Botrány: Rasszista rigmusok és náci karlendítések – kétszer is félbeszakadt a Bulgária-Anglia Eb-selejtező

Kétszer is félbeszakadt a hétfő esti Bulgária-Anglia Eb-selejtező, miután a bolgár szurkolók rasszista rigmusokat skandáltak, majd náci karlendítésekkel vonultak ki a stadionból.
Csakfoci Admin 2019. október 15., kedd 9:02
Kétszer is félbeszakadt a hétfő esti Bulgária-Anglia Eb-selejtező, miután a bolgár szurkolók rasszista rigmusokat skandáltak, majd náci karlendítésekkel vonultak ki a stadionból.
Szerző: Csakfoci Admin 2019. október 15., kedd 9:02

Botránytól sem mentes Eb-selejtezőt játszott egymással hétfő este Bulgária és Anglia. A mérkőzést megelőzően az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate és támadója, Tammy Abraham is előre figyelmeztetett: mondván, ha a hazai drukkerek rasszista megnyilvánulásokkal zaklatják őket, akkor a játékosok úgy döntenek, közösen hagyják el a pályát.

A hazai drukkerek nem bírták elviselni, hogy a csapatuk már 2-0-s hátrányban volt az első húsz percet követően, majd egyhamar megtalálták az angolok színesbőrű játékosait rasszista megjegyzésekkel. A játékvezető, Ivan Bebek előbb a 28. percben megállította a mérkőzést, a Levski stadion hangosbemondója is közölte, ha nem hagyják abba, végleg leállíthatják a találkozót. A 43. percben ismét megismétlődtek az előbbi történések, majd a feketébe öltözött, kendőkkel eltakart arcú hazai szurkolók csoportja náci karlendítéssel és a középső ujjuk mutogatásával elhagyta a stadiont.

A BBC információi szerint az első félidőt követő hatperces hosszabbítás után a bolgárok csapatkapitánya, Ivelin Popov egymaga félrevonult és a szurkolók egy szűkebb csoportját győzködte, hogy hagyják abba azt, amit elkezdtek a lelátókon, valamint ordibált velük, miközben társai az öltözőbe vonultak.

Az angol játékosok a korábbi figyelmeztetésükhöz tartva magukat, nem akartak kijönni a második félidőre, ám végül kijöttek a folytatásra, és a mérkőzést végül 6-0-ra nyerték meg, aminek nagy valószínűséggel lesz utóélete az UEFA illetékeseinél.

Személy szerint nem hallottam a bekiabálásokat. Láttam, hogy a játékvezető megállította a mérkőzést, de azt kell mondanom, hogy nemcsak a bolgár szurkolók viselkedtek így, hanem az angolok is, akik a bolgár nemzeti himnusz alatt fütyültek és ordítottak. A második félidőben olyan szavakat használtak a szurkolóink ellen, amelyeket elfogadhatatlannak tartok – nyilatkozta bolgárok szövetségi kapitánya, Krasimir Balakov a BBC-nek.


Náci karlendítések közepette a középső ujjukat mutogatták a bolgár szurkolók - Fotó: Twitter

A hétfő esti meccsen alapból részlegesen nyithatta meg kapuit a Levski stadion, hiszen a bolgár szurkolók még júniusban rasszista rigmusokat skandáltak előbb a Koszovó, majd a Csehország elleni mérkőzésen.

Ez korábban nem fordult elő velünk – árulta el Balakov, aki hozzátette, hogy az UEFA a bolgárokkal szemben alkalmazott fegyelmi intézkedései nem a rasszista rigmusok miatt szóltak, hanem "egy szervezet zászlaja miatt, melyet a bolgár törvények tiltanak".

Ez a probléma már akkor felmerült, amikor Anglia Bulgáriába utazott, és három héten keresztül hallottam, hogy az emberek nem beszélnek másról, csak a labdarúgásról. Nem hiszem, hogy ez volt a megfelelő módszer arra, hogy egy ilyen mérkőzést játszunk. Ha azonban ezek az állítások igaznak bizonyulnak, akkor nagyon sajnáljuk a Bolgár Labdarúgó Szövetség és a bolgár válogatott nevében – mondta az 53 éves szakember, majd kitért Popov félidei viselkedésére – Valószínűleg azért vonult ki hozzájuk, mert a szurkolók elégedetlenek voltak a csapat teljesítményével.


Ivelin Popov csitítaná a bolgár drukkereket - Fotó: Twitter

Az angol válogatottal 1990-ben vb-elődöntőbe jutó korábbi kiváló angol csatár, Gary Lineker sem hagyta szó nélkül a hétfő este történteket, melynek a Twitter-oldalán hangot is adott.

A rasszizmusnak nincs helye a társadalomban. Maga a futball, melyet legalábbis a legmagasabb szinten játsszák, valójában kiváló példa arra, hogy a különféle etnikai hovatartozások összhangban élhetnek és működtetnek együtt – írta Lineker, majd hozzátette, Gareth Southgate ismét megmutatta, hogy ilyen körülmények között, miért kiváló és intelligens szakember.

Lineker mellett az angolok szélsője, Raheem Sterling - aki két gólt rúgott és egy gólpasszt is kiosztott - hasonlóan véleményt formált a közösségi felületén.

Szomorú látni, hogy Bulgáriát ilyen idióták képviselik a stadionukban. Egyébként 6-0 és megyünk haza, legalább elvégeztük a munkánkat. Biztonságos utazást kívánok a szurkolóinknak, a srácok jól teljesítettek – jegyezte meg a 24 éves labdarúgó.

Southgate-ék már előre készültek

Az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate a hétvégén egy egyeztetést tartott, melyen arra jutottak, hogyha bármilyen rasszista megnyilvánulás éri a csapatát, akkor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) három lépéses protokollja szerint járnak el.

Elsőként a hangosbemondó felszólítja a szurkolók, hogy hagyják abba a rasszista viselkedéseket, majd megszakítják ideiglenesen a mérkőzést, és végül, ha akkor sem járnak sikerrel, akkor beszüntetik végérvényesen a találkozót.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Kerkez: irány az MU?
A magyar válogatott játékos édesapja éppen most fotózkodott a Kerkez iránt állítólag érdeklődő MU menedzserével, Erik Ten Haggal.
MLSZ
Szélesi Zoltán
A Csakfoci információja szerint Szélesi léphet feljebb és ő veheti át az U21-es válogatott irányítását Gera Zoltán távozása után.
Vasas
Gera az új edző
Desits Szilárd távozik az angyalföldiektől, a csapatot Gera Zoltán irányítja a jövőben - jelentette be a klub.
Tovább az összes átigazoláshoz