Novothny első németországi gólja után: "Az, hogy bő másfél hónap elteltével már én vagyok a kezdő, nagyon nagy lépés"

Novothny Soma másodszor volt kezdő a Bochumban, és csapata hétvégi bajnokiján az első két gólban főszerepet vállalt. Állítása szerint hamar beilleszkedett, a Bundesliga 2 a legkomolyabb bajnokság, amelyben valaha is játszott.
Csakfoci Admin 2020. november 3., kedd 18:33
Novothny Soma másodszor volt kezdő a Bochumban, és csapata hétvégi bajnokiján az első két gólban főszerepet vállalt. Állítása szerint hamar beilleszkedett, a Bundesliga 2 a legkomolyabb bajnokság, amelyben valaha is játszott.
Szerző: Csakfoci Admin 2020. november 3., kedd 18:33

Novothny Soma szeptember elején igazolt a német másodosztályban szereplő VfL Bochum csapatához. Az azóta eltelt három hónap alatt az Arminia Bielefeld elleni edzőmeccsen betalált, majd az elmúlt hétvégén a Würzburger Kickers ellen megszerezte új klubjában az első bajnoki gólját. Többek között ezzel kapcsolatban, a csapat céljairól, a (gyors) beilleszkedéséről és a Németországban tapasztalható járványügyi intézkedésekről nyilatkozott az M4 Sport Sporthíradójában.

- Nagy az öröm, hiszen két egymást követő mérkőzésen tudtunk nyerni, és feljöttünk a második helyre, ami nagy lépés a klub számára. Örülök annak, hogy megszereztem az első találatomat. Úgy gondolom, fontos volt, hogy megháláljam az edzőm bizalmát, hiszen az előző meccsen is a kezdőbe jelölt. Akkor még csak lesről tudtam betalálni, de most örülök, hogy végre megszereztem az első szabályos gólomat - kezdte Novothny Soma, akit a 64. percben lecserélt edzője. A folytatásban a csapaton belüli szerepéről ejtett szót.

- Szerencsére jól ment a játék, hiszen az első gólt én szereztem. Egy letámadás után labdát szereztem, és ziccerben betaláltam. A második gól előtt is én készítettem elő, aztán a kipattanóból szereztük a gólt, így az első két gólban főszerepet játszottam. Nagy csata van a posztért, hiszen a másik játékos (Silvére Ganvoula - a szerk.) tavaly 13 gólt szerzett. Azt gondolom, bő másfél hónap elteltével már én vagyok a kezdő két mérkőzésen egymás után, az már nagyon nagy lépés. Az edző úgy látta, 2-2nél kicsit frissíteni szeretne a csatársoron. Lecserélt engem és egy szélsőt is, ami végül jó húzásnak bizonyult. Nyertünk, és nincs ezzel probléma.

A Bochum hat forduló után öt ponttal lemaradva a Hamburg mögött a második helyen áll a tabellán. A csatár szerint nincs célként kitűzve a feljutás, mivel több, tradicionális klub is pályázik erre.

- Kerek perce nincs kimondva, hogy fel kell jutnunk, hiszen nagyon sok nagy múltú klub van a másodosztályban, akik minden évben úgy vágnak neki, hogy "na majd most visszajutunk az első osztályba." A Bochum is egy ilyen csapat, hiszen már 11 éve van a másodosztályban. Minden évben úgy vágunk neki a szezonnak, hogy harcban legyünk a feljutásért, így ebben az évben sincs másképp. Nincs kimondva, hogy igen is fel kell jutni, de minél előrébb szeretnénk végezni. A legszebb az lenne, ha az utolsó körig harcban lennénk a feljutásért.

Novothny úgy gondolja, hamar be tudott illeszkedni, és az, hogy német nyelven próbál kommunikálni a társakkal, tekintélyt parancsoló a szemükben.

- Voltak olyan csapattársak, akik már az első perctől segíteni tudtak Azóta ebben a másfél-két hónapban nagyon sok németórám is volt. Külön odafigyelek erre, próbálok minél többet tanulni. Úgy érzem, nagyon tisztelik és látják is, mert sokszor próbálkozok németül kommunikálni. Hamar befogadtak - fogalmazott, majd hozzátette, a klubnál körülmények profi szintűek, nagyon jók az edző pályák, így nincs oka panaszra.

A korábbi Újpest-csatár rutinos légiósnak számít, de saját bevallása szerint könnyedén beilleszkedett, mint Koreában, ahol fél évig szerepelt kölcsönben a Busan IPark színeiben.

- Mindig nehéz, főleg ha egy olyan országba érkezik az ember, ahol nem beszéli a nyelvet. Egytől egyig minden játékos beszél angolul. Itt azért sokkal könnyebb volt a beilleszkedés, mint Koreában - jelentette ki. Leszögezte, mindenképpen előrelépés pályafutásában a Bundesliga 2.

- Ez az eddigi legkomolyabb bajnokság, ahol felnőttszinten is pályára léphetek, és hozzá tudok tenni ahhoz, hogy a csapat eredményes legyen. Egyértelműen nagyon nagy lépés a karrieremben. Remélem, a továbbiakban is így számít rám az edző és a klub, ahogy ebben a másfél hónapban.

Végezetül a németországi járványügyi intézkedésekről is szót ejtett.

- Az éttermek bezártak, a szupermarketek viszont még nyitva maradtak. A játékosokat ez nem érinti, hiszen a koronavírus-helyzet miatt a klub kiadta, és megmondta, a lehető legkevesebbet próbáljunk érintkezni, valamint éttermekbe, közterekre járni.

Neked ajánljuk
Átigazolások
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
NB I
Cristian Ramírez
Oroszországban azt írják, hogy Magyarországról is érdeklődnek a korábbi Fradi-játékos, Cristian Ramírez iránt.
Tovább az összes átigazoláshoz