema helyzete továbbra is ellentmondásos: egyik héten kezd, mint a Sevilla elleni meccsen, idegenben, ahol gólt szerez, a következőn pedig már nem, mint a Rayo Vallecano ellen, a Bernabéuban.

A rehabilitáció

Közel egy évtizeddel később, amikor Benzema megkapja az Aranylabdát, Mourinho „rehabilitálja” egykori játékosát. „Amikor az edzője voltam, egy nagyon tehetséges játékosnak számított, aki kereste az identitását a legmagasabb szinten, megfelelő ambíciókkal és megfelelő fizikai állapotban. Azt akartam, hogy a lehető leggyorsabban fejlődjön, ezért kemény voltam vele. Minden apró részletben kijavítottam, a legcsekélyebb pluszkilóban és a legkisebb késésben is. Nem tudom, hogy befolyásoltam-e a fejlődését, ezt csak ő tudja, ám rendkívül erős jelleme lehetővé tette számára a fejlődést.”

Ha érdekel az egyik legellentmondásosabb futballklasszis élete és pályafutása, szerezd be a BENZEMA – ÁRNYÉKRÓL A FÉNYBE című könyvet, amely most a legalacsonyabb áron, 40%-os Black Friday-kedvezménnyel rendelhető meg.

Kattints ide!

 

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz