Ahogy arról már beszámoltunk, alig több mint egy hónap van hátra a brazíliai U17-es világbajnokságig, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott felkészülése is a célegyenesbe ért. A vb-re való közvetlen felkészülés október 16-án kezdődik meg, de előtte még egy szeptemberi edzőtábor is szerepel a programban: az összetartás során két felkészülési mérkőzést játszott a válogatott Csáktornyán (Čakovec) a házigazda horvát együttessel.

A keddi találkozón a magyar csapat fölényes, 4-1-s sikert aratott és a csütörtöki mérkőzés végén is a mieink örülhettek. Pedig Preisinger Sándor szövetségi edző kilenc helyen változtatott a keddi összeállításon, ezúttal zömében azok a játékosok kaptak lehetőséget, akik az utóbbi egy évben kevesebb szerepet kaptak a csapatban, de eddigi teljesítményükkel bizonyították, hogy a szakmai stáb számíthat rájuk a világbajnokságra utazó keret kialakításakor.

A 15. percben a horvátok szereztek vezetést egy szabadrúgást követően, sőt, nem sokkal később megduplázhatták volna előnyüket a házigazdák, de Vaits Marcell büntetőt védett és a kipattanót követő ismétlésnél is hárítani tudott – számolt be az mlsz.hu.

Preisinger a szünetben négyet cserélt, és a változtatások után jelentősen feljavult a játékunk. A fordulás után beszorítottuk a horvátokat, jókora mezőnyfölényben futballoztunk, szép akciókat vezettünk. Nem is kellett sokat várni az egyenlítésre, a 60. percben Molnár Rajmund passzából az Ausztriában légióskodó Mester Csaba került ziccerbe, és magabiztosan lőtt a hálóba (1-1). Nem sokkal később négy újabb játékos érkezett a pályára: Kosznovszky Márk, Németh András, Posztobányi Patrik és Ominger Gergő. A félidő második felében is mi irányítottuk a játékot, és a 73. percben megszereztük a vezetést is, a felcsúti Ominger 17 méterről talált a kapuba (1-2).

A második gólunk után a horvátok több kockázatot vállaltak, kiegyenlítetté vált a találkozó, mindkét kapu előtt alakultak ki lehetőségek. Gól viszont nem született a lefújásig, válogatottunk győztes főpróbát tartott a vb előtt, másodszor is legyőzte a horvátokat.

A játékosok a második mérkőzésen is mindent kihoztak magukból a pályán. Az első félidő nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de a szünet után váltani tudtunk, és megfordítottuk az eredményt. Ez a győzelem tovább erősítheti azt a mentális erőt, ami jellemzi a válogatottunkat – nyilatkozta a mérkőzés után Preisinger Sándor.

U17/U18-as felkészülési mérkőzés:

Horvátország – Magyarország 1-2 (Mester 60., Ominger 73.)

Magyarország: Vaits Marcell – Hosszú Zétény (László Dávid, 46.), Americo Pereira (Horváth Milán, 46.), Balogh Botond, Orosz Donát – Sipos Gábor (Ominger Gergő, 62.) – Molnár Rajmund (Németh András, 62.), Tóth Borisz (Posztobányi Patrik, 62.), Baráth Péter (Kosznovszky Márk, 62.), Hajdú Roland (Komáromi György, 46.) – Szalay Szabolcs (Mester Csaba, 46.)


A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham United), Megyeri Gábor (Budapest Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)

Védők: Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Budapest Honvéd), Orosz Donát (DVTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Pereira Américo (ETO FC Győr), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia)

Középpályások: Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma), Baráth Péter (DVSC)

Támadók: Hajdú Roland (Ferencváros), Mester Csaba (Austria Wien), Komáromi György (Puskás Akadémia), Molnár Rajmund (Benfica), Németh András (Genk), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia)

Amit a vb-szereplésről tudni kell

A magyar válogatott október 19-én utazik el a brazíliai Goiâniába, ahol 26-án kezdi meg szereplését az ötszörös U17-es vb-győztes Nigéria ellen. Október 29-én Ausztrália, november 1-jén Ecuador lesz a mieink ellenfele a goiâniai Olimpiai Stadionban. A hat csoportból az első két helyezett, valamint a négy legjobb harmadik jut a vb nyolcaddöntőjébe.

A mieink végleges, 18+3 fős keretét október 16-ig kell kijelölni, ebben a későbbiekben csak sérülés esetén lehet változtatni.