NIZHNY NOVGOROD, RUSSIA - JULY 06: Raphael Varane of France celebrates scoring a goal to make it 0-1 during the 2018 FIFA World Cup Russia Quarter Final match between Uruguay and France at Nizhny Novgorod Stadium on July 6, 2018 in Nizhny Novgorod, Russia. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)

Francia sajtó: A sokszínű válogatott az egész nemzetet képviseli - a részletek

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjébe jutott francia válogatott sikere kapcsán a francia sajtó ismét a francia társadalmat foglalkoztató identitási kérdésekkel foglalkozott szombaton, ugyanúgy mint húsz évvel ezelőtt, amikor a kék-fehér-piros nemzeti színek helyett "fehér-fekete-arabnak" nevezett csapat először lett világbajnok.
Csakfoci Admin 2018. július 15., vasárnap 7:56
NIZHNY NOVGOROD, RUSSIA - JULY 06: Raphael Varane of France celebrates scoring a goal to make it 0-1 during the 2018 FIFA World Cup Russia Quarter Final match between Uruguay and France at Nizhny Novgorod Stadium on July 6, 2018 in Nizhny Novgorod, Russia. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjébe jutott francia válogatott sikere kapcsán a francia sajtó ismét a francia társadalmat foglalkoztató identitási kérdésekkel foglalkozott szombaton, ugyanúgy mint húsz évvel ezelőtt, amikor a kék-fehér-piros nemzeti színek helyett "fehér-fekete-arabnak" nevezett csapat először lett világbajnok.
Szerző: Csakfoci Admin 2018. július 15., vasárnap 7:56

A 2018-as francia válogatott 23 tagja közül 14-en afrikai származásúak és ketten nem is Franciaországban születtek: Samuel Umtiti a kameruni Yaoundéban, Steve Mandanda pedig a kongói Kinshasában. A húsz évvel ezelőtti válogatott bevándorló származású tagjaival ellentétben ez a generáció azonban már nem azt emeli ki, hogy honnan származik, hanem büszkén és szokatlan módon vállalja a francia identitását.

"Franciaországot akarom megtestesíteni, Franciaországot akarom képviselni" - mondta a Le Monde című napilapnak adott interjúban a 19 éves Kylian Mbappé, aki a Párizshoz közeli Bondyban kameruni apától és algériai anyától született. Paul Pogba is arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia lakosság sokszínű és sokféle származású.
"De ez ma Franciaország, ez a szép Franciaország. Így szeretjük és így fogjuk mindig is szeretni" - mondta a Manchester United középpályása.

A konzervatív Le Figaro "Franciaország Kékei" című szerkesztőségi írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy "fehér-fekete-arab" csapat 1998-as győzelme óta minden megváltozott. Akkor mindenki azt gondolta, hogy a sokszínű csapat győzelme automatikusan "csodaszerű kohéziót" eredményez a társadalomban, ez azonban nem így történt.

"A Didier Deschamps által irányított csapat új arcot mutat. Először is ez az edző a sztárkultusz korszakában egyfajta hősellenességet képvisel: szerény, szűkszavú, rendezett. Kizárólag a sportteljesítményük és a szellemi állapotuk alapján válogatta ki a játékosokat, röviden a legjobbakat. A nemzeti tizenegy tagjai nem azzal tűnek ki, hogy miben különböznek egymástól, hanem abban, ami összeköti őket: és ez Franciaország" - írta a Le Figaro.

A baloldali Libération szerint a játékosok politikai kiállása Franciaország mellett nem ideológiai, hanem patrióta, nyitott és plurális politikai gesztus. Olyan negyedekből származnak, amelyeket a lap szerint a szélsőjobboldal elkülönüléssel vádol és a lakóit "rossz franciáknak" állítja be, a szélsőbaloldal pedig gyakran áldozatként mutatja be őket. Most viszont hirtelen az egész ország számára a sikeres integráció jelképeivé váltak.
A francia válogatott döntőbe jutása egy csapásra hatalmas lelkesedést eredményezett az identitási kérdésekkel átitatott társadalomban, ahol a felmérések azt mutatják, hogy a franciák többsége szerint nem elég szigorú a kormány bevándorlási politikája.

A torna egyik legfiatalabb, 25,6 éves átlagéletkorú csapata ugyanakkor egyértelműen a jelenlegi francia fiatalságot testesíti meg, amely kedd este, az utcákon ünnepelte Franciaország győzelmét Belgium felett, aminek eredményeként a francia válogatott húsz év alatt harmadik alkalommal jutott be a világbajnoki döntőbe. A Champs-Élysées sugárúton lelkes fiatalok arról beszéltek a kameráknak, hogy szeretnék ők is átélni azt az örömet, amit a szüleik éreztek 1998-ban, s miközben a francia himnuszt, a Marseillaise-t énekelték, az ünnepelt Pogba és Kimpembe által népszerűvé tett nigériai táncot, a shaku shaku-t járták.

"Harmadik vagy negyedik generációs bevándorlók vagyunk, amely egyértelműen és ugyanúgy vállalja a kulturális vagy vallási különbségeit, mint azt, hogy francia. Idenézzetek, megy ez, lehet valaki fekete, muzulmán és francia is egyben és győzelemre viheti Franciaországot!" - hangsúlyozza Pascal Blanchard történész, akinek szakterülete a bevándorlás. Kylian Mbappé ennek a felfogásnak a nagy jelképe, aki önmagában egyedül arab is, fekete is és fehér is.

William Gasparini sportszociológus szerint viszont a válogatott nem a teljes francia társadalmat tükrözi vissza. Szerinte a csapatban azért van ilyen sok szerény környezetből származó, bevándorló származású játékos, mert a politikai és a gazdasági élet kizárja őket, s emiatt a labdarúgás a "valóság torz tükörképe" lett.
Yvan Gastaut, a bevándorlás és a labdarúgás közötti viszonyt kutató történész szerint viszont a jelenlegi csapat ereje nem abban rejlik, hogy sokszínű, hanem abban, hogy a játékosok nagyon összetartók és szolidárisak egymással.

A Le Figaro szerint mindenestre "az egész ország a leghosszabb éjszakára készül" a Franciaország-Horvátország döntő után. Országszerte 230 szurkolói zónát állítanak fel, ahol óriáskivetítőkön követhetik az emberek 17 órától a mérkőzést. Párizsban egyetlen körbekerített szurkolói zóna lesz, a Mars-mezőn, ahova 90 ezer embert várnak, de ennél többet nem engednek be a hat biztonsági bejáraton, ezért a szurkolókat arra kérik, hogy minél előbb, már 13 órától érkezzenek meg a helyszínre. A Mars-mező és az annak végében emelkedő Eiffel-torony környékét biztonsági okokból teljesen lezárják a forgalom elől, az Eiffel-torony egész nap zárva tart. A szurkolói zónát mintegy négyezer rendőr biztosítja.
Gérard Collomb belügyminiszter szerint amennyiben Franciaország nyeri meg a világbajnokságot "tömegjelentekre és népünnepélyre lehet országszerte számítani", s a teljes belvárost lezárják a gépjármű-forgalom elöl. (MTI)

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz