Duchatelet: "Nincs túl sok időm a többi klubunknál sem" - megtörte a csendet a belga üzletember

Nemrég adott hosszabb interjút Jim White-nak és a brit TalkSportnak Roderick Duchatelet belga üzletember, az Újpestet tulajdonló Roderick Duchatelet édesapja, aki főként az angol Charlton szurkolóival mára véglegesen és visszavonhatatlanul megromló viszonyáról beszélt.
Csakfoci Admin 2018. november 14., szerda 11:13
Nemrég adott hosszabb interjút Jim White-nak és a brit TalkSportnak Roderick Duchatelet belga üzletember, az Újpestet tulajdonló Roderick Duchatelet édesapja, aki főként az angol Charlton szurkolóival mára véglegesen és visszavonhatatlanul megromló viszonyáról beszélt.
Szerző: Csakfoci Admin 2018. november 14., szerda 11:13

A már meccsekre sem nagyon járó 71 éves tulaj amint lehet - megfelelő ajánlat esetén - meg is válna a londoni gárdától. Az interjút egyébként Brüsszelben adta a belga, miközben a Charlton épp meccset játszott Angliában.

Amikor megvettem a klubot, már úgy gondoltam, érdemes lenne a labdarúgásban is felépíteni egy olyan szinergiát, cégcsoportot, amely más üzletágakban is működik. Így épült fel a klubhálózatunk különböző országokban. Ez többek között segítheti egy-egy fiatal játékos karrierjét is, aki például nem fér be a Charlton első csapatába, az a más országokbeli klubjainkban játéklehetőséghez juthat. Angliát - mint a legerősebb labdarúgó-bajnokság hazáját, amely a helyi közösségeket is a legeffektívebb módon kapcsolja össze a futballal - és a londoni Charltont pedig mint központi klubot választottuk ki. Úgy gondoltam, a lehető legjobb döntést hoztuk meg.

Az nem számít már, mennyiért vettem meg a Charltont. Az viszont fontosabb és nyilvánvaló, hogy egy klub irányítása, fenntartása, működtetése súlyos összegekbe kerül és ami fontos: veszteséges. Még a Premier League-csapatok egy részénél, nagyjából a felénél is ez a helyzet – mondta Duchatelet, aki nem cáfolta azt a felvetést, hogy mintegy 60 millió fontot (mintegy 22 milliárd forintot) költött az angol klubra 2014-es színrelépése óta. – A mai napig költök a klubra – tette hozzá.

Még mindig azt gondolom, hogy a Charltonnak remek szurkolói vannak. De el kell fogadnom a tényt, hogy már nem akarják, hogy én legyek a tulajdonos. Ez van, nem nagy ügy, csak találni kell egy vevőt, bár ez úgy néz ki, tovább tart, mint korábban gondoltam. Azon dolgozom már több mint egy éve - és tárgyaltam is több potenciális vevővel is -, hogy eladhassam a klubot. Reménykedem abban, hogy akár már az idény vége előtt lezárulhat ez az üzlet.

Duchatelet kitért arra is, mikor romlott meg a Charlton szurkolóival a viszonya.

Rossz volt a kommunikáció az elején a klub és a szurkolók között, ez is vezetett a mostani helyzethez. De a drukkereknek tudniuk kell, hogy az üzleti aktivitásom nagyjából két százalékát teszi ki a Charltonra fordított idő.

Az elején ez nyilván több volt, akkor próbáltam megérteni és megoldani a problémákat, de egyértelmű volt már akkor is, hogy hosszú távon nem tudok ennyi időt fordítani a klub irányítására. Ezért is bíztam rá 3-4 hónapot követően a vezérigazgatói feladatokat és a mindennapi munkát Katrien Meire-re (ő 2017 decemberében már távozott a klubtól - a szerk.). Én magam nem is akartam a fentiek miatt a klub menedzsere, elnöke lenni.

Katrien viszont nehezen viselte az irányába érkező agressziót.

Nincs túl sok időm mérkőzésekre sem járni, nem csak itt, de a többi klubunknál sem. Azokhoz a csapatokhoz sem látogatok el túl sokat. Van sok dolgom a futballon kívül is, úgyhogy nincs ezzel olyan nagy baj.

A Charlton szurkolói számára talán szomorú ez a helyzet, hiszen nekik ez a csapat az életük. Nekem viszont a Charlton egy érdekesnek tűnő befektetés volt, raktam is bele pénzt, veszítettem is rajta pénzt, de nekem nem ez a klub az életem.

De természetesen örülök és ünneplek, ha nyer a csapat. A csapatot irányító Lee Bowyer menedzserrel nem állok napi kapcsolatban.

Hozzátette, volt olyan időszak, amikor nem kívánatos személy volt a csapat stadionjában.

Ma már nem félnék Charlton-meccsre menni, de voltak időszakok, pillanatok, amikor nem volt tanácsos megjelennem a stadionban. Nem tudhatta az ember, mi történik, jobb volt, hogy nem mutatkoztam.

Lassan négy éve nem láttam már a csapatot élőben. Talán nem a legnagyobb, de kétségtelenül nagy hiba volt megvennem a csapatot.

De lehetett volna ez egy teljesen másmilyen történet is, sajnálom, hogy így alakultak a dolgok és sajnálom a szurkolókat is. Én magam a kommunikációban rontottam el dolgokat.

Amikor a szurkolók Londontól 1000 kilométerre, Belgiumban is tüntettek ellene:

Olvastad már?
A Charlton-drukkerek a belgákkal együtt tüntetnek az Újpest-tulaj apja ellen
Az akció 18 millió forintba kerül és több százan lesznek a Sint-Truidenben megrendezendő tüntetésen.
Elolvasom

Elég barátságosak voltak, eljöttek hozzám, beszélgettünk, voltak közöttük hozzám hasonlóan idősebb emberek is. Nem éreztem magam veszélyben. Amikor elkezdődtek ellenem a tüntetések, nem álltunk kiesésre, utána viszont lecsúsztunk és elbúcsúztunk a másodosztálytól. Kérdezem én: vajon a tüntetések nem befolyásolták például a fiatal futballisták játékát egy ilyen szituációban? Amikor a pályára dobáltak, vagy megpróbálták félbeszakítani a meccset, amivel akár pontokat is veszíthettünk volna? Vajon ezek a dolgok tényleg a klub javát, a bennmaradást szolgálták? Voltak sajnos olyan drukkerek, akik azt hitték, a kieséssel tőlem is megszabadulnak - tőlük nagyon messzire került a logikus gondolkodás.

Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Balabás Bence
Zalaegerszegre teszi át székhelyét az Austria Wientől a 16 éves középpályás, Balabás Bence, aki alapember az U17-es válogatottban. Korábban a Fradi és a Puskás Akadémia utánpótlásában is játszott.
Kisvárda
Driton Camaj
A csakfoci.hu úgy tudja, hogy Driton Camaj iránt egy török klub érdeklődik, de az ottani átigazolási piac közelgő zárása miatt nem biztos, hogy összejön az egyezség.
Ferencváros
Kwaku Bonsu Osei
Januárban a Fradinál járt próbajátékon Kwaku Bonsu Osei, a ghánai végül a szerb bajnokságba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz